Τον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας μας από το lockdown σχεδιάζει εδώ και αρκετές εβδομάδες η κυβέρνηση. Μπορεί η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας να έχει αναβάλλει το σχέδιο για restart της οικονομίας αρκετές φορές, ωστόσο φαίνεται πως αυτή τη φορά ο κύβος ερρίφθη. Συγκεκριμένα, όπως όλα δείχνουν, η 5η Απριλίου θα είναι η ημερομηνία που ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, με στόχο να έχουν ανοίξει όσο τον δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες μέχρι την έναρξη του τουρισμού στα μέσα Μαΐου. Παράλληλα, ο κλάδος της οικονομίας ασφυκτιά και ζητάει άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας, πριν να είναι αργά. Αυτός είναι και ο λόγος που μέσα στην εβδομάδα, νωρίτερα από την Παρασκευή, αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή λοιμωξιολόγων με σκοπό να αποφασίσει τα μέτρα της επόμενη μέρα.
Αυτή τη φορά, η σύσκεψη θα είναι ίσως πιο κρίσιμη από όλες τις προηγούμενες, αφού στο τραπέζι μπαίνουν πλέον σκληρά διλήμματα που ενέχουν και μεγάλο ρίσκο. Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση πρέπει να συνυπολογίσει την κατάσταση της χώρας και η επιτροπή να κρίνει τα τελευταία στοιχεία.
Οι προτάσεις για λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η κυβέρνηση επιθυμεί στις 5 Απριλίου να ανοίξει το λιανεμπόριο χωρίς περιορισμό. Για να μπορέσει να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στο τι πρέπει να ανοίξει και τι μπορεί να ανοίξει η πρόταση είναι την πρώτη εβδομάδα να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και μια εβδομάδα μετά να ακολουθήσουν τα μεγάλα εμπορικά, τα οποία θα λειτουργήσουν με click away. Αυτή η εισήγηση μπορεί να κάμψει τις αντιστάσεις των ειδικών.
Όσον αφορά τα σχολεία η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξουν στις 5 Απριλίου Γυμνάσια και Λύκεια. Αν υπάρχει ενστάσεις για το κοινό άνοιγμα από τους επιδημιολόγους η λύση που θα προταθεί είναι να ανοίξει πρώτα η Τρίτη Λυκείου και να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες βαθμίδες. Η εστίαση, όπως φαίνεται, δεν θα είναι στο τραπέζι της συζήτησης, ενώ αντίθετα θα συζητηθεί αν θα επιτραπούν ή όχι οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο ακόμα και το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Μπαρ και γυμναστήρια θα περιμένουν τον Μάιο για να ανεβάσουν ρολά. Τα μπαρ μόνο σε εξωτερικό χώρο και με θαμώνες καθιστούς ενώ τα γυμναστήρια με αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ραντεβού.
Όσοι προγραμματίζουν γάμο καλό θα είναι να το σκεφτούν για τον Ιούνιο και μετά. Θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι το όριο των καλεσμένων τους δεν θα ξεπερνά τους 50 ή -εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν- τους 100.
Πότε θα καταργηθούν τα SMS
Σχετικά με το μεγάλο θέμα του SMS στο 13033, το οποίο βρίσκεται στη ζωή μας για… πάνω από ένα χρόνο, όπως όλα δείχνουν θα «τελειώσει» όταν ανοίξει η εστίαση και δεν θα έχει πια νόημα να το χρησιμοποιούμε. Σύμφωνα πάντα με το MEGA αυτό αναμένεται να συμβεί είτε στις 12, είτε στις 19 Απριλίου. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως τα SMS που εστάλησαν στο 13033 για μετακίνηση κατά τη διάρκεια του lockdown φτάνουν τα… 775 εκατομμύρια. Μάλιστα, στο θέμα της κατάργησής τους αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης από το βήμα της Βουλής.
Το εξωπραγματικό νούμερο των γραπτών μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου με τις έξι επιλογές προς μετακίνηση, τις περιόδους Μαρτίου – Μαΐου και από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα, έκανε γνωστό στη Βουλή ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.
Όπως είπε μάλιστα, σε αυτό δεν συνυπολογίζονται οι γραπτές άδειες μετακίνησης. «Σε όλο τον κόσμο οι περιορισμοί με τα μηνύματα είχαν ως μέσο βεβαίωσης το χαρτί, εμείς θέλαμε να δώσουμε μια εναλλακτική με άμεση την απάντηση και χρησιμοποιήσαμε το SMS» ανέφερε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Κλέωνα Γρηγοριάδη από το ΜέΡΑ 25.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των αποστολέων, σημειώνοντας πως μετά την αποστολή και του επιβεβαιωτικού μηνύματος για μετακίνηση, τα ηλεκτρονικά μηνύματα διαγράφονται χωρίς επεξεργασία. Ο ίδιος, υπογράμμισε, την αναγκαιότητα των περιοριστικών μέτρων έναντι της πανδημίας, προκειμένου όπως είπε να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ελέγχου ιδίως εκείνων που επιδιώκουν να τα παραβιάσουν με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και με στόχο την ανακοπή της διασποράς της πανδημίας. Τόνισε, άλλωστε ότι ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί πανευρωπαϊκά.