Γυμναστήρια κορονοϊός: Τι αποκάλυψε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα κέντρα αισθητικής, τις σχολές οδηγών και τα γυμναστήρια
Το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος της οικονομίας έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά, τόνισε την ανάγκη να επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα και τα κέντρα αισθητικής. Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, και χθες ζήτησε να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, ωστόσο η Επιτροπή “δίστασε και είπε να περιμένουμε άλλη μια εβδομάδα για να επανεξεταστεί το ζήτημα”.
Σε ό,τι αφορά στα κέντρα αισθητικής εξήγησε ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά γιατί όσο μένουν κλειστά τις υπηρεσίες που παρέχουν τις αντικαθιστούν άλλες επιχειρήσεις, όπως τα κομμωτήρια που είναι ανοιχτά, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι κομμωτήρια παρέχουν υπηρεσίες σολάριουμ. “Εφόσον έχουμε ανοίξει κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης νυχιών, θα πρέπει να ανοίξουμε και κέντρα αισθητικής το συντομότερο δυνατόν”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πότε θα ανοίξουν τα γυμναστήρια
Το ενδιαφέρον όμως στρέφεται στα πολύ άτυχα γυμναστήρια, κλάδος που όχι μόνο έχει χτυπηθεί βάναυσα αλλά δεν αναφέρεται από κανέναν (!), με τον υπουργό Ανάπτυξης να σημειώνει ότι θα ανοίξουν τελευταία, καθώς όταν κάνεις γυμναστική δεν μπορείς να φοράς μάσκα, εισπνέεις και εκπνέεις με ταχύτητα με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για μετάδοση του ιού. Υπογράμμισε ωστόσο ότι θα υπάρξει ειδική στήριξη για τα γυμναστήρια, τα οποία έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση. Σημειώνεται δε, πως σε πολλές χώρες τα γυμναστήρια – αναγκαία για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού – έχουν ανοίξει!
Εστίαση, σχολές οδηγών
Για την εστίαση ανέφερε ότι η επαναλειτουργίας της, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, θα γίνει μετά το Πάσχα. Στο πλαίσιο αυτό στις αρχές Μαΐου, το αργότερο μέχρι τις 10 του μηνός, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου να λάβουν οι επιχειρήσεις την ειδική ενίσχυση για την επανεκκίνησή τους. Οι σχολές οδηγών, αν και όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, δεν είναι δικής του αρμοδιότητας, γνωρίζει ότι έχουν πάρει σειρά για να ανοίξουν. Σχολιάζοντας την παράταση του lockdown στην Κοζάνη, για τα οποία η Επιτροπή αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά και την επόμενη εβδομάδα, επισήμανε ότι δε δικαιολογείται μετά από τόσο καιρό να κατέχει αυτό το αρνητικό ρεκόρ.
Παπαθανάσης: Self test και στο λιανεμπόριο το προσεχές διάστημα καθώς και στον τουρισμό
“Σαφώς και θέλουμε να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες, όμως όλα μπαίνουν στην κρίση της επιτροπής κι αυτή αποφασίζει. Θα περιμένουμε λοιπόν την επόμενη Παρασκευή για να δούμε πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια. Κάθε εβδομάδα εξετάζεται κάθε περιοχή και κάθε άνοιγμα” τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στο Open TV και ξεκαθάρισε πως “όλα τα μέτρα στήριξης ισχύουν. Υπάρχουν και θα ισχύει ό,τι έχει ανακοινωθεί”.
Για την επανεκκίνηση της εστίασης και τα μέτρα ενίσχυσης είπε ότι “τις πρώτες μέρες του Μαΐου θα δοθούν τα λεφτά στην εστίαση” και πρόσθεσε πως “προς το τέλος αυτής της περιπέτειας θα γίνει απολογισμός και θα στηρίξουμε όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί περισσότερο”. Παράλληλα, ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι η εστίαση δεν θα πρέπει να περιμένει άνοιγμα πριν το Πάσχα κι όλα δείχνουν ότι πάμε για τους ανοιχτούς χώρους μετά την πρώτη εβδομάδα του Μάη.
Για το self test στο λιανεμπόριο ο υφυπουργός είπε ότι “έρχεται και σ’ αυτούς τους κλάδους το επόμενο διάστημα. Ακολουθεί ο τουρισμός, η εστίαση. Θα ανακοινωθούν αρμοδίως πώς και πότε θα μπει το μέτρο και σ’ αυτούς τους κλάδους”.
Ο κ. Παπαθανάσης κληθείς να σχολιάσει την έρευνα και τα δεδομένα του ΓΕΣΕΒΕ για τα επερχόμενα λουκέτα σε επιχειρήσεις (σ.σ.: 4 στις 10 θα βάλουν λουκέτο, 8 στις 10 έλλειψη ρευστότητας, 7 στις 10 πτώση τζίρου πάνω από 40%) που φυτοζωούν είπε ότι “από την πρώτη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ, ήθελε να ρίξουμε όλα τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε, αλλά, πρέπει να περιμένουμε γιατί τα στοιχεία δεν είναι ικανά να δείξουν πόσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί και πόσο. Δεν θέλουμε να χαθούν θέσεις εργασίας”.
Για το Πάσχα είπε ότι “είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε πώς θα είναι το Πάσχα”.
Για τον Τουρισμό
“Πολύ σημαντικός κλάδος για την οικονομία. Είναι λίγο νωρίς να τα πούμε, αλλά, θα πάει καλύτερα από το 2020”. Για τις αυξήσεις τιμών στα βασικά είδη, ξεκαθάρισε ότι “τα εποχικά είδη μπορεί να έχουν μια διαφοροποίηση, όμως γενικά υπάρχει μια ισορροπία. Ο καταναλωτής θα πρέπει να κάνει έρευνα αγοράς. Είναι ένα πολύ καλό εργαλείο ο e-katanalotis για να κάνει έρευνα αγοράς πριν πάει να ψωνίσει”.
Για τα “απόνερα” της πανδημίας του κορωνοϊού, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καταρρεύσει η οικονομία, δεν θα έρθει μνημόνιο και οι επενδύσεις θα προχωρήσουν και θα δούμε τα αποτελέσματά τους στα κρατικά ταμεία στο β’ εξάμηνο του έτους.