Παυλάκης για κόπωση: Μια δήλωση που προκαλεί αίσθηση

ΕΛΛΑΔΑ

Παυλάκης για κόπωση: Μια δήλωση που προκαλεί αίσθηση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Παυλάκης για κόπωση: «Η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη φάση της πανδημίας»

06.04.2021 | 11:07

“Εγώ δεν μπορώ πια να ακούω όλο αυτό το σλόγκαν με την κόπωση. Εγώ νομίζω ότι είναι κώφωση” τόνισε ο γιατρός και ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημερωτικής εκπομπής του ΑΝΤ1, “Πανδημία: Ώρα Αποφάσεων”, με τον Νίκο Χατζηνικολάου. “Με ανησυχεί το άνοιγμα, γιατί δυστυχώς στην κατάσταση που βρίσκεται ο κόσμος οτιδήποτε άνοιγμα, παρόλο που η κυβέρνηση λέει ότι δεν είναι άνοιγμα, είναι μία ασφαλιστική δικλείδα. Αυτό ο πληθυσμός το ερμηνεύει σαν άνοιγμα και είδατε τον συνωστισμό που γίνεται κάθε μέρα” ανέφερε ο κ. Παυλάκης.

Και συνέχισε: “Εγώ δεν μπορώ πια να ακούω όλο αυτό το σλόγκαν με την κόπωση. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός έχει αντοχές. Νομίζω ότι η πλειοψηφία αντέχει και κρατάει τα μέτρα. Είναι αυτό που λέω «το τείχος των σωφρόνων». Δεν δέχομαι το επιχείρημα της κόπωσης. Εγώ νομίζω ότι είναι κώφωση. Ακούμε επιλεκτικά ότι θέλουμε. Δεν ακούμε για τη διάλυση των νοσοκομείων. Δεν ακούμε τους 60 νεκρούς που σε λίγες ημέρες μπορεί να είναι 90 και παραπάνω. Ούτε την καταστροφή που κάνει ο ιός και στην οικονομία. Μακροχρόνια αν δε κρατηθεί το άνοιγμα θα γίνει χειρότερο πρόβλημα οικονομικό. Οπότε αυτή τη στιγμή βλέπω ότι πρέπει να περιμένουμε τον ιό να μας διδάξει. Πρέπει να περιμένουμε την κορύφωση του τρίτου κύματος που εγώ φοβάμαι ότι θα είναι την εβδομάδα των παθών”.

Η ανάρτησή του

Συγγενή του από κορονοϊό έχασε ο ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, όπως ενημέρωσε μέσω του Facebook. Ο κ. Παυλάκης ανέφερε ότι ο ασθενής είχε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. «Δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση ότι ο εμβολιασμός είναι πανάκεια […] Κανένα μέτρο από μόνο του δεν θα μας γλυτώσει από την πανδημία» είπε χαρακτηριστικά.

«Μόλις χάσαμε κι εμείς διασωληνωμένο συγγενή στην Αθήνα που είχε κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου. Ο κορονοϊός έρχεται ολοένα και κοντινότερα σε κάθε οικογένεια. Ο Πειραιάς είναι γεμάτος με μεταλλαγμένα στελέχη και δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση ότι ο εμβολιασμός είναι πανάκεια. Οι εργατικές περιοχές της Αττικής θα πληγούν σκληρά με όλες τις δουλειές ανοιχτές χωρίς ισχυρά μέτρα προστασίας. Εν τω μεταξύ αυτός ο πανικός ότι τα σπίτια είναι το πρόβλημα κι άμα βγούμε έξω και τα ανοίξουμε όλα, εστίαση, σχολεία, εκκλησίες θα τελειώσουμε με την επιδημία, δεν λέει να κοπάσει. Κάνουμε τις επιθυμίες μας πραγματικότητα.

Είναι καιρός να αρχίσει ουσιαστική και μόνιμη καμπάνια ενημέρωσης σε βαθος για όλη την κοινωνία. Κανένα μέτρο από μόνο του δεν θα μας γλυτωσει από την πανδημία. Σε αυτή τη φάση τα χρειαζόμαστε όλα. Αυτοπροστασία με καλές μάσκες σωστά φορεμένες. Αποστάσεις και αποφυγή εσωτερικών χωρών καί συνωστισμών. Εμβόλια. Τεστ συχνα για όλους που βρίσκονται σε κοινούς χώρους. Το μόνο μαγικό φάρμακο αυτή τη στιγμή είναι αυτό που έκανε η Πορτογαλία. Έκοψαν το τεράστιο τρίτο κύμα που είχαν σε ένα μήνα. 12 φορές κάτω τα κρούσματα, κανένα θάνατο σήμερα! Γιατί δεν κάνουμε το ίδιο;;».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη φάση της πανδημίας»

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Παυλάκης τόνισε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες στιγμές της πανδημίας, καθώς είμαστε στη κορύφωση τους επιδημιολογικού κύματος. Υπογράμμισε ότι έχει επικρατήσει πανικός που οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις, όπως αυτή να ανοίξουμε δραστηριότητες σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Επιδοκίμασε την εισήγηση της επιτροπής να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε περιοχές με μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, όπως η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και η Κοζάνη.

Όπως είπε αν τώρα προχωρήσουμε σε χαλάρωση των μέτρων την εβδομάδα των Παθών θα έχουμε την κορύφωση των θανάτων, καθώς τα κρούσματα θα αυξάνονται συνεχώς. Για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας έφερε σαν παράδειγμα την Πορτογαλία, όπου μετά την Πρωτοχρονιά κατέγραφε πενταπλάσια κρούσματα από την Ελλάδα και τώρα έχει καταφέρει να μειώσει σε λιγότερα από 100 σε ημερήσια βάση.

Τι είναι η κόπωση της πανδημίας που κάποιοι υποτιμούν

Η ψυχολογική κούραση που μας έχει προκαλέσει ο κορονοϊός με όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να περιοριστεί η πανδημία έχει αποκτήσει, πλέον, όνομα: είναι η κόπωση της πανδημίας. Ο συγκεκριμένος όρος επινοήθηκε για να περιγράψει τη συναισθηματική βία που νιώθουμε καθώς βρισκόμαστε επί παραπάνω από έναν χρόνο υπό μία κατάσταση που μας προκαλεί στρες. Μάλιστα, αυτή η σοβαρή αδιαθεσία που πολλοί από εμάς αισθανόμαστε, μας έχει κάνει να χάσουμε τα κίνητρά μας. Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 60% των Ευρωπαίων πολιτών υποφέρει από την κόπωση της πανδημίας. Ένα ποσοστό που χτυπάει το καμπανάκι στις κυβερνήσεις, καθώς είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι ο κορονοϊός καταπονεί και την ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού.

Τι συμβαίνει στην Ιταλία

Η Ιταλική Εταιρεία Νευρο-ψυχο-φαρμακολογίας, επιβεβαίωσε ότι οι ψυχολογικές επιπτώσεις του κορονοϊού επηρεάζουν εξίσου όσους νόσησαν και ξεπέρασαν τον ιό, όσους συνεχίζουν να νοσούν, αλλά και τον γενικό πληθυσμό. Πιο συγκεκριμένα, το ήμισυ σχεδόν των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, εμφάνισαν ψυχολογικές αλλαγές που κυμαίνονταν ανάμεσα στην αγχώδη διαταραχή που επηρέασε το 42% έως την κατάθλιψη που χτύπησε την πόρτα στο 32% εξ αυτών. Συμπτώματα κατάθλιψης εμφάνισε και το 10% των μελών των οικογενειών των πάνω από 100.000 ασθενών που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό στη γειτονική χώρα. Αλλά και άνθρωποι που δεν επηρεάστηκαν άμεσα από τις θανατηφόρες συνέπειές του.

Ποιες είναι οι ευάλωτες ομάδες

Πιο σοβαρές είναι οι ψυχικές επιπτώσεις στις πληθυσμιακές ομάδες που υποφέρουν περισσότερο από τις κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες της πανδημίας: οι άνεργοι, όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και οι γυναίκες. Επίσης, όσοι είναι πιο εκτεθειμένοι στην ενδοοικογενειακή βία (ένα ακόμα σοβαρό κοινωνικό θέμα που αναδύθηκε στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους), αλλά και οι ηλικιωμένοι που νιώθουν όλο και περισσότερη μοναξιά.

Τηλεργασία και ψυχική κόπωση

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα ούτε για τα εκατομμύρια των τηλεργαζομένων, που πριν από έναν χρόνο και εντελώς ξαφνικά έπρεπε να μάθουν να δουλεύουν από το σπίτι τους. Είτε εντελώς μόνοι, είτε με τα παιδιά τους τα οποία θα έπρεπε να προσέχουν. Κι όλα αυτά, χωρίς να σημειώσουν την παραμικρή απώλεια στην αποδοτικότητά τους. Σε κάθε περίπτωση, όλοι όσοι βρεθήκαμε να δουλεύουμε από το τραπέζι της κουζίνας μπροστά στο laptop μας, έπρεπε να αντιμετωπίσουμε μία τελείως διαφορετική καθημερινότητα από αυτή στην οποία είχαμε συνηθίσει να ζούμε πριν. Η οποία απαιτούσε από εμάς νέες οργανωτικές δεξιότητες.

Η έρευνα του LinkedIn

Μία έρευνα του LinkedIn, έδειξε και αυτή με τη σειρά της το ότι οι συνέπειες της κόπωσης της πανδημίας είναι πολλές και ανησυχητικές. Σε σημείο που να αποτελούν μέρος μίας κατάστασης η οποία κάνει την ποιότητα ζωής των εργαζομένων να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Πιο συγκεκριμένα, το 46% όσων έλαβαν μέρος απάντησαν ότι, σε σχέση με την πραγματικότητα πριν από την πανδημία, πλέον νιώθουν περισσότερη ανησυχία και στρες όσον αφορά την εργασία τους. Επίσης, το 18% των συμμετεχόντων βίωσε πιο σοβαρά συμπτώματα στην ψυχική του υγεία, υποφέροντας από αγχώδεις διαταραχές και αϋπνία.

Πέρα από τα ψυχολογικά συμπτώματα, το 48% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι από το σπίτι τους εργάζονται τουλάχιστον μία ώρα παραπάνω κάθε ημέρα, ενώ το 16% φοβούνται ότι η εταιρεία τους θα τους απολύσει μετά το πέρας του lockdown.

Η νέα οργάνωση της καθημερινότητάς μας

Η αλήθεια είναι ότι η οργάνωση του τρόπου που εργαζόμασταν πριν από την πανδημία, μας επέτρεπε το να δραπετεύουμε από τη ζωή στο γραφείο και να αποστασιοποιούμαστε από τη δουλειά μας. Είναι απολύτως αναμενόμενο, λοιπόν, το να νιώθουμε χαμένοι μέσα σε αυτή τη νέα κατάσταση. Παρόλα αυτά, είναι κρίσιμης σημασίας το να την εκμεταλλευτούμε για να δομήσουμε μία νέα σχέση με τον εαυτό μας. Να μάθουμε να τον ακούμε και να αναστοχαζόμαστε τα συναισθήματά μας, τις ανησυχίες, τους φόβους μας.

Άλλωστε, η καλή ψυχολογική μας κατάσταση, η παραγωγικότητα και η ικανότητα να εργαζόμαστε μέσα σε ομάδες είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Γι’ αυτό και πρέπει οι εταιρείες να στηρίζουν ψυχολογικά τους εργαζόμενούς τους, μέσα από εξειδικευμένες δράσεις ή και παρέχοντάς τους δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης.

Singles: Οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα γραφεία;

Στην Ισπανία, πολλές εταιρείες επισπεύδουν την επιστροφή στο γραφείο όσων μένουν μόνοι τους και δεν μπορούν να συναντήσουν ελεύθερα τους φίλους τους. Κι αυτό γιατί αποτελούν μία ομάδα ανθρώπων που είναι πιο ευάλωτοι στο να επηρεαστεί η ψυχική τους υγεία από την παρατεταμένη απομόνωση. Θα γεμίσουν λοιπόν στο άμεσο μέλλον τα γραφεία με singles; Κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει με σιγουριά. Πάντως, αυτό που πρέπει να γνωρίζεις, σε περίπτωση που δεν μπορείς να καταπολεμήσεις το άγχος, την κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές διαταραχές που εντάσσονται στον όρο-ομπρέλα της κόπωσης της πανδημίας, είναι το ότι δεν είσαι μόνος σου. Και ότι για όλα υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις αυτή την κατάσταση αρκεί πρώτα απ’ όλα να αποδεχτείς εσύ ο ίδιος το ότι όντως έχεις θέμα.

Exit mobile version