Άνοιγμα αγοράς 2021: Τα «μαθηματικά» της πανδημίας δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία - Στόχος το άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 ή 12 Απριλίου
Στο ‘κόκκινο” βρίσκεται πλέον ο προβληματισμός στους ειδικούς για τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων του Covid, αλλά και της κυβέρνησης, που καλείται να κρατήσει όρθια την οικονομία. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε άλλα 2.588 κρούσματα, αλλά αυτό που προβληματίζει είναι η αύξηση στο ποσοστό μεταδοτικότητας των μεταλλάξεων. Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως η μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων έχει αυξηθεί από 40% έως 60%, ενώ έκανε λόγο για «κατάσταση πολέμου» στα νοσοκομεία όπου μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που εισάγονται.
«Τα κρούσματα είναι πολλά, όπως και οι εισαγωγές. Μας προβληματίζουν οι ηλικίες των ασθενών γιατί πέφτει ο μέσος όρος» είπε η κα Παγώνη επαναλαμβάνοντας ότι «βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου». «Το χειρότερο είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση. Ελάχιστες όμως είναι οι εισαγωγές ηλικιωμένων, λόγω και των εμβολιασμών. Η εισαγωγή ασθενών άνω των 80 έχει μειωθεί κατά 80%», πρόσθεσε.
Οι ειδικοί θα συνεδριάσουν προκειμένου να κάνουν μία εκτίμηση της κατάστασης, όμως με τους τελευταίους ημερήσιους απολογισμούς των κρουσμάτων, έχουν ήδη αποκλείσει, όπως και η κυβέρνηση, το ενδεχόμενο χαλάρωσης κι άλλων μέτρων. Ηδη έχει σβήσει κάθε σενάριο για άνοιγμα στο λιανεμπόριο αυτή την εβδομάδα, ενώ ορισμένοι θεωρούν πως πριν τις 12 Απριλίου δεν πρέπει να γίνει κανένα άνοιγμα. Κάποιοι μάλιστα, όπως ο καθηγητής Νίκος Θωμαϊδης, κρατούν τις επιφυλάξεις τους για το αν θα είναι σε θέση να ανοίξει η αγορά πριν το Πάσχα.
Ο κ. Θωμαΐδης υπογράμμισε ότι αν υπάρξει ύφεση αυτή τη βδομάδα και διαμορφωθεί τάση μείωσης, θα υπάρχουν καλά νέα για το Πάσχα. «Είμαστε οριακά για το Πάσχα, το να μπορέσουμε να έχουμε άνοιγμα και ελεύθερες μετακινήσεις. Χρειαζόμαστε περίπου ένα μήνα για να μειωθεί σημαντικά το ιικό φορτίο» είπε χαρακτηριστικά.
Τις αμφιβολίες του για άνοιγμα πριν το Πάσχα εξέφρασε και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Είναι λίγο πρόωρο να δούμε αν μπορούν να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα. Έτσι μεταδόθηκε ο ιός σε όλη την Ελλάδα. Για να γίνει κάποιο άνοιγμα πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα. Έχουμε τη μετάλλαξη που έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά έχουμε και το εμβόλιο, και το αυξημένο testing. Εγώ δεν μπορώ 40 ημέρες πριν το Πάσχα να έχω άποψη για το τι θα γίνει τότε», είπε.
Ο κ. Βατόπουλος εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται από την επόμενη εβδομάδα. «Τα κρούσματα λογικά θα αρχίσουν να ελαττώνονται από την επόμενη εβδομάδα. Η θετικότητα είναι πολύ υψηλή. Χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία και ο κόσμος πρέπει να εξακολουθήσει να τηρεί τα μέτρα, τις αποστάσεις, τις μάσκες, να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Λέω συνέχεια για τις μικρές κωμοπόλεις και τα χωριά, όπου με γάμους και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις διασπείρεται ο ιός, που δείχνει πόσο γρήγορα μεταδίδεται ο ιός. Γίνεται επίθεση του ιού, σε περιοχή που δεν είχε καθόλου κρούσματα» σχολίασε.
Κορωνοϊός: 2.588 κρούσματα, 1.317 στην Αττική
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ χθες για το προηγούμενο 24ωρο, ανιχνεύτηκαν 2.588 κρούσματα καθώς και 52 θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 706. Από την αρχή της πανδημίας έχουν ανιχνευτεί 247.992 μολύνσεις, ενώ 7.701 είναι ο απολογισμός των θυμάτων. Οσον αφορά την κατανομή των κρουσμάτων χθες, η Αττική για άλλη μία ημέρα κατέγραψε τετραψήφιο αριθμό με 1.317 περιστατικά, εκ των οποίων τα 366 αφορούν το κέντρο της Αθήνας. 195 περιστατικά διαπιστώθηκαν στα βόρεια προάστια και 173 στον δυτικό τομέα Αθηνών. Τέλος, ο Πειραιάς καταγράφει 189 κρούσματα κορωνοϊού. Εκτός Λεκανοπεδίου, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 315 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ 100 νέες μολύνσεις διαπιστώθηκαν στην Αχαΐα. 71 νέα περιστατικά κατέγραψε η Λάρισα και 59 η περιφέρεια Κοζάνης.
Τάση σταθεροποίησης, με ισορροπία εισαγωγών-εξιτηρίων στα νοσοκομεία
Στα σχετικά καλά νέα, είναι η τάση σταθεροποίησης που καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες οι δείκτες της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ έχει ανέβει -αλλά όχι δραματικά- ο αριθμός των διασωληνωμένων. Οπως εξηγούν πηγές, αυτό δεν καταγράφεται μόνο στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και στην ισορροπία εισαγωγών-εξιτηρίων που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς πριν από λίγο καιρό τα εισιτήρια στα νοσοκομεία ήταν πολύ περισσότερα από τα εξιτήρια. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ακόμη ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει ανέβει, άλλα όχι δραματικά. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό covid19.gov.gr, την Τρίτη 23 Μαρτίου το «ισοζύγιο» ήταν 543 εισαγωγές σε νοσοκομεία και 452 ασθενείς που πήραν εξιτήρια. Ολα αυτά με 80% κάλυψη των κλινών COVID.
Τάσεις σταθεροποίησης στα λύματα Θεσσαλονίκης
Εξάλλου, εικόνα ήπιων αυξομειώσεων μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων παρουσιάζει το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ. Οι αναλύσεις των δειγμάτων που ελήφθησαν από την αρχή της εβδομάδας στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκη συντείνουν προς μία σταθεροποίηση του ιικού φορτίου σε υψηλά επίπεδα, χωρίς να διαφαίνεται τάση απότομης αύξησής του.
Συγκεκριμένα, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 22/3 και της Τρίτης 23/3, είναι:
Μειωμένη κατά 14% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 19/3 και της Κυριακής 21/3.
Αυξημένη κατά 34% σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 15/3 και Τρίτης 16/3.
Όπως ανακοινώθηκε, εξάλλου, από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων που συντονίζει ο ΕΟΔΥ και στο οποίο συμμετέχει η ομάδα του ΑΠΘ, την προηγούμενη εβδομάδα (15-21/3/21) στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε μείωση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου κατά 8%, σε σχέση με την εβδομάδα 8-14/3/2021.