Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβόλιο Pfizer νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Αποτελεσματικό κατά 91% και έξι μήνες μετά
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Pfizer νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Αποτελεσματικό κατά 91% και έξι μήνες μετά

Εμβόλιο Pfizer νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Το εμβόλιο παραμένει περισσότερο από 91% αποτελεσματικό κατά της νόσου για έξι μήνες.

Η προστασία του εμβολίου των Pfizer /BioNTech διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ προστατεύει και από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, σύμφωνα με ανακοίνωση των εταιρειών. Πρόκειται για την πρώτη ματιά στο πόσο διαρκεί η προστασία από ένα εμβόλιο κορονοϊού, και ενώ οι έξι μήνες μπορεί να είναι ένας μέτριος στόχος, είναι περισσότερο από τις 90 ημέρες προστασίας που ήταν η καλύτερη εκτίμηση που είχε προσφερθεί μέχρι σήμερα, σημειώνει το CNN.

Δείτε ακόμη: «Δεν διαπιστώνεται σύνδεση του εμβολίου AstraZeneca με θρομβώσεις», λέει ο ΕΜΑ

Το εμβόλιο παραμένει περισσότερο από 91% αποτελεσματικό κατά της νόσου για έξι μήνες, ανέφεραν οι εταιρείες σε σημερινή τους ανακοίνωση. Και φαίνεται πως είναι πλήρως αποτελεσματικό ενάντια στην ανησυχητική μετάλλαξη του ιού B.1.351, το οποίο είναι το κυρίαρχο στέλεχος που κυκλοφορεί στη Νότια Αφρική. «Το εμβόλιο ήταν 100% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής νόσου, όπως ορίζεται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και 95,3% αποτελεσματικό κατά τη σοβαρής Covid-19, όπως ορίζεται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ», ανέφεραν οι Pfizer και BioNTech.

Pfizer: «Το εμβόλιό μας είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και σε εφήβους 12-15 ετών»

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της για την Covid-19 είναι ασφαλές και παρέχει ύψιστη προστασία σε εφήβους 12-15 ετών, ένα βήμα προς την πιθανή έναρξη των εμβολιασμών στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, προτού επιστρέψουν το φθινόπωρο στα θρανία.

Τα περισσότερα εμβόλια για την Covid-19, που χρησιμοποιούνται αυτή την περίοδο ανά την υφήλιο, χορηγούνται σε ενήλικες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από την Covid-19. Το εμβόλιο της Pfizer, που παράγει θεαματική ανοσοαπόκριση από την πρώτη δόση, έχει λάβει έγκριση για χρήση σε ηλικίες άνω των 16, αλλά ο εμβολιασμός των παιδιών κάθε ηλικίας θα ζωτικής σημασίας για την ανάσχεση της πανδημίας αλλά και για να μπορέσουν τα γυμνάσια και λύκεια να επανέλθουν μετά από πολλούς μήνες σε κανονικότερους ρυθμούς.

Σε μελέτη με τη συμμετοχή 2.260 εθελοντών ηλικίας 12 – 15 ετών στις ΗΠΑ τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι δεν καταγράφηκε ούτε ένα κρούσμα της Covid-19 στους εφήβους που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, σε σύγκριση με 18 εξ’ αυτών, στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό σκεύασμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν την ανάπτυξη στους οργανισμούς των εμβολιασθέντων υψηλών επιπέδων αντισωμάτων, κάπως υψηλότερων απ’ ό,τι σε μελέτες με νεαρούς ενήλικες. Σύμφωνα με τη Pfizer, οι έφηβοι εμφάνισαν παρόμοιες παρενέργειες με τους νεαρούς ενήλικες, δηλαδή πόνους, ρίγη, πυρετό και κόπωση ειδικά μετά τη δεύτερη δόση. Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τους εφήβους για δύο χρόνια ακόμη για να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες για τη μακροπρόθεσμη προστασία του εμβολίου και την ασφάλειά του.

Η Pfizer και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech με την οποία συνεργάστηκε, θα ζητήσουν τις επόμενες εβδομάδες από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και τον ΕΜΑ να ανάψουν το πράσινο φως για τη χορήγηση του εμβολίου τους σε άτομα άνω των 12 ετών.

Δείτε ακόμη:
Σε νέο αυστηρό lockdown η Γαλλία – Αντιδράσεις για το διάγγελμα Μακρόν
Μακελειό στην Καλιφόρνια με πυροβολισμούς – Ανάμεσα στα θύματα 1 παιδί
Επίθεση Τραμπ σε Φάουτσι και Μπερξ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις