Τουρκία - Συνταγματικό Δικαστήριο: Το κλείσιμο του Συνταγματικού Δικαστηρίου ζήτησε σήμερα ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Το κλείσιμο του Συνταγματικού Δικαστηρίου ζήτησε σήμερα ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μια προτροπή του εταίρου του Ταγίπ Ερντογάν, που αποτελεί αντίδραση στη χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να παραπέμψει το κλείσιμο του φιλο-κουρδικού κόμματος HDP στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Δείτε ακόμη: «Φουντώνουν» τα σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης Ερντογάν
“Το κλείσιμο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπως και το κλείσιμο του HDP, θα πρέπει να γίνει ένας στόχος που δεν παίρνει πια άλλη αναβολή. Είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο στο πλευρό της υπεροχής του νόμου ή είναι μια μαζορέτα που λειτουργεί αυτονομιστικά;”, τόνισε ο ηγέτης του MHP, δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις για την εν λόγων πολιτική παρέμβαση στη δικαστική εξουσία της Τουρκίας.
“Είναι προφανές ότι τέτοιες θέσεις δεν είναι προς όφελος του δικαίου, του κράτους και του ένδοξου έθνους μας. Η διαφύλαξη του νόμου αποτελεί τη θεμελιώδη διασφάλιση της ενότητας της Τουρκίας. Οι αποφάσεις του δικαστηρίου, ιδιαιτέρως κατά τα τελευταία χρόνια, τιμούσαν τους νόμους”, τόνισε ο Σαμίρ Αλτούκαϊνάκ, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.
Κατά του Μπαχτσελί στρέφεται και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία όρισε εισηγητή, με στόχο τη νομική διερεύνηση των δηλώσεων του αρχηγού του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).
Eπίθεση Ακσενέρ σε Ερντογάν: Oι γυναίκες αποφασίζουν για την σύμβαση Κωνσταντινούπολης, όχι εσύ
Σφοδρή επίθεση της τουρκικής αντιπολίτευσης στον Πρόεδρο Ερντογάν για την απόφαση αποχώρησης από την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών. “Οι γυναίκες θα αποφασίσουν για την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, όχι εσύ” τόνισε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Μεράλ Ακσενέρ, πρόεδρος του Καλού Κόμματος.
Η τακτική της σκληρής ρητορικής όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται πως θα υιοθετηθεί από ολόκληρη την Αντιπολίτευση της χώρας, η οποία βασίζεται εξάλλου και στα στοιχεία των σχετικών δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν την δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης αναφορικά με την απόφαση Ερντογάν για αποχώρηση.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων φαίνεται να αποδοκιμάζει την αποχώρηση από την σύμβαση με το 52,3% να δηλώνει κατά αυτής και μόλις το 26,7% να είναι υπέρ.