Σταϊκούρας τουρισμός: Για το μέτρο των παγίων δαπανών, κ. υπουργός σημείωσε ότι η ένταση της ενίσχυσης θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των αιτήσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταΐκούρας τόνισε την ενίσχυση επιχειρήσεων του τουρισμού με πόρους από το ΕΣΠΑ, λέγοντας: «Αν κι ένα πρόσθετο μέτρο για το τουρισμό δόθηκε, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ, προσπαθούμε να βρούμε πόρους ώστε να διευρύνουμε την γκάμα των δικαιούχων τέτοιων σχετικών προγραμμάτων». Ο κ. Σταϊκούρας συμφώνησε με την στρατηγική της κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα στην υγεία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «προέχει η υγεία κι έπεται η οικονομία. Άρα, λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις στο υγειονομικό πεδίο κι ερχόμαστε εμείς ως οικονομικό επιτελείο να στηρίξουμε όσο μπορούμε περισσότερο, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις».
Σχετικά με την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού έως 4.000 ευρώ, που ανακοινώθηκε, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων για τον μήνα Απρίλιο, τόνισε ότι από το μέτρο αναμένεται να ενισχυθούν 100.000 επιχειρήσεις κι ελεύθεροι επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο από τον κλάδο του λιανεμπορίου. «Είναι όλες οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές τον Απρίλιο, όπως τα γυμναστήρια, οι παιδότοποι κ.λπ. Από αυτές, οι 10.800 είναι οι επιχειρήσεις στις τρεις περιφερειακές ενότητες που ελήφθησαν περιοριστικά μέτρα την Παρασκευή». Σύμφωνα με τον ίδιο, η πληρωμή θα γίνει τον Μάιο ώστε το υπουργείο να έχει εικόνο για το πόσες μέρες θα μείνουν κλειστές τον Απρίλιο. Σε ό,τι αφορά στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι από τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα έχουν κατατεθεί περισσότερες από 40.000 αιτήσεις και η πληρωμή της θα γίνει τέλος Απριλίου.
Σταϊκούρας τουρισμός: Οι πάγιες δαπάνες
Για το μέτρο των παγίων δαπανών, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η ένταση της ενίσχυσης θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των αιτήσεων. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν εμφανίσει μείωση τζίρου κατά 30% το 2020 σε σχέση με το 2019, καθώς επίσης και ζημιές. «H ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά αντέχουν, γιατί κάναμε μια νοικοκυρεμένη χρήση του ταμείου της χώρας ενισχύοντας το συστηματικά με επιτυχημένες εκδόσεις χρέους. Τα 7,5 δισ. ευρώ ως μέτρα στήριξης για τους πολίτες, πλέον έχουν γίνει τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ», σημείωσε.
Η πορεία της οικονομίας
Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας ο υπουργός παρουσίασε δύο πιθανά σενάρια: «Στο βασικό σενάριο θεωρούμε ότι η κατάσταση τείνει προς τη σταθερότητα. Κι έχουμε δύο θετικούς δείκτες: «Ο ένας είναι ότι ο τουρισμός θα πάει πολύ καλύτερα από το 2020 κι αυτό μεταφράζεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα. Ο άλλος είναι ότι τον τελευταίο χρόνο έχουμε 21 δισ. ευρώ περισσότερες καταθέσεις. Από αυτά τα 11 δισ. ευρώ αφορούν καταθέσεις των νοικοκυρών. Προσδοκούμε ένα μέρος αυτών να πέσει φέτος στην πραγματική οικονομία μέσω της ενίσχυσης της κατανάλωσης, όταν αλλάξει η ψυχολογία της αγοράς και σταθεροποιηθεί η κατάσταση». Αντίθετα, το δυσμενές σενάριο είναι να λειτουργήσει η οικονομία με πειροριστικούς όρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που σήμερα έχει ανακοινωθεί. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα μέτρα θα μπορούσαν να επαναληφθούν και για ένα ακόμα χρονικό διάστημα.