Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πήγε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, όπου και συνάντησε τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και τους επιτελείς, ενώ μετά ζήτησε να μιλήσει στα μέλη της ομάδας “ΔΡΑΣΗ”. Αφορμή γι’ αυτό ήταν τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη πριν μερικές ημέρες και κατ’ επέκταση η κακοποίηση του πολίτη από αστυνομικούς της ομάδας που οδήγησαν στις μεγάλες και βίαιες διαδηλώσεις, καθώς και τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην ομάδα “ΔΡΑΣΗ” και μάλιστα φαίνεται να τους επέπληξε, τόσο για το ότι έπεσαν τις μοτοσικλέτες τους πάνω στους διαμαρτυρόμενους πολίτες, όσο όμως και για το γιατί εγκατέλειψαν τον 29χρονο ειδικό φρουρό και συνάδελφό τους, στα χέρια του πλήθους που τον ξυλοκοπούσε ανηλεώς. Στη συνέχεια φέρεται να είπε πως δεν πρόκειται να ανεχθεί ούτε ένα περιστατικό κατά το οποίο θα δείξουν ασέβεια ή θα υπερβούν τα καθήκοντά τους απέναντι σε πολίτες και τους ζήτησε να λειτουργούν πάντα μέσα στο πλαίσιο του νόμου.
«Συγγνώμη από όποιον έχει υποστεί οποιαδήποτε αυθαιρεσία» ζήτησε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, για τα φαινόμενα της αστυνομικής βίας. «Ζητήσαμε συγγνώμη δια στόματος του πρωθυπουργού, ζητώ κι εγώ συγγνώμη από όποιον έχει υποστεί οποιαδήποτε αυθαιρεσία» ανέφερε συγκεκριμένα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και τόνισε πως «στόχος μας με τις νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις που κάνουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα είναι να περιορίσουμε στο ελάχιστο και να αναδείξουμε όλα τα ζητήματα αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας, ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει, με τρόπο απόλυτα αντικειμενικό και γρήγορα».
Δείτε ακόμη: Σαντορινιός (ΣΥΡΙΖΑ): Κι εμείς δέρναμε για τις Πρέσπες, αλλά δεν είχε πανδημία τότε
Δεν είναι ανεκτή η άσκοπη βία
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφερόμενος στην άγρια καταστολή πολιτών στη Νέα Σμύρνη είπε πως «η άσκοπη βία που ασκήθηκε, με ό,τι προηγήθηκε, είναι προφανές ότι είναι απολύτως καταδικαστέα, δεν είναι ανεκτή Δεν υποτιμώ σαν γεγονός αυτό που έγινε στη Νέα Σμύρνη, είναι αποκρουστικό, αλλά αδικούμε τους εαυτούς μας και την κοινή λογική αν λέμε ότι είναι κανόνας» προσέθεσε, σημειώνοντας «κλιμακούμενη κρατική καταστολή θα είχαμε αν ήταν κανόνας» και υπογράμμισε: «Είναι εξαίρεση και μάλιστα ποσοτικά -όχι ποιοτικά- ασήμαντη».
Επιπλέον, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως σε 52 ημέρες έγιναν 623 κινητοποιήσεις, οι μισές για τον Κουφοντίνα, εκ των οποίων στις 25 μόνο υπήρξαν επεισόδια. Ισχυρίστηκε δε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην Ελλάδα εφαρμόζονται τα λιγότερα και τα πιο ήπια μέσα καταστολής, χωρίς λαστιχένιες σφαίρες, σπρέι, άλογα, χειροβομβίδες, καουτσούκ ή αστυνομικούς σκύλους. Είπε ότι τις διαδηλώσεις για τον Δημήτρη Κουφοντίνα «κάποιοι τις αγκάλιασαν πολιτικά, τις ονόμασαν κίνημα και λαϊκούς αγώνες» και προσέθεσε πως αυτό «είναι πολιτική ανευθυνότητα και ιερόσυλο να μπερδεύεις το κίνημα και τους λαϊκούς αγώνες με το μίσος ενός λούμπεν αριστερού Τραμπισμού που σηκώνει κεφάλι και ενθαρρύνεται από κάποιους».
Ο υπουργός απευθύνθηκε και στους νέους λέγοντας πως δεν θα πρέπει να αφήσουν να μετατρέπονται «σε καύσιμο διαμαρτυρίας» και να γίνονται «κρέας για τα κανόνια της πολιτικής αντιπαράθεσης».
Είπε πως «κάθε φορά που υπάρχουν συγκρούσεις με νέους, πάμε δυο βήματα πίσω», τόνισε πως «τους νέους τους χρειαζόμαστε για να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα», ενώ σημείωσε: «Μερικοί νέοι, όχι μόνο φοιτητές, έχουν χάσει την πίστη τους στην Πολιτεία, οδηγούνται πολλές φορές σε ακραίες αντιδημοκρατικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές. Βρίσκουν καταφύγιο στην άρνηση και χτίζουν ταυτότητα στην αυθαιρεσία. Τα γήπεδα, η συμπάθεια στην τρομοκρατία, οι βίαιες ομάδες, ορισμένες φορές και στα πανεπιστήμια, είναι “μάρτυρες” αυτής της κατάστασης. Δεν μπορούμε και δεν έχουμε το δικαίωμα να τους αφήσουμε ελεύθερους να παρανομούν».
Μάλιστα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απευθύνθηκε σε γονείς, δασκάλους και νέους, ζητώντας «να μην αφήσουμε τη βία, τον φανατισμό, την πόλωση, το μίσος να κυριαρχήσουν». «Είσαστε, οι νέοι, μέρος από το μέλλον μας. Δεν είμαστε οι εχθροί σας. Η Αστυνομία, η Πολιτεία δεν είναι ο δράκος κανενός παραμυθιού. Οι αστυνομικοί είναι νέοι στην ηλικία σας, εργάζονται επικίνδυνα, με πολύ περιορισμένα έσοδα και φοράνε στολή. Αστυνομικός άσκησε άσκοπα καταδικαστέα βία την Κυριακή. Αστυνομικός κόντεψε να πεθάνει δύο μέρες αργότερα μετά τα επεισόδια.
Η ζωή και η δημοκρατία δεν έχουν αδιέξοδα. Πασχίζουμε, ίσως με λάθη, με ατέλειες, αλλά πασχίζουμε για καλύτερες συνθήκες, λιγότερη βία, καλύτερη ζωή. Κανένα περιθώριο δεν σας αξίζει. Δεν σας θέλουμε εκεί. Ελάτε πίσω και μέσα στη ζωή. Η δημοκρατία δίνει πάντα και συνέχεια ευκαιρίες για καλύτερη ζωή. Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα της ελπίδας. Σύντομα θα τελειώσει η πανδημία και μαζί της θα τελειώσει μία διαγενεακή ανισότητα σε βάρος των νέων».