Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έργα: Πού θα διατεθούν τα 57 δισ. ευρώ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έργα: Πού θα διατεθούν τα 57 δισ. ευρώ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έργα: Πώς αναλύονται τα 57 δισ. ευρώ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας - Οι τέσσερις πυλώνες, οι εμβληματικές επενδύσεις και οι στόχοι.

31.03.2021 | 13:42

Επενδύσεις συνολικού ύψους 57 δισεκατομμυρίων αλλά και μεγάλες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις περιέχει το Ελλάδα 2.0 όπως είναι ο τίτλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ένα τεράστιο ποσό για τη χώρα το οποίο μπορεί να προσθέσει πάνω από 7 μονάδες ανάπτυξης μέσα στα επόμενα χρόνια. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Πώς αναλύονται τα 57 δισ. ευρώ;

1. Τα 25,648 δισ. ευρώ θα είναι επιδοτήσεις και τα 31,819 δισ. ευρώ δάνεια: σύνολο επενδυτικών πόρων: 57,467 δισ. ευρώ

2. Για την πράσινη μετάβαση θα διατεθούν επιδοτήσεις 10,395 δισ. ευρώ, για την ψηφιακή μετάβαση 2,136 δισ. ευρώ, για την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή και για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων και τον μετασχηματισμό της οικονομίας επιπλέον 7,806 δισ. ευρώ. Έτσι και προκύπτει το άθροισμα των επιδοτήσεων συνολικού ύψους 57,467 δισ. ευρώ

Παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: 170 έργα και 200.000 νέες θέσεις εργασίας

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος Ελλάδα 2.0 ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εμβληματικές επενδύσεις αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν.

Για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας –τα προγράμματα εξοικονομώ- προγραμματίζονται να διατεθούν συνολικά 4,279 δισ. ευρώ.

Πάνω από 1,3 δισ. ευρώ θα δοθούν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Περίπου 2,412 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων της εκπαίδευσης και τον εκσυγχρονισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Πάνω από 6 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων της οικονομίας.

Οι τέσσερις πυλώνες του προγράμματος

Όπως τόνισε κατά την παρουσίασή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, το πρόγραμμα αναλύεται σε τέσσερις πυλώνες:

1. Πράσινη μετάβαση: με πόρους 10,395 δισ. ευρώ: περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξοικονομώ. Την διασύνδεση των νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης για την καλύτερη αξιοποίηση των πηγών ενέργειας.

2. Ψηφιακή μετάβαση: Τοποθέτηση ψηφιακών ινών στα κτήρια. Δίκτυο 5G στους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους. Ψηφιοποίηση καίριων αρχείων. Διασύνδεση και διαλειτουργικότητα των συστημάτων για να έχουμε ένα ενιαίο δημόσιο ψηφιακά. Επενδύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δράσεις κατά του λαθρεμπορίου και τεχνική νοημοσύνη για καλύτερους ελέγχους Ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ηλεκτρονικό τιμολόγιο.

3. Απασχόληση, κοινωνική συνοχή: ενίσχυση της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας, αύξηση της πρόσβασης σε κοινωνικές πολιτικές, αύξηση θέσεων εργασίας και προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας. Ενίσχυση ψηφιακών δυνατότητων της εκπαίδευσης και εκσυγχρονισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Οι εμβληματικές επενδύσεις:

“Εξοικονομώ” για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιο

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας

Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, επενδύσεις στη βιοποικιλότητα και ενίσχυση της πολιτικής προστασίας

Πολεοδομικά σχέδια παντού & στρατηγικές αστικές αναπλάσεις

Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών

Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, ΕΦΚΑ, Πολεοδομίες, αδειοδοτήσεις κ.λπ.), με έμφαση στη διαλειτουργικότητα και την εξυπηρέτηση του πολίτη

Ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών και on line διασύνδεση τους με τις επιχειρήσεις

Απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης για ΑΠΕ

Προώθηση της ηλεκτροκίνησης μέσω ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου

Υλοποίηση της μεταρρύθμισης του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού

Υποδομές επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς των 2000 κατοίκων σε τουριστικές περιοχές

Ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης για την παροχή “πελατοκεντρικών” ψηφιακών υπηρεσιών από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης

Μετάβαση στην τεχνολογία 5G και διευκόλυνση της ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών

Προώθηση της μετάβασης σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις

Ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ.

Οι στόχοι:

Δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας

Αύξηση του ύψους του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7% μέχρι το 2026

Μόνιμα κέρδη στο ΑΕΠ και στην απασχόληση εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων, και της αύξησης της παραγωγικότητας

Η αύξηση θα προέλθει κυρίως μέσω αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από τον φάκελο των δανείων. Σημαντική συνεισφορά θα έχουν και οι αυξημένες δημόσιες επενδύσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από τον φάκελο των επιχορηγήσεων

Αύξηση ιδιωτικών επενδύσεων κατά 20%

Οι μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 θα συνεισφέρουν και αυτές στην άνοδο του ΑΕΠ τα επόμενα πέντε χρόνια, μέσα από διάφορα κανάλια, όπως η αύξηση των εξαγωγών.

Exit mobile version