Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021 πότε έρχεται: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021 πότε έρχεται: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021 πότε έρχεται: Τετραπλή παρέμβαση για την εξοικονόμηση ενέργειας σε σπίτια, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Τον Απρίλιο αρχίζει η ένταξη των νοικοκυριών που υπέβαλαν αιτήσεις στο προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και εγκρίθηκαν. Στα τέλη του καλοκαιριού προκηρύσσεται το νέο Εξοικονομώ για σπίτια, με διαφοροποιημένα κριτήρια εξέτασης των αιτήσεων. Μέσα στη χρονιά θα προχωρήσει επίσης το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου, για το οποίο υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Έρχεται ειδικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων.

Σε σχέση με το πρόγραμμα που προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο και ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτους: εντάχθηκαν συνολικά 36.369 νοικοκυριά με αιτήσεις προϋπολογισμού 737,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η έκδοση των αποφάσεων ένταξης των νοικοκυριών στο πρόγραμμα προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια η δανειοδότηση (για όσους επιθυμούν) και η εκτέλεση των εργασιών. Ήδη από τις αρχές Μαρτίου «τρέχει» η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών στο πληροφοριακό σύστημα του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», η οποία ολοκληρώνεται στις αρχές Απριλίου.

Σπίτι

Ποιος είναι ο στόχος

Όπως αναφέρουν οι εξαγγελλίες του ΥΠΕΝ, στα τέλη του καλοκαιριού αναμένεται η προκήρυξη του νέου προγράμματος Εξοικονομώ, το οποίο θα προτεραιοποιεί τις αιτήσεις με ποιοτικά κριτήρια που θα περιλαμβάνουν τον βαθμό βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε περιοχή, εισοδηματικά κριτήρια κ.α.

Σε ό,τι αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες θα αξιοποιηθεί η προεργασία που έχει γίνει από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τον καθορισμό του επιδόματος θέρμανσης, που ήδη χρησιμοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος του ΥΠΕΝ όπως επισημαίνει ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων άνω των 3 δισ. ευρώ στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων την επόμενη 5ετία, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για τα κτίρια του Δημοσίου υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα συμφωνία χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 375 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα». Οι επενδύσεις αφορούν εκσυγχρονισμό των συστημάτων θέρμανσης – ψύξης, μόνωση του κτιριακού κελύφους και εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημόσια κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία και αθλητικές εγκαταστάσεις. Τέλος, για τα τουριστικά καταλύματα επίκειται η προκήρυξη προγράμματος ύψους 100 εκατ. ευρώ για μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020 του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού σε επόμενη φάση εφόσον εξασφαλιστούν οι πόροι, ενδέχεται να προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Σπίτι

Το ΥΠΕΝ διευκρινίζει μεταξύ άλλων ότι:

-Οι πληρωμές προς τους προμηθευτές θα πρέπει να γίνουν πριν την υποβολή της αίτησης εκταμίευσης της επιδότησης η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από τις αποδείξεις πληρωμής, ψηφιοποιημένες.

– Προκαταβολή από το πρόγραμμα χορηγείται μόνο στην περίπτωση που ο ωφελούμενος έχει εγκεκριμένο δάνειο. Η προκαταβολή ισούται με το 70 % του δανείου (και όχι του επιλέξιμου προϋπολογισμού του έργου).

-Η εξόφληση των δαπανών μπορεί να γίνει και με πιστωτική κάρτα.

-Επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτών καθώς και η υποβολή δαπανών διαφορετικών από αυτές που περιγράφονται στην αίτηση. Όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται τα ανώτατα όρια ανά υποκατηγορία παρέμβασης που ορίζονται στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος.

-Αν το ακίνητο μεταβιβαστεί κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου, χάνει το δικαίωμα των ωφελημάτων του Προγράμματος, δηλαδή δεν μπορεί να συνεχίσει η αίτηση με άλλον ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση που το ακίνητο μεταβιβαστεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να αποδεχτεί τις υποχρεώσεις που προκύπτουν λόγω της υπαγωγής της κατοικίας στο Πρόγραμμα και αναφέρονται στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος (π.χ. να διατηρήσει το έργο για τουλάχιστον τρία έτη από την τελική εκταμίευση του δανείου ή/και της επιχορήγησης από το πρόγραμμα της «άμεσης ενίσχυσης»).

Σπίτι

Δείτε ακόμη:

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Απριλίου για κάθε ταμείο
Πότε πληρώνεται η Α’ δόση για το επίδομα παιδιού
Επιστρεπτέα προκαταβολή 7: Εστίαση και τουρισμός στο επίκεντρο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις