Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

15

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μείωση κρουσμάτων Ελλάδα: Αισιόδοξος ο Τζανάκης, τι προβλέπει
ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση κρουσμάτων Ελλάδα: Αισιόδοξος ο Τζανάκης, τι προβλέπει

Μείωση κρουσμάτων Ελλάδα: Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης σημείωσε πως θα μπορούσε να βγουν οι πολίτες στην εξοχή αλλά πολύ προσεκτικά.

Την αισιοδοξία του ότι στο τρίτο δεκαήμερο Απριλίου η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας θα είναι σαφώς καλύτερη, εξέφρασε ο Νίκος Τζανάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής πνευμονολογίας υποστήριξε ότι μετά τις 20 Απριλίου τα δύο τρίτα της χώρας θα είναι «κίτρινα» ή «πράσινα» στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας. Παράλληλα, εκτίμησε ότι μετά τις 15 Απριλίου, η μείωση των κρουσμάτων θα είσαι σαφής, πιθανώς κάτω και από τα 2000 ημερησίως. Ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι οι πολίτες πρέπει να βγαίνουν έξω καθώς στην εξοχή δεν μεταδίδεται ο ιός, τονίζοντας, όμως, ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ενώ οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρούν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα με εβδομαδιαία τεστ και τήρηση των μέτρων από όλους.

Ο καθηγητής τόνισε ότι στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, άπαντες ήταν στις καφετέριες και δεν σημειώθηκε αναζωπύρωση τόσο γρήγορα. «Ο ιός είναι χειμωνιάτικος και στις αρχές της άνοιξης. Από μόνος του κάνει κοιλιά. Μην είμαστε τόσο απαισιόδοξοι και να μαυρίζουμε τον κόσμο. Να προσέξει λίγο ο κόσμος και όλα θα πάνε καλά», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Χαράλαμπος Γώγος: Ελπίζω σε ύφεση της πανδημίας – Στοίχημα η διαχείριση των κρουσμάτων στα νοσοκομεία

Για την πίεση που υφίσταται το σύστημα Υγείας κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας αλλά και το πώς πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία επαναλειτουργίας της αγοράς μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής λοιμωξιολογίας – παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος. «Υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα, αυτό μας δυσκολεύει να βάλουμε κάτω δεδομένα ανοίγματος. Αλλά υπάρχουν σχεδιασμοί, γιατί σιγά σιγά θα βελτιωθούν τα πράγματα. Βελτιώνεται ο καιρός, αυξάνεται ο εμβολιασμός. Έχουν γίνει συζητήσεις για άνοιγμα των εξωτερικών χώρων της εστίασης. Όμως προέκυψε το φοβερό τρίτο κύμα, που ήταν σφοδρό, ιδιαίτερα στην Αττική. Υπάρχει μεγάλη διασπορά, πολλά κρούσματα και μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας» δήλωσε.

Ερωτώμενος για τα σχόλια μελών της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων ότι η επιτροπή έχει πάρει και λάθος αποφάσεις, σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί. Όταν βλέπεις μια χώρα τόσο καιρό σε lockdown Και τα προβλήματα υπάρχουν και έρχεται το τρίτο κύμα, υπάρχουν προβληματισμοί. Έχουμε στέλεχος με 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Επιβαρύνει τις επιδημιολογικές καμπύλες. Αυτό προέκυψε μετά την έναρξη του lockdown».Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κόπωση του κόσμου είναι μεγάλη. «Η τήρηση των μέτρων δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Το να κρατάμε τα βασικά μέτρα παίζει πολύ βασικό ρόλο. Ακόμα και αν κυκλοφορούμε έξω».

Στοίχημα η διαχείριση των κρουσμάτων στα νοσοκομεία

Σχετικά με το αν ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας θα ήταν πιο αποτελεσματικό ήταν ξεκάθαρος. «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα ήμασταν αν δεν υπήρχε αυτό το μοντέλο διαχείρισης. Μπορεί να ήμασταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την υπάρχουσα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά με το κύμα που υπάρχει». «Ελπίζω σε ύφεση της καμπύλης. Στοίχημα η διαχείριση των κρουσμάτων στα νοσοκομεία» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «το θέμα είναι να μπορέσουμε να ελέγξουμε το σύστημα υγείας γενικότερα. Είναι πανδημία».

«Αν πάει καλά ο έλεγχος των νοσηλειών στα νοσοκομεία, πρέπει να δουλεύουμε το άνοιγμα. Με πολλά τεστ, στοχευμένα, σε κρίσιμους χώρους» συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, αυξήθηκαν οι ΜΕΘ το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, «καταλαβαίνετε τι σημαίνει να έχετε μια νόσο που να έχει 5000 κρούσματα, με την την ίδια πνευμονία, την ίδια μέρα; Πόσο βαριά είναι η πίεση στο σύστημα υγείας».

Ακόμα, υποστήριξε ότι «ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να είναι έτοιμος την ώρα την δύσκολη να προσθέσει κλίνες στο δημόσιο τομέα. Όλοι οι γιατροί, όλο το σύστημα υγείας, πρέπει να είναι ενιαίο σε αυτές τις κρίσεις». Επιπλέον, σημείωσε, ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, έχει μειωθεί η θνητότητα, λόγω του εμβολιασμού των ηλικιωμένων. Τέλος, τόνισε την ανάγκη να ελεγχθεί η αξιοπιστία των self – τεστ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια επικουρική μέθοδο για να ελεγχθεί η πανδημία. «Ζητούμενο είναι τα στοχευμένα τεστ που θα γίνονται στις δομές υγείας, για να καταγράφονται τα περιστατικά» είπε, προσθέτοντας ότι τα self – τεστ θα βοηθήσουν στην απομόνωση και την ιχηλάτηση κρουσμάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις