Αργεί η αποσυμπίεση του ΕΣΥ και η πτώση των κρουσμάτων υπογράμμισε στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σχολιάζοντας το προσεχές άνοιγμα του λιανεμπορίου, σημείωσε ότι, «η συγκεκριμένη χαλάρωση, λιανικό εμπόριο χωρίς πολύ μεγάλη επαφή, θα επιφέρει αύξηση κρουσμάτων. Θα επιφέρει πίεση στο ΕΣΥ. Στις 18 – 19 Απριλίου αναμένεται η αποκλιμάκωση στα κρούσματα. Άρα οι επόμενες 25 ημέρες θα είναι δύσκολες για το σύστημα υγείας. Μεγάλη πιθανότητα να είναι γεμάτα τα νοσοκομεία την Μεγάλη Εβδομάδα». Πρόσθεσε εντούτοις, ότι η πίεση δεν έχει να κάνει με το άνοιγμα, αλλά με την υπάρχουσα διασπορά και το πόσοι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες covid ή ΜΕΘ.
Προκειμένου να ανασχεθεί η πανδημία, ο καθηγητής δίνει μεγάλη σημασία στην εκτεταμένη χρήση των self – test. «Με τα self – test, και με μεγάλη εφαρμογή τους, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε αρκετά γρήγορα, σε μια αποκλιμάκωση. Αν το εφαρμόσουμε σε μεγάλο βαθμό, μπορούμε να έχουμε αποσυμπίεση, να πάμε σε ένα Πάσχα με μικρό αριθμό κρουσμάτων αλλά μεγάλο αριθμό ανθρώπων στα νοσοκομεία» ανέφερε.
«Όταν θα πάμε στην χρήση των self – test θα ήθελα να δηλώνονται 12.000 κρούσματα την ημέρα. Γιατί τα πραγματικά κρούσματα που ανακοινώνονται δεν είναι 3.500 ή 4.000 αλλά είναι τουλάχιστον επί τρία. Όσο πιο πολλά self – test κάνουμε και δηλώνονται τόσο αναχαιτίζουμε την διασπορά».
Δείτε ακόμη: Υποχρεωτικό το self test για τους εργαζόμενους – Ποιους αφορά
Σχολεία
Αναφορικά με το πότε πρέπει να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι από τις 12 Απριλίου, εάν είναι διαθέσιμα τα self – test, μπορούν να ανοίξουν τα λύκεια, ενώ για τα δημοτικά και τα γυμνάσια, προέκρινε ως ιδανική ημερομηνία να ξανά λειτουργήσουν μετά το Πάσχα. «Πρέπει να κρατήσουμε τον πληθυσμό σε λελογισμένη έξοδο» είπε.
Εμβολιασμοί και καιρός
Από την πλευρά της, η Παθολόγος και καθηγήτρια επιδημιολογίας – προληπτικής Ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούπουλου, εκτίμησε ότι «απολύτως επιδημιολογικά και λοιμωξιολογικά τα ίδια περιοριστικά μέτρα και ίσως αυστηρότερα έπρεπε να τηρηθούν. Όμως ένα πολιτικός λαμβάνει υπόψη και άλλα στοιχεία, οικονομικά, κοινωνικά». Χαρακτήρισε ως θετικά στοιχεία τον μεγάλο αριθμό των εμβολιασμών και την βελτίωση του καιρού, ενώ σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca έκανε λόγο ότι στην Αγγλία εμβολιάστηκαν εκατομμύρια άνθρωποι. «Πάρα πολύ μικρές οι ανεπιθύμητες ενέργειες σε όλα τα εμβόλια».