Ο Πρωθυπουργός πήρε πάνω του το θέμα της ανάπτυξης, με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που μπορεί να δώσει έως και 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας και να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι δράσεις που αποτυπώνονται στο σχέδιο αγγίζουν τις 160, είναι δράσεις που αφορούν έργα, αφορούν επενδύσεις, αφορούν μεταρρυθμίσεις, απλώνονται σε πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, απλώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες.
Είναι ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ. 32 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι εξασφαλισμένοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, 19 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό σε δανεισμό, προσθέτοντας τη μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα σε ίδια κεφάλαια και σε δανεισμό, εκτιμούμε ότι μπορούν να κινητοποιηθούν συνολικοί πόροι ύψους 57 δισεκατομμυρίων ευρώ» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας πως «έχει τέσσερις κύριους πυλώνες, την ψηφιακή μετάβαση κράτους και επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη οικονομία και την εκτίναξη των επενδύσεων».
Πού θα πάνε οι πόροι
«Παραπάνω από το ένα τρίτο των πόρων του σχεδίου θα διοχετευτούν σε δράσεις που αφορούν τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας. Τι σημαίνει αυτό; Ενδεικτικά αναφέρω προγράμματα όπως το Εξοικονομώ-Αυτονομώ, εμβληματικά προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων, μία σημαντικότατη χωροταξική μεταρρύθμιση σε όλη την Επικράτεια, στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτροκίνητες συγκοινωνίες, αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας.
Με άλλα λόγια, όλα αυτά αφορούν μία νέα καθημερινότητα για όλους τους πολίτες, γιατί ακριβώς οι πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της γιγαντιαίας προσπάθειας. Και θέλω να τονίσω πως ο σχεδιασμός αυτού του άλματος είναι μόνο η αρχή, είναι το πρώτο χιλιόμετρο ενός Μαραθωνίου, το νήμα του οποίου θα κοπεί μόνο όταν έχουν απορροφηθεί όλοι οι πόροι, το αργότερο μέχρι το 2026. Είναι ένα στοίχημα που θα κάνει καλύτερη τη ζωή της κάθε Ελληνίδας, του κάθε Έλληνα και γι’ αυτό και θα το κερδίσουμε.
Τα μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζομένους
- Αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στην εφορία με μετάθεση πληρωμής της δόσης στο τέλος της ρύθμισης.
- Μηδενικά ενοίκια και τον Απρίλιο για τις 200.000 που παραμένουν κλειστές. Οι πληττόμενες επιχειρήσεις (με βάση τον ΚΑΔ) θα συνεχίζουν και τον επόμενο μήνα να δίνουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο στους ιδιοκτήτες. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν από το κράτος του 80% των απωλειών που θα υποστούν. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ισχύσει η έκπτωση του 40% με την αναπλήρωση του 50% της ζημιάς.
- Καταβολή διπλής αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Ειδικά για τον Μάρτιο δεν χρειάζεται η υποβολή δήλωσης Covid βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων.
- Πάγωμα επιταγών, και αναστολή καταβολής ΦΠΑ για τους κομιστές των αξιογράφων κατά 30 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία μέχρι τέλος Απριλίου
- Μετατίθεται για την 1η Ιουλίου 2021 η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης των παραστατικών my data.
- Καταβολή του επιδόματος των 534 ευρώ το μήνα στους εργαζόμενους σε αναστολή σε κλειστές και σε πληττόμενες επιχειρήσεις αναλογικά για το διάστημα που βρίσκονται εκτός εργασίας με κάλυψη από το δημόσιο των ασφαλιστικών εισφορών .Θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια που ίσχυσαν και τον μήνα Μάρτιο. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 330 εκατομμύρια ευρώ
- Παροχή δώρου Πάσχα για την περίοδο Ιανουαρίου –Απριλίου 2021.Το κόστος ανέρχεται σε 210 εκατομμύρια ευρώ.
- Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για εργαζόμενους σε ξενοδοχεία δωδεκάμηνης διαμονής έως και τον Ιούνιο 2021
- Οι καλλιτέχνες θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού και για τον μήνα Μάρτιο
- Επιδότηση των επιχειρήσεων πολιτισμού για κενές θέσεις σε θέατρα κ.λ.π.
- Ξεναγοί τουριστικοί συνοδοί θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάρτιο
- Επέκταση του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” έως και τον Ιούνιο του 2021
- Παράταση των επιδομάτων ανεργίας δύο μήνων