ΜΕΘ Αττική κορονοϊός: H πίεση στο ΕΣΥ και πότε πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο
Η πίεση στις νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι ακόμα μεγάλη, αλλά τις τελευταίες ημέρες η πίεση στις εφημερίες έχει μειωθεί, τόνισε ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3. Εξήγησε ότι τις τελευταίες 3 με 4 μέρες στην Αττική, παρατηρείται σταθεροποίηση της κατάστασης με λιγότερες νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, δεν ξεπερνά τις εικοσιτέσσερις ώρες η αναμονή των ασθενών που νοσηλεύονται με φορητούς αναπνευστήρες και περιμένουν να μπουν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το ποσοστό κάλυψης στις ΜΕΘ στην Αττική είναι στο 93% και στο λεκανοπέδιο υπάρχουν 411 ΜΕΘ Covid ενώ πέρσι υπήρχαν 550 σε όλη τη χωρά.
Ο ιδιωτικός τομέας στην Αττική, διαθέτει 233 ΜΕΘ εκ των οποίων το 75% έχει περάσει στο δημόσιο και χρησιμοποιείται από το ΕΣΥ και μόνο 59 κλίνες έχουν μείνει για τον ιδιωτικό τομέα που είναι όλες καλυμμένες. Οι ΜΕΘ στα ιδιωτικά θεραπευτήρια αφορούν non covid περιστατικά. Ο γγ Υπηρεσιών Υγείας είπε επίσης ότι πάνω από 700 ασθενείς του ΕΣΥ εξυπηρετούνται από τον ιδιωτικό τομέα. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι κλίνες στα στρατιωτικά νοσοκομεία, αν χρειαστεί εκτιμώντας πάντως ότι δεν υπάρχει άμεσος σχεδιασμός ένταξης και άλλου στρατιωτικού νοσοκομείου στο ΕΣΥ.
Πίεση στα νοσοκομεία για ακόμη τρεις εβδομάδες
Στην εκτίμηση ότι το σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να υφίσταται πιέσεις τις επόμενες 3 εβδομάδες προχώρησε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος. “Τις επόμενες 3 εβδομάδες θα πιεστεί το σύστημα Υγείας, ειδικά στο κομμάτι των ΜΕΘ. Γιατί κάποιοι από αυτούς που νοσηλεύονται σε κλινικές covid θα χρειαστούν ΜΕΘ. Θα πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να εξασφαλίσουμε αυτή τη δυνατότητα στους ασθενείς μας” σημείωσε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα της επίταξης ιδιωτών γιατρών και στο στίγμα που προκάλεσε η στάση τους για τον ιατρικό κόσμο. “Από τους 11 συναδέλφους που επιτάχθηκαν, παρουσιάστηκαν οι 10 στον Ευαγγελισμό. Για μένα έχει δύο προβλήματα η διαδικασία. Κάποιοι συνάδελφοι είναι χρόνια εκτός νοσοκομείων οπότε δεν μπορούν να αναλάβουν άμεσα καθήκοντα” είπε.
Και συνέχισε: “Η επίταξη είναι στίγμα που θα φέρει ο ιατρικός κόσμος, και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Θα έπρεπε να μην υπήρχε το στίγμα της επιστράτευσης. Γιατί κάποτε θα γραφτεί αυτό. Ότι ζητήθηκε η βοήθεια των ιδιωτών γιατρών και αυτοί αρνήθηκαν. Κι εγώ ως γιατρός το φέρνω βαρέως”. Τέλος σχετικά με τα self test υπογράμμισε την ανάγκη να επιτηρούνται τα θετικά κρούσματα. “Να συγκροτηθεί ομάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας για τα θετικά κρούσματα. Να μιλάει μαζί τους αν έχουν συμπτώματα, τι πρέπει να κάνουν κλπ”.
Πότε πρέπει να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο
Την άποψη ότι το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει στις 12 Απριλίου εξέφρασε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. “Να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 12 του μήνα, όχι νωρίτερα, γιατί δεν θα είμαστε σε ικανή αποσυμπίεση μέχρι τότε. Στις 12 μπορούμε να ανοίξουμε” σημείωσε, ενώ σχετικά με τα σχολεία πρότεινε το άνοιγμα των λυκείων στις 5 Απριλίου, με τεστ και την επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων μετά το Πάσχα. “Αυτό θα ήταν ότι καλύτερο και πιο ασφαλές για όλους. Ώστε να μην πάμε σε άνοιγμα – κλείσιμο που κουράζει” συμπλήρωσε.
Ακόμα, υπογράμμισε ότι πλέον ο δείκτης μεταδοτικότητας (RT) του ιού βρίσκεται στο 1, κάτι που αν συνεχιστεί προμηνύει σταθεροποίηση. “Είμαστε στη φάση της κορύφωσης του κύματος” εξήγησε. Σε ότι αφορά στα self test έκανε λόγο για έναν “πολύ σημαντικό μηχανισμό για να αναχαιτίσουμε την πανδημία. Είναι όπλο άμεσης δράσης. Δεν είναι για επιδημιολογική επιτήρηση. Είναι για να σταματήσει η αλυσίδα διασποράς”.