Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε ο πρίγκιπας Κάρολος για την προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια, ο ίδιος και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, θα αναχωρήσουν από την Αθήνα. Πρόκειται για την τελευταία συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός, ολοκληρώνοντας έτσι το διήμερο εορτασμών για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Νωρίτερα, εμφανής ήταν η συγκίνηση του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, κατά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ίδιος και η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκαν την προεδρική φρουρά όπου έγινε επιθεώρηση και ξενάγηση σε έκθεση για την ιστορία της προεδρικής φρουράς.
Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα έργα που φιλοξενεί το Μέγαρο Μαξίμου, για να τιμηθεί η ελληνική δημιουργία, λέγοντας: «Πιστεύω ότι η κρίση από την οποία πέρασε η Ελλάδα έχει δημιουργήσει έναν καλλιτεχνικό πυρετό». «Τώρα όμως μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση και είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέρατε να έρθετε και είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την παρέλαση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρίγκιπα Κάρολο να απαντά ότι ήταν μια εξαιρετική παρέλαση.
Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τους στενούς, ιστορικούς δεσμούς
Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τους στενούς, ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών. Επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις και τονίστηκε η σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης κι εμβάθυνσής τους. Συζητήθηκαν επίσης κοινωνικά θέματα, όπως η εκπαίδευση και η στήριξη της νέας γενιάς, καθώς επίσης και παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας και η προστασία του περιβάλλοντος.
Συγκινημένοι οι Άγγλοι με την ομιλία του πρίγκιπα Καρόλου:
Οι λάτρεις της βασιλικής οικογένειας έσπευσαν να κάνουν τα σχόλιά τους κάτω από την ανάρτηση του βασιλικού ζευγαριού στο Instagram, με πολλούς να αναφέρονται στην ομιλία του. «Πανέμορφα. Και τι συγκινητική ομιλία» έγραψε κάποιος, με έναν άλλον να προσθέτει: «Ο πρίγκιπας Φίλιππος θα είναι πολύ χαρούμενος και περήφανος για τα λόγια αυτά. Είμαι σίγουρος. Ένα μεγάλο αφιέρωμα σε αυτόν». Κάποιος άλλος ανέφερε: «Τι σπουδαίο αφιέρωμα στον δούκα του Εδιμβούργου και στους αείμνηστους γονείς του» με έναν ακόμη να σχολιάζει: «Σκέφτομαι τον δούκα του Εδιμβούργου, ο οποίος γεννήθηκε πρίγκιπας της Ελλάδας».
Ο πρίγκιπας Κάρολος στην αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο
Ένας άλλος θέλησε να αναφερθεί σε μία συγκεκριμένη φωτογραφία. Αυτή που ποζάρουν μαζί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας μπροστά στις σκάλες του προεδρικού Μεγάρου, γράφοντας: «Φαίνεται πως είναι οι ίδιες σκάλες όπου τραβήχτηκε το 1962 η διάσημη φωτογραφία της βασίλισσας Βικτορίας Ευγενίας και της βασίλισσας Ίγκριντ, έτσι δεν είναι; Είναι υπέροχο να βλέπουμε σχεδόν 60 χρόνια μετά τον πρίγκιπα Κάρολο στην ίδια τοποθεσία».
Η ομιλία του πρίγκιπα Κάρολου: «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!»
«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης» είπε. Συνέχισε δε, λέγοντας πως «αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, η πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων – μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος ‘Δικαία των Εθνών’ από το Ισραήλ».
Τόνισε ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι ισχυροί και ζωτικοί. «Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας» επισήμανε. Κατέληξε δε, λέγοντας πως «Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονύσιου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθερία! Ζήτω η Ελλάς!»