Καρύδη – Λιγνάδης: Το “εκτός Mega” πρώτο trend

LIFESTYLE

Καρύδη – Λιγνάδης: Το “εκτός Mega” πρώτο trend

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Καρύδη - Λιγνάδης: Χυδαίοι χαρακτηρισμοί κι επιθέσεις στην ηθοποιό με φόντο τον Λιγνάδη

02.04.2021 | 12:54

Αλγεινή εντύπωση και επιθετικά σχόλια έχει προκαλέσει στο Twitter τα τελευταία 24ωρα μια φωτογραφία της Σμαράγδας Καρύδη με τον Δημήτρη Λιγνάδη, μια εποχή που ο ηθοποιός – σκηνοθέτης έχαιρε τον θαυμασμό της πλειοψηφίας των ανθρώπων της Τέχνης και τίποτα από τα αίσχη που σοκάρουν το πανελλήνιο δεν είχε βγει στο φως. Ωστόσο, οι χρήστες του διαδικτύου που πολλές φορές λιθοβολούν δίχως έλεος, εξαπολύουν επιθέσεις στην ηθοποιό κατηγορώντας την πως καλύπτει παιδεραστές. Το #καρυδηεκτοςμεγκα είναι πρώτο trend στο Twitter, ενώ πολλοί χρεώνουν στις δηλώσεις της τα πού χαμηλά νούμερα που σημείωσε η πρεμιέρα του Celebrity Game Night. Από την αρχή των απανωτών σκανδάλων στο θέατρο, υπήρξαν ηθοποιοί, όπως η Βάνα Μπάρμπα και σκηνοθέτες όπως ο Σταμάτης Φασουλής και ο Στάθης Λιβαθινός, που ξένισαν με τις τοποθετήσεις τους. Στο ενδιάμεσο, μεταξύ όσων πλειοδοτούν στην οργή για τους δικούς τους λόγους υπάρχουν αυτοί που στηρίζουν 100% τα θύματα, απαιτούν να γίνει κάτι απ’ την Πολιτεία αλλά παρόλα αυτά δεν το επικοινωνούν αυτό με κραυγές και κατάρες, αλλά με ειλικρίνεια και αναλυτική σκέψη.

Τέτοιο ήταν και το κείμενο της Καρύδη:

Θα ήταν άραγε πολύ πιο απλό αν η Καρύδη έβαζε, αντί για όλο αυτό το κατεβατό, ένα στόρι μόνο με το απόσπασμα του κειμένου «Στηρίζω με όλη μου τη ψυχή τις γυναίκες και τ’ αγόρια που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης. Τους πιστεύω, τους εκτιμώ και τους θαυμάζω για το θάρρος τους»; Ναι. Σε μια περίοδο που ο πολύς κόσμος δεν διαβάζει μεγάλα κείμενα και μένει μόνο στους άκυρους τίτλους τύπου «Καρύδη: Συμπονώ τους θύτες», είναι ίσως καλύτερο να συμπυκνώνουμε τη σκέψη μας ή να χρησιμοποιούμε εύληπτα σλόγκαν και συνθήματα. Όμως η Καρύδη ήθελε να πει πολλά για το θέμα και το πλήρωσε ακριβά.

Κάποιοι έβαλαν φωτογραφίες της Καρύδη με τον Φιλιππίδη ή το Λιγνάδη και λέγανε «τους καλύπτει γιατί είναι φιλαράκια της!!». Η ίδια με επόμενη απάντηση το διαψεύδει…

Η Ζέτα Δούκα θεώρησε ότι υπήρξε εξίσωση των θυτών με τα θύματα.

Σμαράγδα Καρύδη: «Στεναχωρήθηκα βαθιά για την επίθεση που δέχθηκα»

Χθες, από τον καναπέ του “Πάμε Δανάη” και με ε αφορμή την πρεμιέρα του Celebrity Game Night, αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις που λαμβάνουν χώρα στο θέατρο αλλά και στην επίθεση που δέχθηκε.«Είπα ότι είναι στενάχωρο το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί. Από την άλλη, είναι ελπιδοφόρο ότι γίνονται καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές. Καλό οι άνθρωποι που φέρθηκαν με εγκληματικό τρόπο να αποκαλυφθούν. Ξέραμε ότι υπάρχουν άσχημες συμπεριφορές αλλά δεν πήγαινε το μυαλό μας το ότι θα έχουν τέτοια εγκλήματα και τέρατα. Μένεις άναυδος με αυτά που ακούγονται. Αυτό είπα στην ανάρτησή μου. Λυπηρό για ανθρώπους που βλέπεις και ξέρεις το πώς τα πάθη τους, η τρέλα τους, ο ναρκισσισμός τους οδηγεί σε τέτοιες συμπεριφορές. Το θέατρο δεν είναι έτσι. Πολύ καλό που τα θύματα μιλάνε. Πρέπει να γίνει οργανωμένα στην κοινωνία» ανέφερε.

«Το να έχεις βγάλει με κάποιον φωτογραφία δεν σημαίνει πως γνώριζες τι κάνει στην προσωπική του ζωή. Υπάρχει θυμός και νευρικότητα στα social media, λόγω πανδημίας και οικονομικής κρίσης. Στεναχωρήθηκα βαθιά για την επίθεση που δέχθηκα. Ένιωθα αδικημένη» συμπλήρωσε.

Μια άλλη δήλωση, του 2017, που έφεραν χρήστες στο ‘φως’

Κάνοντας μια αναδρομή σε συνεντεύξεις που είχε δώσει, πέσαμε πάνω σε δηλώσεις της στο iefimerida το 2017, όπου δήλωνε πως «η σεξουαλική παρενόχληση έχει να κάνει και με την αδυναμία του άλλου».

Αναλυτικά η δήλωσή της:

«Το όριο στη σεξουαλική παρενόχληση είναι όταν ο άλλος δεν θέλει. Προσωπικά το αντιλαμβάνομαι μέσα στον χώρο εργασίας, όταν εκείνος που παρενοχλεί έχει εξουσία και από εκείνον εξαρτάται η δική σου δουλειά. Γιατί δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το φλερτ από τη ζωή μας. Στην Αμερική, πιστεύω, υπάρχει μια υπερβολή. Στις δικές μας τις δουλειές, όταν πρόκειται να προσλάβεις κάποιον και είσαι προϊστάμενος, παραγωγός ή σκηνοθέτης, οποιαδήποτε νύξη σεξουαλικού τύπου πρέπει να μένει απέξω όταν η συζήτηση αφορά την πρόσληψη, την προαγωγή, την αμοιβή, τον μισθό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν δουλειές που τις κάνουν οι άνθρωποι μόνο και μόνο για να ζήσουν και ότι οι γυναίκες, κυρίως, περνάνε πολύ δύσκολα με τους εργοδότες τους. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τους ομοφυλόφιλους. Γιατί όλο αυτό έχει να κάνει με την εξουσία.

Στον χώρο μας συμβαίνει και ξέρουμε πρόσωπα που το κάνουν κατ’ εξακολούθηση, όχι όμως στον βαθμό της περίπτωσης του Γουάινσταϊν. Άλλωστε, στην Ελλάδα είναι διαφορετικά τα μεγέθη, ώστε να χρειαστεί να υποστεί κάποιος έναν τέτοιο εξευτελισμό… Προσωπικά δεν μου έχει συμβεί ποτέ. Η σεξουαλική παρενόχληση έχει να κάνει και με την αδυναμία του άλλου. Γι’ αυτό και χρειάζονται οι νόμοι, ώστε να προστατεύονται όλοι όσοι αισθάνονται αδύναμοι, φοβισμένοι. Γιατί δεν μπορούν όλοι να πουν ένα “άι στον διάβολο“. Και άλλωστε υπάρχει πάντα η άποψη “μήπως ήσουν κι εσύ λίγο προκλητική;”. Μου έχουν πει φίλες μου για σκηνοθέτες, κυρίως στο σινεμά, που τηλεφωνούν σε νεαρά κορίτσια για οντισιόν. Οι περισσότεροι είναι λίγο τυχάρπαστοι στον χώρο και τελικά η ταινία που επρόκειτο να κάνουν δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει κάτι μέσα στα χρόνια, γιατί πάντα το σεξ και η εξουσία είναι στη φύση του ανθρώπου. Το θετικό είναι ότι σήμερα οι γυναίκες πιο εύκολα θα το καταγγείλουν ή θα αντιδράσουν άμεσα».

Το Twitter λιθοβολεί… 

https://twitter.com/nancyyy21/status/1377906558223446016

https://twitter.com/Elli039/status/1377863958389006337

https://twitter.com/NoNameN33129951/status/1377903249337024512

Exit mobile version