Στήριξη επιχειρήσεων covid 19: Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει και ειδικά μέτρα για τις επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία.
Την ώρα που το λιανεμπόριο παραμένει με κατεβασμένα ρολά και απομακρύνεται το σενάριο για άνοιγμά του στις 29 Μαρτίου το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει ένα ακόμη πακέτο μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα ενώ με την νέα δέσμη μέτρων ο λογαριασμός για τον προϋπολογισμό αναμένεται να ξεφύγει πάνω από τα 11,6 δισ. ευρώ.
Στο τραπέζι βρίσκονται η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, τα μηδενικά ενοίκια, οι παρατάσεις στην πληρωμή ρυθμισμένων φόρων και εισφορών, η Συν-εργασία, τα επιδόματα ανεργίας και επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών. Το οικονομικό επιτελείο περιμένει τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή για να ολοκληρώσει το πλαίσιο των μέτρων στήριξης του Απριλίου.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει και ειδικά μέτρα για τις επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν σχεδιαστεί δύο νέα μέτρα στήριξης με έμφαση ακριβώς στη στήριξη επιχειρήσεων στους κλάδους εστίασης και τουρισμού με τη συνδρομή του ΕΣΠΑ ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Εργασίας και μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν τις προσλήψεις στον τουρισμό.
Τροποποιήσεις αναμένονται στο μέτρο επιδότησης αναστολής εργασίας – το γνωστό ως επίδομα των 534 ευρώ- καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση του λειτουργεί σε βάρος του προγράμματος Συν-Εργασία.
Τα μηδενικά ενοίκια θα ισχύσουν και τον Απρίλιο για τους κλάδους εκείνους οι οποίοι τις πρώτες μέρες του μήνα θα παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή. Το λιανεμπόριο αναμένεται να περιληφθεί στη βεντάλια των ωφελούμενων.
Επιστρεπτέα προκαταβολή 7: Στο επίκεντρο τουρισμός και εστίαση
Εκπλήξεις θα συνοδεύουν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 που θα ενεργοποιηθεί στα μέσα Απριλίου, με τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού να ευνοούνται. Στα πλαίσια της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7 θα δοθεί 1 δισ. ευρώ, με την ελάχιστη ενίσχυση να διπλασιάζεται από τα 500 ευρώ στα 1.000 ευρώ, ενώ η μείωση του τζίρου θα υπολογιστεί με τρίμηνο αναφοράς το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020.
Η τελευταία αυτή παράμετρος είναι σημαντική για χιλιάδες επιχειρήσεις, καθώς η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 άφηνε εκτός ενίσχυσης όσες επιχειρήσεις έκλεισαν το 2020 με αύξηση τζίρου έναντι του 2019.
Έτσι, κλειστές επιχειρήσεις που κατέγραψαν αύξηση εσόδων το 2020 λόγω των πωλήσεων τους με take away, e-shop, ηλεκτρονικών πληρωμών, κ.α., παρέμειναν εκτός των ευνοϊκών ενισχύσεων. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 θα περιλαμβάνει λοιπόν όσους είχαν άνοδο εισπράξεων το 2020, αλλά είχαν πτώση 20% ή 30% και άνω στο τζίρο πρώτου τριμήνου 2021 σε σχέση με το 2020, θα προβλέπει την εξαίρεση επιχειρήσεων του τουρισμό από τον όρο τζίρου και την ίδια εξαίρεση για την εστίαση.
Να σημειωθεί πως στοιχεία που έδωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος στη δημοσιότητα κατέδειξαν πως οι τουριστικές εισπράξεις τον Ιανουάριο του 2021 ανήλθαν σε μόλις 25 εκατ. ευρώ, ήτοι στο 1/10 του Ιανουαρίου του 2020.