Χωρίς Εύζωνες αλλά με ξεχωριστή υπερηφάνεια η ομογένεια της Νέας Υόρκης γιόρτασε την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με την καθιερωμένη έπαρση της σημαίας στο πάρκο του Μπόουλινγκ Γκριν (Bowling Green) στο Μανχάταν. Μια ξεχωριστή επέτειο μεν αλλά διαφορετική, με μάσκες και όχι φουστανέλες, με λιγοστό κόσμο και αυξημένα μέτρα, η οποία περιορίζεται φέτος στις πλέον απαραίτητες εκδηλώσεις και την αναβολή για δεύτερη χρονιά της ελληνικής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο. Η εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης ξεκίνησε με τους εθνικούς ύμνους Αμερικής και Ελλάδας που ερμήνευσαν η Κωνσταντίνα Σιώκη και η Βενετία Γαρυφάλλου αντίστοιχα. Ακολούθησε η έπαρση της ελληνικής σημαίας.Παρόντες ήταν οι γενικοί πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος, η πρόξενος της Ελλάδας Λάνα Ζωχιού, ο αντιπρόεδρος της AHEPA Δημήτριος Κόκοτος, οι Νικόλαος Μπάρδης και Τιμολέων Κόκοτος από τη Συντονιστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας για τις εκδηλώσεις των 200 χρόνων, ο Λου Κάτσος συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, Ελένη Ψαρά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο πρώην πρόεδρος Πέτρος Γαλάτουλας ,ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Θεόδωρος Παυλάκος, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Ντίνος Ράλλης καθώς και ο υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Υόρκης Φερνάντο Ματέο.
Παρούσα και η «Μις Ελληνική Ανεξαρτησία» Δέσποινα Αναστασίου η οποία δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα. Καμία πανδημία δεν μπορεί να σταματήσει τους Έλληνες από το να γιορτάσουν την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Είναι προνόμιο για μένα όταν μιλάω με κάποιον να λέω ότι είμαι Ελληνοαμερικανίδα και ότι είμαι περήφανη για την καταγωγή μου. Ποτέ δεν είδα άλλο λαό τόσο δυνατό όσο τον δικό μας».Οι μαθητές του Ημερήσιου σχολείου «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν φορώντας παραδοσιακές στολές χόρεψαν ελληνικούς χορούς, όπως πεντοζάλι, Ικαριώτικο και Ζορμπά. «Η Ομογένεια και η νέα γενιά γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση του ελληνικού γένους με πολλά τραγούδια, ποιήματα, χορούς, παρελάσεις και σημαίες. Χρόνια Πολλά Ελλάδα μας» δήλωσε στον «Ε.Κ.» η υπεύθυνη του ελληνικού προγράμματος του ημερησίου σχολείου «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» Ελευθερία Οίκουτα.
Ο γενικός πρόξενος Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή «για να δείξουμε τον σεβασμό μας στα θύματα της πανδημίας που έχασαν την ζωή τους εδώ αλλά και σε όλο τον κόσμο και στις χιλιάδες οικογένειες που θρηνούν για όσους δικούς τους έχασαν και για όσους δουλεύουν ακούραστα προσπαθώντας να σώσουν όλους εμάς. Αυτή η χρονιά είναι ξεχωριστή για πολλούς λόγους», ενώ ο πρόξενος της Κύπρου Αλέξης Φαίδωνος έδωσε έμφαση στις σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αμερική, τις οποίες χαρακτήρισε άριστες. «Είναι ίσως οι καλύτερες τα τελευταία πενήντα χρόνια. Παροτρύνω την ελληνική διασπορά να είναι ενωμένη και της εύχομαι χρόνια πολλά».Ο αντιπρόεδρος της AHEPA Δημήτριος Κόκοτος τόνισε: «Γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της ελευθερίας μας σε μια σκοτεινή εποχή και μια σκοτεινή περίοδο για όλο τον πλανήτη. Όμως τίποτα δεν μπορεί να σβήσει τη φλόγα μέσα μας. Το πνεύμα και η ψυχή μας χαίρονται για την ελευθερία της πίστης και της δημοκρατίας. Ας γιορτάσουμε τις ζωές εκείνων που θυσίασαν τα πάντα για την ελευθερία μας. Έχουμε την ευθύνη να διατηρήσουμε τις αξίες και την πίστη και την κουλτούρα στις γενιές που θα ακολουθήσουν». Στην αγάπη του για την Ελλάδα αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά ο γνωστός φιλέλληνας με καταγωγή από τη Νιγηρία Σαμ Τσέκουα, λέγοντας χαρακτηριστικά πόσο σημαντική είναι η προσφορά του Ελληνισμού, της κουλτούρας και της Ιστορίας της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τον θαυμασμό του στον Σαμ Τσέκουα:«Μετά την ομιλία του Σαμ επαληθεύτηκε το ρητό ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Η παρουσία ενός ανθρώπου ο οποίος κατάγεται από τη Νιγηρία και έχει εμποτιστεί με τον ελληνικό πολιτισμό και έρχεται και μας μιλάει εδώ στο Μανχάταν με τόσο ωραία ελληνικά, οι λέξεις περιττεύουν και οτιδήποτε και να πω θα είναι φτωχό και ελάχιστο μπροστά σε αυτή την εικόνα. Είναι το μεγαλείο του Ελληνισμού. Είναι το μυστικό για το πώς και γιατί αντέξαμε 400 χρόνια στη σκλαβιά. Αυτό είναι το μυστικό. Ο πολιτισμός μας, η γλώσσα μας και η πίστη μας.
Αυτό που έγινε πριν από 200 χρόνια, η επανάσταση για την απόκτηση της ελευθερίας δεν σταμάτησε τότε. Η επανάσταση και ο πόθος για ελευθερία και αξιοπρέπεια είναι κάτι που απασχολεί τον Ελληνισμό εδώ και 200 χρόνια. Ο αγώνας για την ελευθερία δεν είναι μόνο αγώνας ενάντια σε ένα τύραννο. Είναι ο αγώνας για αξιοπρέπεια, για παιδεία στα παιδιά μας, για την κατάκτηση της γλώσσας μας, για το μέλλον του Ελληνισμού στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Η Επανάσταση συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όπου υπάρχουν Έλληνες» είπε ο κ. Ελπιδοφόρος.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ