Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέα μέτρα από σήμερα Σάββατο 20/3: Τι αλλάζει σε μετακινήσεις και δραστηριότητες
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα από σήμερα Σάββατο 20/3: Τι αλλάζει σε μετακινήσεις και δραστηριότητες

Νέα μέτρα από σήμερα Σάββατο 20/3: Διευρύνεται το ωράριο μετακίνησης από σήμερα, ανοίγουν κομμωτήρια, πάρκα και υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι - Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Με μικρές «ανάσες» σε μετακίνηση και δραστηριότητες μέσω των νέων μέτρων η κυβέρνηση προσπαθεί να διευκολύνει την τήρηση τους για την προστασία των πολιτών. Και αυτό ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα και να επιτευχθεί ακολούθως η πολυπόθητη αποσυμφόρηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Μόλις χθες ανακοινώθηκε πως 649 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοϊού, με τα νέα κρούσματα του φονικού ιού να φτάνουν τα 2.785.

Μαζικά δωρεάν self rapid test σε όλο τον πληθυσμό της χώρας, άμεσα προσβάσιμα από τα φαρμακεία, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος. Από τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου, κάθε πολίτης δίνοντας τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του θα μπορεί να προμηθεύεται ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα, το οποίο θα κάνει μόνος του στο σπίτι. Στόχος είναι από τα 300.000 τεστ την εβδομάδα να φτάσουμε τα 10.000.000 τεστ την εβδομάδα.

Απαντώντας στην κριτική για «παλινωδίες» της κυβέρνησης και στο γεγονός ότι παρά το lockdown τα κρούσματα ξεπέρασαν ακόμα και τα 3.500, ο κ. Σκέρτσος επισήμανε ότι τα μέτρα δουλεύουν, ωστόσο υπάρχουν νέες μεταλλάξεις, ο κόσμος έχει κουραστεί, και η κινητικότητα είναι αυξημένη, οδηγώντας σε μη τήρηση των μέτρων και συγκεντρώσεις σε σπίτια και πορείες. Τόνισε δε ότι η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η βρετανική μετάλλαξη είναι από 43%-90% πιο μεταδοτική. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι «επιβάλλεται να δώσουμε μικρές ανάσες ελευθερίας σε κάποιες δραστηριότητες για να έχουμε υψηλότερη συμμόρφωση στα μέτρα».

Lockdown: Τι ισχύει πλέον

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είναι τα εξής:

•    Επέκταση ωραρίου μετακίνησης (από σήμερα) έως τις 21:00 όλες τις μέρες, σε όλη την επικράτεια
•    Άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων
•    Λειτουργία κομμωτηρίων με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων
•    Διευκόλυνση ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης

Παράλληλα, ανέφερε ότι τον Απρίλιο θα εμβολιαστεί η ευπαθής ομάδα Α , ηλικίας από 60 ετών και άνω, και τον Μάιο η ευπαθή ομάδα Β, οι ειδικές επαγγελματικές ομάδες και ο γενικός πληθυσμός. Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σκέρτσος απηύθυνε ένα «ευχαριστώ» προς τους πολίτες για την ατομική, συλλογική και εθνική ευθύνη που επέδειξαν, αλλά και ένα μεγάλο, διαρκές «ευχαριστώ» στο υγειονομικό προσωπικό, τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους εδώ και ένα χρόνο.

Lockdown: Γιατί δεν επετράπη η μετακίνηση από δήμο σε δήμο – Η εξήγηση της Επιτροπής

Δεν αποφασίστηκε τελικά η άρση του μέτρου απαγόρευσης της μετακίνησης από δήμο σε δήμο, αφού ο κωδικός 6 συνεχίζει να ισχύει μόνο αν η μετακίνηση γίνεται με τα πόδια ή το ποδήλατο, χωρίς τη χρήση ΙΧ. Επίσης, δεν άλλαξε κάτι όσον αφορά τα ψώνια, αφού επιτρέπονται μόνο εντός του δήμου ή σε απόσταση 2 χλμ. Παρά τη φημολογία που είχε κυκλοφορήσει, η Επιτροπή λοιμωξιολόγων δεν εισηγήθηκε την παύση αυτής της απαγόρευσης. Εξήγηση για αυτό έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ “Αττικόν”, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Όπως είπε,

“Συζητήθηκε στην Επιτροπή και αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η μετακίνηση από δήμο σε δήμο, διότι θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο που έχει αποδώσει. Θεωρούμε ότι η μετακίνηση αυτή θα αύξανε την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με οικογένειες από διαφορετικούς δήμους που πιθανότατα έχουν διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο”.

“Είναι κάτι που θα επανεξετάσουμε και αν δούμε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου γενικότερα μπορεί να επανεξεταστεί”, είπε ακόμη η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σχετικά με το πότε θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Από την πλευρά του, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται και γι’ αυτό συνέστησε περιορισμό των επαφών και πρότεινε οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους.

“Να μην ξεχυθεί ο κόσμος στις παραλίες”

Στη συνεδρίαση υπήρξε έντονος προβληματισμός και αντικρουόμενες θέσεις από τα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μπροστά στο ενδεχόμενο να χαλαρώσει επικίνδυνα η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας μέσω της “βαλβίδας αποσυμπίεσης” που επιδιώκεται, λόγω της κόπωσης των πολιτών από το μακρύ διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό. Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως εντάχθηκε και το μπλόκο στις διαδημοτικές μετακινήσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες επικράτησε το επιχείρημα πως δεν θα πρέπει να δοθεί το λάθος μήνυμα και να ξεχυθεί ο κόσμος στις παραλίες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις