Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

04

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / 1821 Γερμανία – Ελλάδα: Γιατί δεν έστειλε η Μέρκελ μήνυμα για την 25η Μαρτίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

1821 Γερμανία – Ελλάδα: Γιατί δεν έστειλε η Μέρκελ μήνυμα για την 25η Μαρτίου

1821 Γερμανία - Ελλάδα: Η μόνη δήλωση που έγινε από γερμανικής πλευράς ήταν από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ

Για τις «κατηγορίες» ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν ήταν μεταξύ των ηγετών που έστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα στην Ελλάδα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου τοποθετήθηκε ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ερνστ Ράιχελ.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter o κ. Ράιχελ, «η κριτική ότι η καγκελάριος Μέρκελ δεν έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα οφείλεται σε προφανή έλλειψη γνώσης των διπλωματικών πρακτικών». Σημείωσε παράλληλα πως ο Γερμανός πρόεδρος και επικεφαλής του κράτους, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ «έστειλε θερμά συγχαρητήρια» προς την Αθήνα.

«Αν η Γερμανία είχε προσκληθεί (στις εκδηλώσεις) ο πρόεδρος θα εκπροσωπούσε τη χώρα», συμπλήρωσε ο κ. Ράιχελ.

Το συγχαρητήριο μήνυμα του Προέδρου της Γερμανίας

“Με αφορμή την Εθνική Εορτή της Ελληνικής Δημοκρατίας και την ειδική επέτειο την οποία γιορτάζετε φέτος, αποστέλλω σε εσάς και σε όλους τους πολίτες της χώρας σας, εκ μέρους και των συμπατριωτών μου, τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια. Διακόσια χρόνια από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης και της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους σηματοδοτούν ταυτόχρονα και τους μακροχρόνιους, στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας. Την εποχή του 1820 Γερμανοί φιλέλληνες στήριξαν τον ελληνικό αγώνα ανεξαρτησίας. Στα χρόνια του εκ Βαυαρίας Βασιλέως Όθωνος της Ελλάδος δημιουργήθηκαν πολύπλευροι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, οι οποίοι λειτουργούν μέχρι σήμερα – ιδιαίτερα στον πολιτισμό, τη λογοτεχνία και την επιστήμη.

Κοιτάζουμε πίσω σε μία μακροχρόνια και στενή εταιρική σχέση, χωρίς με αυτό να ξεχνάμε τα σκοτεινά κεφάλαια του γερμανικού παρελθόντος στην Ελλάδα. Πριν από 70 χρόνια επαναλάβαμε τις διμερείς διπλωματικές μας σχέσεις και με χαροποιεί το γεγονός ότι με το Γερμανο-ελληνικό Ίδρυμα Νεολαίας, θα ξεκινήσει τη δράση του ένα σημαντικό, προσανατολισμένο στο μέλλον έργο και θα φέρει – όταν το επιτρέψει η πανδημία – ακόμη πιο κοντά τις νεολαίες των δύο χωρών μας.

Ειδικά ενόψει των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε από κοινού στην Ευρώπη, είναι προσωπική μου επιθυμία οι δύο λαοί μας να παραμείνουν και στο μέλλον στενά συνδεδεμένοι και με φιλία, μέσω εντατικής ανταλλαγής στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία.”, ανέφερε ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ στο μήνυμά του, το οποίο η γερμανική προεδρία ανήρτησε στον λογαριασμό της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο στο Instagram.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις