Η μπανάνα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα που τρώνε εύκολα μικροί και μεγάλοι, αφού έχει τέλεια γεύση και ταιριάζει υπέροχα με γιαούρτι, μέλι ή και δημητριακά, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζεται εύκολα και με άλλα φρούτα. Και ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για να χάσουμε βάρος πρέπει να τρώμε υγιεινά, η μπανάνα μπορεί να αποτελέσει σύμμαχός σε αυτή την διαδικασία. Η μπανάνα σε σύγκριση με άλλα φρούτα έχει αρκετούς υδατάνθρακες. Αναλυτικότερα, μια μέτρια μπανάνα έχει 105 θερμίδες και παρέχει 27 γραμμάρια υδατανθράκων περισσότερους απ’ όσους έχουν δύο φέτες λευκό ψωμί, εκ των οποίων τα 14 γραμμάρια είναι σάκχαρα (φρουκτόζη). Μπορεί τα σάκχαρα των φρούτων να είναι φυσικά, επομένως είναι κάπως πιο ποιοτικά από την επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη που βάζουμε στον καφέ μας, πρέπει και πάλι να προσέχουμε, καθώς η φρουκτόζη μεταβολίζεται γρήγορα προκαλώντας σκαμπανεβάσματα στο ζάχαρο του αίματος, άρα και στα επίπεδα της ενέργειάς μας και στο αίσθημα της πείνας.
Η κατανάλωση της μπορεί να είναι καθημερινή άλλωστε είναι ένα νόστιμο, θρεπτικό και εύκολο στην μεταφορά και στην κατανάλωση φρούτο. Μην ξεχνάμε όμως ότι χρειαζόμαστε ποικιλία στην διατροφή μας. Έτσι για να προσλαμβάνουμε πολλά θρεπτικά συστατικά είναι καλό να το εβδομαδιαίο διαίτολόγιο μας να περιλαμβάνει διάφορα εποχιακά φρούτα. Ακόμη, κάτι που χρειάζεται να έχουμε κατά νου είναι ότι η μπανάνα, ανάλογα με τον βαθμό ωρίμανσης της, έχει μέτριο προς υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση της ίσως μας οδηγήσει στο να πεινάμε μετά από λίγη ώρα αφού την καταναλώσουμε. Ο γλυκαιμικός της δείκτης είναι ο κυρίως λόγος που ένας διαβητικός χρειάζεται να την αποφεύγει.
Μπανάνα και δίαιτα
Αν η μπανάνα είναι ένα από τα αγαπημένα σας φρούτα, δεν χρειάζεται να την απαρνηθείτε σε περίπτωση που κάνετε δίαιτα. Μία και μόνο τροφή δεν μπορεί να αποτρέψει την επιθυμητή απώλεια βάρους, όπως και μία μόνο τροφή δεν μπορεί να εξασφαλίσει απώλεια των περιττών κιλών. Επιπλέον, αυτό το φρούτο δεν πρέπει να λείπει εντελώς από τη διατροφή, αφού είναι καλή πηγή πολύτιμων συστατικών, όπως η δυναμωτική βιταμίνη C, το κάλιο, η βιταμίνη Β6 και διάφορες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Ένας έξυπνος τρόπος να εντάξετε την μπανάνα στη δίαιτα είναι να τη συνδυάσετε με μια πηγή πρωτεϊνών και καλών λιπαρών, όπως το φιστικοβούτυρο ή το βούτυρο αμυγδάλου, για να δημιουργήσετε ένα ισορροπημένο σνακ που θα σας δώσει ενέργεια και παράλληλα θα ικανοποιήσει την επιθυμία σας για γλυκό.
Πίεση αίματος
Η χαμηλή πρόσληψη νατρίου είναι απαραίτητη για την μείωση της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο η αύξηση της πρόσληψης καλίου μπορεί να είναι εξίσου σημαντική, εξαιτίας της αγγειοδιαστολής, που προκαλεί. Σύμφωνα με την μεγάλη αμερικανική έρευνα, λιγότεροι από το 2% των ενηλίκων των ΗΠΑ φτάνουν την καθημερινή συνιστώμενη ποσότητα των 4.700 mg. Επίσης, η υψηλή πρόσληψη καλίου συνδέεται με 20% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.
Άσθμα
Μια μελέτη που διεξήχθη από το Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έτρωγαν μία μπανάνα την ημέρα είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα.
Καρκίνος
Η κατανάλωση μπανάνας, πορτοκαλιών και χυμού πορτοκαλιού κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης λευχαιμίας παιδικής ηλικίας. Ως καλή πηγή βιταμίνης C, οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών, που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Οι αυξημένη πρόσληψη ινών από φρούτα και λαχανικά, όπως οι μπανάνες, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Υγεία της καρδιάς
Η περιεκτικότητα που έχουν οι μπανάνες σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C και Β6 υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς. Η αύξηση της πρόσληψης καλίου μαζί με την μείωση της πρόσληψης νατρίου είναι η πιο σημαντική διατροφική αλλαγή, που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Σε μια μελέτη, όσοι κατανάλωναν 4.069 mg καλίου την ημέρα είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερο κάλιο (περίπου 1.000 mg την ημέρα). Οι υψηλές προσλήψεις καλίου σχετίζονται επίσης με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, με την προστασία έναντι της απώλειας μυϊκής μάζας, με την διατήρηση της οστικής πυκνότητας και με την μείωση του σχηματισμού πετρών στα νεφρά.
Διαβήτης
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαβητικοί τύπου 1 που ακολουθούν διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και οι διαβητικοί τύπου 2 μπορεί έχουν βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου, λιπιδίων και ινσουλίνης στο αίμα. Μία μέση μπανάνα παρέχει περίπου 3 γραμμάρια ινών.
Πεπτική υγεία
Ορισμένα τρόφιμα, όπως η σάλτσα μήλου και οι μπανάνες συνιστώνται για τη θεραπεία της διάρροιας. Είναι μέρος μιας προσέγγισης γνωστής ως “δίαιτα BRAT” (από τα αρχικά των λέξεων bananas, rice, applesauce, και toast). Οι ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο, χάνονται σε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια διάρροιας και μπορεί να κάνουν τους ασθενείς να αισθάνονται αδυναμία. Οι μπανάνες μπορούν να αντικαταστήσουν τα χαμένα θρεπτικά συστατικά. Οι μπανάνες μπορούν επίσης να συμβάλουν στην προώθηση της κανονικότητας στην κίνηση του εντέρου.
Καλύτερη μνήμη και ψυχική διάθεση
Οι μπανάνες περιέχουν επίσης τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που παίζει ρόλο στη διατήρηση της μνήμης και στην ενίσχυση της διάθεσης.
Κάλιο
Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε ένα μέταλλο, που ονομάζεται κάλιο. Αυτό το μέταλλο είναι σημαντικό καθώς βοηθάει στην διατήρηση των επιπέδων υγρών στο σώμα και ρυθμίζει την κίνηση των θρεπτικών ουσιών και των αποβλήτων προς και από από τα κύτταρα. Το κάλιο επίσης βοηθά τους μυς να συστέλλονται και τα νευρικά κύτταρα να ανταποκρίνονται στα εξωτερικά ερεθίσματα και τις εντολές του εγκεφάλου. Διατηρεί σε καλό ρυθμό τους χτύπους της καρδιάς και μπορεί να μειώσει την επίδραση του νατρίου στην αρτηριακή πίεση. Το κάλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σχηματισμού πετρών στα νεφρά. Με τη σειρά τους, οι υγιείς νεφροί εξασφαλίζουν, ότι η σωστή ποσότητα καλίου διατηρείται στο σώμα. Μία μπανάνα μέσου μεγέθους περιέχει 422 χιλιοστόγραμμα καλίου.