Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

20

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Αργίες 2021 Ελλάδα: Πότε πέφτει το Πάσχα, ποια τριήμερα θα… φύγουμε;
PLUS

Αργίες 2021 Ελλάδα: Πότε πέφτει το Πάσχα, ποια τριήμερα θα… φύγουμε;

Αργίες 2021 Ελλάδα: Τρία τριήμερα έχει το 2021 - Πότε πέφτει το Πάσχα και πότε του Αγίου Πνεύματος - Δείτε αναλυτικά όλες τις αργίες του έτους

Αχ, μόνο δυο μερούλες να φύγω να ξεσκάσω, αναφωνούμε όλοι στο γραφείο – ή στο σπίτι όσοι έχουν “καταφύγει” στην τηλεργασία, αλλά η προσγείωση στην πραγματικότητα του lockdown και της πανδημίας είναι απότομη. Στις μέρες μας, όπου η πίεση της καθημερινότητας, η αίσθηση ανασφάλειας για την επόμενη ημέρα και οι οικονομικές δυσκολίες μας πνίγουν και το άγχος συσσωρεύεται πολλοί κάνουμε την αυθόρμητα την σκέψη για μια “ανάσα”. Με την άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό να φαίνεται στον ορίζοντα, έχουμε ήδη σημειώσει στο ημερολόγιο τα τριημεράκια που υπάρχουν μέσα στη χρονιά, έστω και τις αργίες που θα μας χαρίσουν λίγη ξεκούραση.

close shot of yellow flowers

Αναλυτικά όλες οι αργίες του 2021

Μεγάλη Παρασκευή: Παρασκευή 30 Απριλίου

Μεγάλο Σάββατο: Σάββατο 1η Μαΐου

Εργατική Πρωτομαγιά: Σάββατο 1η Μαΐου

Κυριακή του Πάσχα: Κυριακή 2 Μαΐου

Δευτέρα του Πάσχα: Δευτέρα 3 Μαΐου

Πεντηκοστή: Κυριακή 20 Ιουνίου

Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 21 Ιουνίου

Κοίμηση της Θεοτόκου: Κυριακή 15 Αυγούστου

Ημέρα του ΟΧΙ: Πέμπτη 28 Οκτωβρίου

Χριστούγεννα: Σάββατο 25 Δεκεμβρίου

Σύναξη της Θεοτόκου: Κυριακή 26 Δεκεμβρίου

Για το 2021 υπάρχουν επίσης τα εξής τριήμερα:

Τριήμερο 19-21 Ιουνίου (21/6 Αγίου Πνεύματος – Δευτέρα)

Το Πάσχα από 30 Απριλίου – 3 Μαΐου (Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα)

Τριήμερο 25-27 Δεκεμβρίου (25/12 Χριστούγεννα).

pink cherry blossom in bloom during daytime

🚩Ποιες είναι υποχρεωτικές και πώς πληρώνονται

Οι κατ’ έθιμο αργίες μπερδεύουν πολλές φορές τους εργαζόμενους για το αν πρέπει να εργαστούν τις ημέρες αυτές και αν φυσικά πληρώνονται με προσαύξηση. Η Πρωτοχρονιά δεν ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες από το νόμο, αλλά στις κατ’ έθιμο που χορηγούνται είτε βάσει ειδικών ρυθμίσεων σε ΣΣΕ, Κανονισμούς εργασίας κλπ, είτε κατ’ έθιμο, είτε οικειοθελώς από τον εργοδότη.

H διαφορά μεταξύ των υποχρεωτικών αργιών και των κατ’ έθιμο ή προαιρετικών, είναι ότι στις υποχρεωτικές αργίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.

Στις υποχρεωτικές αργίες η Πρωτοχρονιά και η 28η Οκτωβρίου

Την προσθήκη της 1ης Ιανουαρίου και της 28ης Οκτωβρίου στις υποχρεωτικές αργίες περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις που θα κατατεθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2021.

Αμοιβή ημερών υποχρεωτικής αργίας

Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν

Οι εργαζόμενοι δικαιούνται:

Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

pink cherry blossom tree during daytime

Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Ποινές

Σε περίπτωση που ο εργοδότης χωρίς άδεια της αρχής απασχολήσει το προσωπικό κατά την Κυριακή ή τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και χρηματική ποινή.

Έλεγχοι Τροχαίας στα διόδια

Πάσχα 2021: Θα πάμε στο χωριό;

Τα σχέδια των πολιτών για Πάσχα στο χωριό είναι μετέωρα για τη φετινή χρονιά. Οι επιστήμονες αλλά και κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως η πανδημία εξελίσσεται ανησυχητικά και πως όσο οι δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι μετακινήσεις εκτός νομού θα παραμένουν «μπλοκαρισμένες». Τα βήματα για την άρση του lockdown είναι σταδιακά. Μετά το ανέβασμα ρολών στο λιανεμπόριο, «στοίχημα» αποτελεί το άνοιγμα των σχολείων, κυρίως των λυκείων με self tests αλλά και το άνοιγμα του τουρισμού που μέχρι στιγμής έχει «κλείσει» για τις 14 Μαΐου. Η εστίαση όπως όλα δείχνουν θα παραμένει με «λουκέτο» μέχρι μετά το Πάσχα ενώ το ίδιο όπως όλα δείχνουν θα ισχύσει και για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Οι επιστήμονες της χώρας αλλά και οι κυβερνώντες ελπίζουν να αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να σημειωθεί μείωση του ιιουκού φορτίου. Τα στοιχεία που θα προκύψουν ως το βράδυ της Πέμπτης (8/4), θα είναι καταλυτικά για τις επόμενες κινήσεις στη σταδιακή άρση των περιορισμών. Τα στοιχεία θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση της επιτροπή των λοιμωξιολόγων που θα γίνει την Παρασκευή (9/4) και εκεί θα φανεί εάν υπήρξαν επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου ενώ ακολούθως θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα.

Έλεγχοι Τροχαίας στα διόδια

Τι θα συμβεί με τις μετακινήσεις το Πάσχα

Είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για το Πάσχα στο χωριό, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος την Τρίτη (6/4) μιλώντας στο Mega ενώ τόνισε ότι «Το μήνυμα προς όλους είναι ότι το lockdown έχει κρατήσει πάρα πολύ, και μπορεί πλέον να φέρνει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τον επόμενο χρόνο πρέπει να συμβιώσουμε με τον ιό και τα κρούσματα. Τα κρούσματα θα εντοπίζονται ολοένα και περισσότερο σε ομάδες που δεν είναι υψηλού κινδύνου, αλλά ο ιός θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας».

«Ο σχεδιασμός είναι αρχές Μαΐου να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Για το Πάσχα όμως δεν μπορώ να σας πω ακόμα, είναι νωρίς. Ας περάσουν πρώτα αυτές οι εβδομάδες» σημείωσε.

Βατόπουλος: Δύσκολο να πάμε στο χωριό εκτός του νομού το Πάσχα

«Φοβάμαι ότι θα είναι λίγο καλύτερο από πέρσι είπε αναφερόμενος στο φετινό Πάσχα» ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος σε συνέντευξή του την Τρίτη (6/4). Στην ερώτηση «θα πάμε στο χωριό;» απάντησε ότι «εξαρτάται πού θα είναι το χωριό». «Προς το παρόν το βλέπω λίγο δύσκολο. Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα… Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει. Θα το δούμε» δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

Δερμιτζάκης: Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε το Πάσχα να πάμε στα χωριά μας

«Έχουμε μπερδέψει τον κόσμο. Αν μπορούμε να κρατήσουμε το μήνυμα, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε το Πάσχα να πάμε στα χωριά μας. Είδα χτες ότι σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας γίνονταν rapid tests και δημιουργήθηκε συνωστισμός. Είναι λάθος μήνυμα αυτό. Έχουμε μπερδέψει τον κόσμο στο τι προσπαθούμε να πετύχουμε», είπε ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης στο Mega.

«Συμφωνώ πολύ με την πολιτική των self tests. Ένα αρνητικό τεστ δεν σημαίνει ότι είμαστε αρνητικοί και μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Πρέπει πιο αξιόπιστα τεστ να γίνονται σε οργανωμένες δομές. Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και πιστεύω ότι έχει κοστίσει. Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε όλη την πολιτική των τεστ. Τα τεστ σε πλατείες δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα», ανέφερε. Μιλώντας για το άνοιγμα του τουρισμού ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουν πέσει πολύ τα κρούσματα.

Το εμβόλιο δεν προστατεύει 100%

«Έχω ακούσει ότι μπορεί να γίνει στοχευμένη πολιτική για τα εμβόλια. Για να μπορέσει να ανοίξει ο τουρισμός θα πρέπει να έχουν πέσει πολύ τα κρούσματα και η επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδα να είναι πολύ καλή. Μέχρι τέλος Ιουνίου πρέπει να έχουν πέσει τα κρούσματα κάτω από 100. Εάν δε βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, δεν έχει νόημα να μιλάμε για ημερομηνίες ανοίγματος. Το θέμα είναι η πορεία των κρουσμάτων. Εάν έχουμε 1000 το Μάιο, ενώ τώρα έχουμε 3.500-4.000, τότε πάμε καλά. Το εμβόλιο δεν προστατεύει 100%. Επομένως σε μια χώρα με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, ένας εμβολιασμένος έχει την πιθανότητα να μεταδώσει, και μια μικρή πιθανότητα να νοσήσει. Ακόμα και ο εμβολιασμένος δε θα έρθει σε μια χώρα με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο» είπε.

«Ανησυχώ για τη συζήτηση που γίνεται γύρω από το άνοιγμα. Έχουμε χάσει το μήνυμα του ανοίγματος. Το μήνυμα είναι να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, ώστε οι συναντήσεις να γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια, και το δεύτερο είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες ώστε ο πολίτης να εκτονωθεί. Η συζήτηση του γιατί εσύ και όχι εγώ είναι λάθος μήνυμα. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Θέλουμε προσεχτικό άνοιγμα. Όσο πιο αργά γίνεται το άνοιγμα αυτό, η αποσυμπίεση είναι πιο μεγάλη. Δεν έπρεπε να κλείσουν τα καταστήματα με το click away» τόνισε.

Παυλάκης: Αν τώρα προχωρήσουμε σε χαλάρωση των μέτρων, την εβδομάδα των Παθών θα έχουμε την κορύφωση των θανάτων

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες στιγμές της πανδημίας, καθώς είμαστε στη κορύφωση τους επιδημιολογικού κύματος» δήλωσε την Τρίτη (6/4) στον ΑΝΤ1 ο γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης. Υπογράμμισε ότι έχει επικρατήσει πανικός που οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις, όπως αυτή να ανοίξουμε δραστηριότητες σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Επιδοκίμασε την εισήγηση της επιτροπής να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε περιοχές με μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, όπως η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και η Κοζάνη.

Όπως είπε αν τώρα προχωρήσουμε σε χαλάρωση των μέτρων την εβδομάδα των Παθών θα έχουμε την κορύφωση των θανάτων, καθώς τα κρούσματα θα αυξάνονται συνεχώς. Για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας έφερε σαν παράδειγμα την Πορτογαλία, όπου μετά την Πρωτοχρονιά κατέγραφε πενταπλάσια κρούσματα από την Ελλάδα και τώρα έχει καταφέρει να μειώσει σε λιγότερα από 100 σε ημερήσια βάση.

Παγώνη: «Δύσκολο» το Πάσχα στο χωριό

Πολύ δύσκολο είναι να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα εκτίμησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, σε συνέντευξή της τη Δευτέρα (5/4) και εστίασε στο ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γιορτάσουμε τις ημέρες αυτές στο χωριό.

Όπως είπε, μιλώντας στο Μega, «δεν θα είμαστε όπως πέρυσι κλεισμένοι σε ένα σπίτι, αλλά με μάσκα και αποστάσεις. Αν έχουμε προχωρήσει τους εμβολιασμούς, αν έχουμε κάνει πολλά τεστ και αξιολογήσουμε τις παραμέτρους ότι είναι μειωμένες, τότε θα πρέπει να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό. Διαφορετικά θα πρέπει να κάνουμε ενδοοικογενειακά». Αναφερόμενη στο άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων πρόσθεσε: «εγώ το βλέπω πολύ δύσκολο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις