Επιστρεπτέα προκαταβολή 7 αίτηση: Ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή 7 αίτηση: Ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Επιστρεπτέα προκαταβολή 7 αίτηση: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί μια επιχείρηση.

10.04.2021 | 14:09

Ανησυχία επικρατεί μεταξύ χιλιάδων επαγγελματιών και επιχειρήσεων ότι θα βρεθούν εκτός 7ης επιστρεπτέας προκαταβολής λόγω των αρκετών περιορισμών που θα προβλέπει η υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 1ης φάσης των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος,

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 123.000 επιτηδευματίες έχουν εισέλθει με τους κωδικούς του TAXISnet στην εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να συμπληρώσουν αρχικά τα έσοδα του πρώτου τριμήνου του 2021 και στη συνέχεια να κάνουν αίτηση για την 7η επιστρεπτέα προκαταβολή. Συνολικά εκτιμάται ότι οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 700.000 αλλά ζήτημα είναι αν τελικά λάβουν την 7η επιστρεπτέα προκαταβολή 250.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Οι κόφτες που έχει επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών για την υπαγωγής στην 7η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι αρκετοί με αποτέλεσμα πολλοί ενώ πράγματι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματος τελικά θα μείνουν εκτός.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εξαγγελίες, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

-Παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Η περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την κατάλληλη προσαρμογή, ώστε να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του μηνός Μαρτίου 2020 υπήρχαν περιοριστικά μέτρα.

-Έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες).

-Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).

-Οι νέες επιχειρήσεις που ανήκουν στην κατηγορία των πληττόμενων και έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας αυτή τη φορά θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.

Αξίζει να τονιστεί ότι το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ, ενώ για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.

Τέλος, θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα (οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου), 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.

Δείτε ακόμη:
Πώς θα δοθεί το δώρο Πάσχα σε όσους είναι σε αναστολή
Δεύτερη ευκαιρία για όσους «κόπηκαν» για το voucher των 200 ευρώ
Νέα προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 50 μόνιμες θέσεις εργασίας στο υπ. Εξωτερικών
Exit mobile version