Αντισυνταγματικό το lockdown: «Λόγω της ανακοίνωσης της επιτροπής, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι πρέπει να αποσύρουμε την πρόταση»
Η κυβέρνηση της Φινλανδίας απέσυρε την πρότασή της για καραντίνα σε πολλές μεγάλες πόλεις για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε μέσω του Twitter η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν. Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού νωρίτερα μια συνταγματική επιτροπή έκρινε την πρόταση υπερβολικά αόριστη και μη σύμφωνη με το Σύνταγμα της χώρας.
«Λόγω της ανακοίνωσης της επιτροπής, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι πρέπει να αποσύρουμε την πρόταση», εξήγησε η Μάριν. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση πρότεινε να περιοριστούν στα σπίτια τους οι κάτοικοι πέντε πόλεων, συμπεριλαμβανομένου και του Ελσίνκι, και να επιτρέπεται να βγουν έξω μόνο για συγκεκριμένους λόγους, ώστε να μειωθούν οι μολύνσεις και οι νοσηλείες.
Η Φινλανδία μετρά 76.845 κρούσματα και 830 περίπου θανάτους.
Όταν στις αρχές του χρόνου τα κρούσματα άρχιζαν να φουντώνουν, η φινλανδική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα. Αμέσως επέβαλε ριζικά μέτρα lockdown για δύο μήνες. Ταξίδια από και προς το Ελσίνκι και τη γύρω περιοχή απαγορεύτηκαν. Σχολεία κι άλλα ιδρύματα έκλεισαν, αργότερα έβαλαν λουκέτο και τα εστιατόρια.
Στη διάρκεια του αυστηρού λοκντάουν δεν προκλήθηκαν αντιστάσεις. Σε δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 73% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με τα μέτρα. Διαδηλώσεις αρνητών των μέτρων πρέπει να ψάξει κανείς πολύ για να βρει…!
Φαίνεται ότι πολλοί δυσκολεύονται να μείνουν σπίτι, και δικαιολογημένα θα έλεγε κανείς. Μόνο που στη Φινλανδία πολλούς δεν τους ενοχλεί. Δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέγραφε ότι το 23% των ερωτηθέντων δήλωσε μάλιστα ότι η ζωή του βελτιώθηκε υπό συνθήκες εγκλεισμού.
Δεν είμαστε τόσο κοινωνικοί και καθόμαστε χωρίς πρόβλημα μόνοι μας
«Δεν είμαστε τόσο κοινωνικοί και καθόμαστε χωρίς πρόβλημα μόνοι μας» είχε δηλώσει στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο η Νέλι Χανκόνεν, κοινωνική ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Αλλά και ο προσωπικός βαθμός άνεσης, δηλαδή πόσο κοντά του ανέχεται κανείς να έρθει κάποιος άλλος, μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο. «Μπορεί η ανοχή αυτή στους Φινλανδούς να είναι διαφορετική» λέει η Μίκα Σαλμίνεν. «Προτιμάμε να κρατάμε τους άλλους σε απόσταση ενός μέτρου, ειδάλλως δεν αισθανόμαστε άνετα».
Σημειώνεται πως η Φινλανδία βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τις πιο ευτυχισμένες χώρες του πλανήτη. Το βασικό θέμα της έκθεσης του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας στις 20 Μαρτίου, ήταν η πανδημία της Covid-19 και οι επιπτώσεις της στην ευτυχία του πληθυσμού του πλανήτη.