200 χρόνια από την επανάσταση: Στην ελληνική Βουλή η «Σχολή των Αθηνών»

ΕΛΛΑΔΑ

200 χρόνια από την επανάσταση: Στην ελληνική Βουλή η «Σχολή των Αθηνών»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

200 χρόνια από την επανάσταση: Την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά την εντυπωσιακή ταπισερί «Σχολή των Αθηνών», ύψους 8 μέτρων του απεικονίζει το σύνολο των αρχαίων φιλοσόφων της Αθήνας, έχουν οι επισκέπτες της Βουλής.

22.03.2021 | 15:46

Την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά την εντυπωσιακή ταπισερί «Σχολή των Αθηνών», ύψους 8 μέτρων του απεικονίζει το σύνολο των αρχαίων φιλοσόφων της Αθήνας, έχουν οι επισκέπτες της Βουλής. Το έργο που κοσμούσε από το 1879 τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και βρισκόταν μέχρι πρότινος στην οικεία του προέδρου της γαλλικής εθνοσυνέλευσης υφάνθηκε το 1785 και είναι επηρεασμένο από τον νεοκλασικισμό.

Η ταπισερί, αριστούργημα του 17ου αιώνα, κοσμεί τον τοίχο της Ολομέλειας της Γαλλικής Βουλής και είναι εμπνευσμένη από τοιχογραφία του Ιταλού ζωγράφου Ραφαήλ, που έγινε μεταξύ 1508 και 1512 και βρίσκεται στο Βατικανό. Το έργο απεικονίζει ομάδα φιλοσόφων και επιστημόνων που συζητούν, από τον Αρχιμήδη έως τον Πυθαγόρα και στο κέντρο βρίσκεται ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης. Η ταπισερί έρχεται ως δώρο της Γαλλικής Δημοκρατίας προς τη χώρα μας με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και θα φιλοξενηθεί στο περιστύλιο της Βουλής. Να σημειωθεί ότι στη Βουλή έχει στηθεί επετειακή έκθεση για τη συμπλήρωση 200 ετών από την επανάσταση και τη παλιγγενεσία.

Η τοποθέτηση πάντως της ταπισερί δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς χρειάστηκε κοπιώδης προσπάθεια προκειμένου να τηρηθούν οι απαραίτητοι κανόνες προστασίας. Αρχικά κατέφτασε στη βουλή μέσα σε ένα μεγάλο ξύλινο κιβώτιο προκειμένου να κρεμαστεί στη συνέχει με τη βοήθεια σκοινιών πάνω στην ειδική πλατφόρμα που έχει κατασκευαστεί στο περιστύλιο του μεγάρου. Έτσι, οι βουλευτές που βγαίνουν από την κεντρική είσοδο της Ολομέλειας ή και οι επισκέπτες της έκθεσης, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά, τον…ιδεαλισμό του Πλάτωνα και τον υλισμό του Αριστοτέλη, ταξιδεύοντας στον θαυμαστό αρχαίο ελληνικό κόσμο.

https://twitter.com/FranceenGrece/status/1373967014797180931

Exit mobile version