ΜΕΘ Λαϊκό - κορονοϊός: Δύο ασθενείς με κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους στο "Λαϊκό", περιμένοντας για μια κενή κλίνη σε ΜΕΘ, όπως κατήγγειλε ο Πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου.
Δύο ασθενείς με κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους στο Λαϊκό Νοσοκομείο, περιμένοντας για μια κενή κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπως κατήγγειλε ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του νοσοκομείου, κ. Αντωνόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. “Είχαμε δύο ασθενείς που δεν βρήκαν το πολυπόθητο κρεβάτι και κατέληξαν. Περίμεναν δύο, τρεις μέρες. Είναι δύο περιστατικά του τελευταίου δεκαημέρου”, είπε χαρακτηριστικά. “Ελπίδα στη ζωή έχουν οι πάντες. Όμως είμαστε στα όριά μας”, τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος. Νωρίτερα ο νοσηλευτής της μονάδας Covid του νοσοκομείου Λαϊκό, Ν. Ορφανός, έκανε έκκληση να προστεθούν κρεβάτια στις ΜΕΘ. “Οι άνθρωποι κινδυνεύουν. Υπάρχει εγκληματική ολιγωρία και αμέλεια. Δίνουμε τη μάχη πάνω από τις δυνατότητές μας. Είμαστε ένα βήμα πριν την κατάρρευση”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” και απαντώντας στις καταγγελίες για θανάτους ασθενών με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ, τόνισε ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για την εξασφάλιση όλο και περισσότερων ΜΕΘ, οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή η Αττική έχει 450 ΜΕΘ, όταν πριν από λίγο καιρό σε όλη την Ελλάδα είχαμε 450. Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, τα όποια προβλήματα εμφανίζονται αντιμετωπίζονται γρήγορα και η αναμονή για ΜΕΘ δεν ξεπερνάει σε καμιά περίπτωση τις 24 ώρες, με τη βοήθεια και του ιδιωτικού τομέα. Ανέφερε δε παραδείγματα από μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους οι οποίοι έχουν διαθέσει την πλειονότητα των ΜΕΘ τους στο ΕΣΥ.
Ο Εξαδάκτυλος προειδοποιεί: Να προετοιμαστούμε για μακράς διάρκειας μάχη – Τι είπε για το Πάσχα
Να προετοιμαστεί το Σύστημα Υγείας για το ενδεχόμενο η μάχη με τον κορονοϊό να είναι μακράς διαρκείας, ζήτησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή “Σήμερα”. Εξήγησε ότι αναφέρεται στο δύσκολο σενάριο για το οποίο πρέπει να γίνει προετοιμασία με προσαρμογές μόνιμου χαρακτήρα, προκειμένου το Σύστημα Υγείας να αντέξει εφόσον απαιτηθεί σε μια μακράς διάρκεια μάχη με την αρρώστια. “Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα τα όποια πρέπει να γίνουν, – ελπίζω να γίνουν, για να μπορέσουμε να έχουμε μια μάχη μακράς διάρκειας. Άλλο είναι το επεισόδιο τριών ημερών και άλλο είναι η μάχη των τεσσάρων ετών ή ο εκατονταετής πόλεμος. Είναι διαφορετικά μεγέθη, απαιτούν διαφορετική προετοιμασία”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ιό που καθημερινά εκπλήσσει δυσάρεστα, πως και ο ίδιος έχει πέσει έξω σε προηγούμενες προβλέψεις του και επικαλέστηκε τις αξιόπιστες προβλέψεις βάσει μαθηματικών μοντέλων των καθηγητών Σαρηγιάννη και Τζανάκη πως θα συνεχίσει η άνοδος κρουσμάτων τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες. Για τις αρχικές προβλέψεις ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό, είπε ότι δεν είμαστε πια σε αυτό το σημείο. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η προοπτική του να κάνουμε ένα Πάσχα τέτοιο που να γεμίσει τις ψυχές μας, δεν έχει χαθεί οριστικά. Σχετικά με το ενδεχόμενο ανοίγματος δραστηριοτήτων, τόνισε ότι ενδεχομένως και να γίνει κάποια σχετική συζήτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής την Παρασκευή, ωστόσο η δική του εισήγηση θα είναι ότι “δεν πρέπει να αυξηθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας”.