Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Διώρυγα Σουέζ πλοίο: Η στιγμή που έπεσε πάνω στο τοίχωμα
ΚΟΣΜΟΣ

Διώρυγα Σουέζ πλοίο: Η στιγμή που έπεσε πάνω στο τοίχωμα

Διώρυγα Σουέζ πλοίο: Αυτή είναι η στιγμή που το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given έπεσε πάνω στο τοίχωμα της Διώρυγας του Σουέζ.

Αυτή είναι η στιγμή που το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given έπεσε πάνω στο τοίχωμα της Διώρυγας του Σουέζ πριν από πέντε ημέρες.

Αξιοποιώντας την τεχνολογία δορυφορικού εντοπισμού θέσης πλοίων ένα βίντεο του Vessel Finder προσομειώνει την πορεία του Ever Given χρησιμοποιώντας το στίγμα από τον πομπό του τεράστιου φορτηγού πλοίου μέσα στη διώρυγα του Σουέζ μέχρι τη στιγμή που ο καπετάνιος χάνει τον έλεγχο λόγω ισχυρών ανέμων εν μέσω αμμοθύελλας και το μήκους 400 μ. σκάφος προκαλεί «έμφραγμα» σε μια από τις σημαντικότερες θαλάσσιες εμπορικές αρτηρίες του πλανήτη σε απόσταση περίπου 3,7 μιλίων από το νότιο στόμιο της διώρυγας, κοντά στην πόλη του Σουέζ. Ανάλογο βίντεο που καταγράφει τα τελευταία 90 λεπτά της πορείας του πλοίου στη διώρυγα του Σουέζ δημιούργησε και η FleetMon βάσει των δεδομένων AIS από τη θέση του.

Δύο προσπάθειες αποκόλλησης του Evergiven έχουν μέχρι τώρα αποτύχει, αλλά ειδικοί αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο απόφραξης σήμερα της Διώρυγας του Σουέζ. Ο Ιάπωνας πρόεδρος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, Shoei Kisen, Γιουκίτο Χισάγκι είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι έχουν ήδη επιστρατευθεί δέκα ειδικά εργαλεία βυθοκόρησης για την απομάκρυνση ιζήματος κι ότι τα συνεργεία ελπίζουν να ξεμπλοκάρουν εντός του Σαββάτου το πλοίο, ενώ αξιωματούχος της αιγυπτιακής Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) δήλωσε ότι θα γίνουν τουλάχιστον δύο προσπάθειες σήμερα με τη βοήθεια της παλίρροιας.

Την ίδια ώρα τα συνεργεία επιστρατεύουν ένα ακόμη όπλο, μια τεράστια «σκούπα» αναρρόφησης, για την αποκόλληση του 200.000 τόνων πλοίου, που μπορεί να αντλήσει έως και 2.000 κυβικά μέτρα άμμου, ελπίζοντας έτσι να απομακρυνθεί αρκετό υλικό ώστε να μπορέσει να πλεύσει το Ever Given.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις