Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση κατόπιν της σχετικής εισήγησης της επιστημονικής επιτροπής αποφάσισε την χαλάρωση των αυστηρών μέτρων, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη προετοιμαστεί για μια «νέα συμφωνία» με τους πολίτες για τους επόμενους μήνες μέχρι να απεμπλακούμε οριστικά από την πανδημία. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει το σχέδιο για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, την πορεία της χώρας στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και το μεγαλύτερο όλων των προβλημάτων στην μετά πανδημία εποχή, που είναι η ανάκαμψη της οικονομίας. Για όλα αυτά το μότο που επικρατεί μεταξύ των συνομιλητών του πρωθυπουργού, αλλά και κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων είναι: καθαρές, ξεκάθαρες κουβέντες, όχι αοριστολογίες και θεωρητικά πονήματα, αλλά ουσιαστικές πρωτοβουλίες και ενέργειες, που θα ανταποκρίνονται επί της ουσίας στα προβλήματα των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των πολιτών.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ακόμη και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει με αυστηρά χρονοδιαγράμματα το κυβερνητικό σχέδιο για την οικονομία, το ΕΣΥ, την απορρόφηση των χρημάτων από το ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς υπερβολές και θεωρίες, αλλά με προγράμματα στήριξης, που θα εξειδικευθούν ανά κατηγορία και κλάδο εργαζομένων. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι πολίτες έχουν πιστώσει θετικά τις κυβερνητικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν όλον τον τελευταίο χρόνο και είχαν ως αποτέλεσμα αφενός να αντέξει την πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφετέρου να προχωρά μέχρι στιγμής με ικανοποιητικούς ρυθμούς το εμβολιαστικό πρόγραμμα των πολιτών, που θα μας οδηγήσει στο χτίσιμο του απαραίτητου τείχους ανοσίας.
Το βάρος της ψυχολογικής κόπωσης
Ωστόσο στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι πολίτες έχουν υποστεί ψυχολογική κόπωση από τον μακροχρόνιο εγκλεισμό και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες και σε καμμία περίπτωση δεν επιθυμούν αυτή η κόπωση σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν να μετατραπούν σε οργή ή και αμφισβήτηση για τις κυβερνητικές επιλογές που θα γίνουν από εδώ και στο εξής. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο στην κυβέρνηση επιλέγουν να απευθυνθούν στον ελληνικό λαό με ξεκάθαρο τρόπο και να παρουσιαστεί ένας σχεδιασμός ρεαλιστικός και κυρίως κοστολογημένος.
Ένας κοστολογημένος σχεδιασμός
Η αρχή θα γίνει με το σχέδιο για την οργάνωση, αλλά και την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και ήδη δρομολογούνται παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, αλλά και την προώθηση μιας καλύτερης συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ώστε να αντιμετωπίζεται πολύ πιο άμεσα μια ενδεχόμενη μελλοντική πίεση. Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση του κυβερνητικού σχεδιασμού για την διάρκεια και το ύψος των ενισχύσεων προς τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές όλο το πρώτο τετράμηνο του 2021 ανεξάρτητα από το αν θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες. Παρόμοιες βέβαια ανακοινώσεις θα γίνουν και για τις επιχειρήσεις και μάλιστα με μεγαλύτερη εξειδίκευση, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι στις κυβερνητικές προθέσεις είναι να υπάρξει διαβάθμιση των οικονομικών ενισχύσεων ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, των αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί, αλλά και το χρονικό διάστημα που βρέθηκε σε αναστολή λειτουργίας λόγω της πανδημίας.
Φορολογικές ελαφρύνσεις
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί εδώ και σε ένα πλέγμα φορολογικών ελαφρύνσεων ή και αναστολών πληρωμών των υποχρεώσεων, που έχουν να κάνουν με το δημόσιο, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι η επέκταση του συστήματος των δόσεων σε ό,τι αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, με ασφαλείς πληροφορίες να αναφέρουν ότι και του χρόνου για παράδειγμα η εξόφληση της εφορίας θα γίνει από τα φυσικά πρόσωπα σε οκτώ δόσεις, όπως ίσχυσε και φέτος.
Εστίαση και τουρισμός
Δύο κλάδοι επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πρώτη ημέρα της λήψης περιοριστικών μέτρων είναι η εστίαση και ο τουρισμός. Για αυτούς του δύο κλάδους υπάρχει διαφορετικός σχεδιασμός, που σύμφωνα με πληροφορίες της Alpha freepress από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η στήριξη που θα παράσχει το κράτος θα είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια, μεγαλύτερη σε ύψος χρημάτων που θα δοθούν και περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις. Και αυτό οφείλεται όχι μόνο στην πολύμηνη αναστολή λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων, αλλά και γιατί υπάρχει αβεβαιότητα για την έκβαση της φετινής τουριστικής περιόδου που όλοι εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερη από την περυσινή, αλλά ότι δεν θα αγγίξει τα επίπεδα των προηγούμενων ετών.
Το στοίχημα για την κυβέρνηση όταν ξεπεραστεί το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι να διατηρήσει την σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, που έχει αναπτύξει όλους αυτούς τους μήνες. Και για να διατηρηθεί αυτή η σχέση και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο χρειάζεται τώρα ένα πράγμα: καθαρές κουβέντες!