Περιοχές βαθύ κόκκινο μέτρα: Αυτές μπαίνουν σε σκληρή καραντίνα

ΕΛΛΑΔΑ

Περιοχές βαθύ κόκκινο μέτρα: Αυτές μπαίνουν σε σκληρή καραντίνα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Περιοχές βαθύ κόκκινο μέτρα: Στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

02.04.2021 | 19:34

Στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τις περιοχές που παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο» και εκείνες που εντάχθηκαν στη λίστα των ιδιαίτερα επιβαρυμένων.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Στο βαθύ κόκκινο εντάσσονται από αύριο το πρωί οι περιφερειακές ενότητες Κιλκίς, ο δήμος Σερρών, ο δήμος Κόνιτσας, ο δήμος Σκύρου, ο δήμος Αστυπάλαιας, οι δήμοι Ρόδου και Χάλκης, ο δήμος Λέρου.

Βγαίνουν από το βαθύ κόκκινο οι δήμοι Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Μετσόβου.

Θέλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στις περιοχές της Κοζάνης, της Θεσσαλονίκης και Αχαΐας, στις οποίες η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική». Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ζήτησε την τήρηση των μέτρων και την αποφυγή συνωστισμών. Τόνισε, δε, πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου πρέπει να γίνει συντονισμένα και με κανόνες. Πρόσθεσε πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, τότε είναι πιθανό να αρθούν οι ελευθερίες που δόθηκαν.

Σε σχετική ερώτηση για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα καταστήματα, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι με τη χρήση του sms στο 13032 και ραντεβού σε συγκεκριμένο κατάστημα, και οπωσδήποτε εντός της περιφερειακής ενότητας και μέσα στον χρονικό περιορισμό των τριών ωρών, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται σε άλλους δήμους για ψώνια.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, δήλωσε:

«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο. Στην Ελλάδα βλέπουμε μία σχετική σταθεροποίηση, σε υψηλά όμως επίπεδα. Είχαμε συνολικά 19.000 κρούσματα στην τελευταία εβδομάδα, ενώ ο δείκτης θετικότητας παραμένει ψηλά, στο 6,8%.

Συνολικά έχουμε πάνω από 27.000 κρούσματα στην επικράτεια με τα μισά στην Αττική. Ενώ παρατηρούμε σχετική σταθεροποίηση στη Νότια Ελλάδα, βλέπουμε σημαντική αύξηση στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε δει αύξηση 28%, με πάνω από 2.000 ενεργά κρούσματα. Είδαμε επίσης αύξηση σε νησιωτικές περιοχές και συγκεκριμένα στη Ρόδο, την Άνδρο και τις Σποράδες.

Συνολικά στην επικράτεια νοσηλεύονται 5.200 ασθενείς με Covid. Υπάρχει ξεκάθαρη μείωση των νοσηλευομένων άνω των 70, αλλά και στις ηλικίες από 60 και πάνω, στις οποίες έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός.

Από αύριο θα μπορούμε να μεταφερθούμε σε άλλους δήμους. Θα πρέπει, όμως, να επιλέξουμε χώρους ανοιχτούς, χωρίς συνωστισμό και να θυμηθούμε τις κοινωνικές μας φούσκες. Τους ανθρώπους που βλέπουμε συχνά και όχι φίλους που έχουμε να δούμε πολλούς μήνες.

Το ατομικό τεστ είναι ένα σημαντικό όπλο για τους ασυμπτωματικούς. Τα άτομα με συμπτώματα, ή με σαφή επαφή με κρούσμα, θα πρέπει να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες». Σε ερώτηση για την πολιτική της Γερμανίας περί αντικατάστασης της δεύτερης δόσης για όσους εμβολιάστηκαν με AstraZeneca, με εμβόλια της Pfizer και της Moderna, η κυρία Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι εξετάστηκε και συζητήθηκε το θέμα από την Επιτροπή και αποφασίστηκε η Ελλάδα να συνεχίσει ως έχει, δηλαδή η δεύτερη δόση για τα AstraZeneca να γίνει κανονικά.

Δείτε ακόμη:
Απίστευτη παραδοχή Λινού: Κλείνοντας τους ανθρώπους μέσα αυξήσαμε τη διασπορά
Covid SARS-CoV-2: Η χώρα που βάζει κάτω και το Ισραήλ
13032 & 13033: Όλα όσα ισχύουν για τα ψώνια
Exit mobile version