Μητσοτάκης Αναστασιάδης: «Η Ελλάδα δεν εκφοβίζει κανέναν, αλλά ούτε φοβάται κανέναν. Παραμένει ειλικρινής, χωρίς να είναι αφελής».
Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν εκφοβίζει κανέναν, αλλά και ούτε φοβάται κανέναν. «Επιθυμούμε καλές σχέσεις με τους… γείτονες, πάντα με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας για ειλικρινή διάλογο που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες καλής γειτονίας, χωρίς απειλές και προκλήσεις», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Νίκο Αναστασιάδη. Και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα δεν εκφοβίζει κανέναν, αλλά ούτε φοβάται κανέναν. Παραμένει ειλικρινής, χωρίς να είναι αφελής».
Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός είπε πως πάντα χαίρεται όταν καλωσορίζει τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. «Σήμερα η χαρά μας είναι διπλή. Κοινές ευθύνες, κοινή η παράδοση, κοινή η επέτειος» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ετέθηκαν επί τάπητος οι ευρωτουρκικές σχέσεις. «Επιμείναμε στην ανάγκη να συμμετέχει και η ΕΕ, να μετατραπεί σε 5 συν ένα» συμπλήρωσε και επισήμανε πως «συνολικά η Ένωση οφείλει να επιμείνει στην αξιόπιστη εφαρμογή της πολιτικής της διττής προσέγγισης απέναντι στην Τουρκία. Χαιρετίσαμε την έκθεση Μπορέλ, επισημάναμε την ανάγκη τα συμπεράσματα να κινούνται στο ίδιο πνεύμα».
Μητσοτάκης Αναστασιάδης: Η Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου
Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας πως: «Στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο η Τουρκία έχει αποσύρει τα ερευνητικά της πλοία. Το γεγονός αυτό δεν είναι ασήμαντο, απομένει να δούμε έαν θα έχει διάρκεια. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να αποδείξει εάν είναι ειλικρινής προσέγγιση ή παραπλανητικός ελιγμός. Αν θα ακολουθήσει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου ή εάν ακολουθήσει την παραβατικότητα. Αυτή η επιλογή θα έχει συνέπειες». «Οι αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών είναι εκτός πλαισίου της ΕΕ», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Κοινή μας είναι η θέση για την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και απομάκρυνση των κατοχικών δυνάμεων». «Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιθυμούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας χωρίς προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες. Η Αθήνα παραμένει ανοιχτή χωρίς να είναι αφελής», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Οι δηλώσεις Αναστασιάδη
Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Αυτό που επιδιώκουμε κι έχουμε διαπιστώσει μαζί είναι πως μια δίκαιη και βιώσιμη αλλά ιδιαίτερα λειτουργική λύση του Κυπριακού θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του συνόλου του κυπριακού λαού, είτε για Ελληνοκύπριους, είτε για Τουρκοκύπριους. Εξάλλου είναι καλά γνωστό πως για αιώνες ζήσαμε μαζί ειρηνικά, συνδημιουργήσαμε και δυστυχώς τα όσα επισυνέβησαν έχουν δημιουργήσει μια άλλη κατάσταση πραγμάτων, που δεν αφορά τόσο τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, αλλά της συγκεκριμένης δύναμης, δηλαδή της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τόνισε πως στόχος είναι από τη μια να διασφαλιστεί η επιτυχία της διάσκεψης κάτι που θα σήμαινε τη δημιουργία των απαραιτήτων προϋποθέσεων, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον γ.γ. να συγκαλέσει μια νέα σύνοδο για την Κύπρο, που θα μας οδηγούσε σε μια λύση όπως ακριβώς περιγράφεται είτε στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών (με παρουσία του γγ στις 25 Νοέμβρη του 2019 στο Βερολίνο), μια θέση που συμπίπτει και με τις δικές μας διαχρονικές θέσεις, αλλά και που δεν θα αποκλίνει από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για μετεξέλιξη της κυπριακής δημοκρατίας σε ένα λειτουργικό για να είναι και βιώσιμο κράτος, το οποίο την ίδια ώρα δεν θα παρεκκλίνει από τις βασικές αρχές της ΕΕ».