Μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις ενόψει Πάσχα, σύμφωνα με όσα είπε, σήμερα, ο Στέλιος Πέτσας. Μιλώντας στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις αναφορικά με το τι θα ισχύσει τις ημέρες του Πάσχα, θα ληφθούν κοντά στη Μεγάλη Εβδομάδα και πρόσθεσε: «Πάντως 14 Μαΐου θα ανοίξουν οι τουριστικές δραστηριότητες. Επομένως τόσο οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις όπως και άλλοι περιορισμοί πρέπει να εξεταστούν και υπό αυτό το πρίσμα».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα τονίζοντας, όμως ότι όλα εξετάζονται. «Οι αποφάσεις θα παρθούν λίγο πριν το Πάσχα με βάση την εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης» είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι «οι βαλβίδες αποσυμπίεσης περιλαμβάνουν σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων και όχι απότομο. Η κυβέρνηση προχώρησε σε τέτοιου είδους ανοίγματα με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών».
Αναφορικά με το εκλογικό νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση, ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι θ κατατεθεί στη Βουλή εντός του μήνα κάνοντας λόγο για μια σοβαρή αλλαγή. «Είναι σοβαρή αλλαγή. Επαναφέρουμε την διακυβερνησιμότητα των δήμων, που είχε τρωθεί πολύ από το νόμο Σκουρλέτη, ο οποίος οδηγούσε σε αδυναμία του εκλεγμένο δήμαρχο και του δημοτικού συμβουλίου να υλοποιήσει το πρόγραμμα με το οποίο είχε εκλεγεί» είπε χαρακτηριστικά.
Η δολοφονία Καραϊβάζ
Τέλος, σχολίασε την χθεσινή δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, λέγοντας: «Πολύ σημαντικός πυλώνας της δημοκρατίας η ελευθερία του Τύπου. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις πρέπει να είναι ομόθυμη η καταδίκη. Και φυσικά να βρεθεί ο δράστης. Στο πολιτικό παιχνίδι, πολλές φορές στοχοποιούνται τα μέσα ενημέρωσης. Θα έπρεπε να μείνουν έξω από αυτό και να αφήσουμε τους δημοσιογράφους απερίσπαστους να κάνουν τη δουλειά τους».
Παγώνη: Τι θα κρίνει αν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό -Τα τρία δεδομένα
Αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένοι και εμβολιασμοί: Aυτά είναι τα τρία στοιχεία που θα καθορίσουν, εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, αν θα επιτραπεί η μετακίνηση του κόσμου στα χωριά για το Πάσχα, υπογράμμισε η Ματίνα Παγώνη. «Το αν θα πάμε στα χωριά, θα εξαρτηθεί την Μεγάλη Εβδομάδα από τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό των διασωληνωμένων και πόσο έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί στον βαθμό που εμείς θέλουν» σημείωσε μιλώντας χθες Παρασκευή στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών. «Δεν πειράζει αν ένα Πάσχα δεν φύγουμε να πάμε στο χωριό. Γιατί αν φύγουν όλοι, θα αδειάσει η Αθήνα και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όμως εκεί που θα πάει ο κόσμος θα υπάρχουν πολλά προβλήματα» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, «τώρα κάνουμε προσεκτικά βήματα για να ανοίξουν τα καταστήματα και σιγά σιγά η εστίαση. Έχει σημασία αν ο καθένας θα πάει στα χωριά του ή κάπου που θέλουν να κλείσουν και να μείνουν. Δεν θα κάνουμε Πάσχα μέσα στα σπίτια όπως πέρυσι. Θα μπορούμε να βγούμε με μάσκες και αποστάσεις, να πάμε και στον προαύλιο χώρο, με αποστάσεις και μάσκες. Μόλις πουν ότι επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό θα φύγουν όλοι. Είναι ψυχολογικά πιεσμένος ο κόσμος». «Για εμάς», είπε, «σημασία έχει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να σταματήσουν να περιμένουν ουρά έξω από τις ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι». Προέκρινε, δε, να επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.
Να σταματήσουμε αυτές τις μέρες να ρωτάμε τι θα κάνουμε το Πάσχα
Ταυτόχρονα, η γιατρός, τόνισε τις μάχες που δίνει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας αλλά και πώς νιώθει η ίδια και οι συνάδελφοί της όταν ακούν ερωτήματα του τύπου «πού θα πάμε για Πάσχα;». «Πάνω από όλα να σκεφτούμε το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό για τις μάχες που δίνουν στα νοσοκομεία και δεύτερον που θα κάνουμε διακοπές. Εάν κάποιος κάνει μια βόλτα σε ένα νοσοκομείο και δει καθημερινά τι γίνεται, δεν νομίζω ότι θα σκεφτεί που θα πάει το Πάσχα. Να σταματήσουμε αυτές τις μέρες να ρωτάμε τι θα κάνουμε το Πάσχα. Εμείς που είμαστε στα νοσοκομεία, όταν ακούμε τις ερωτήσεις τι θα κάνουμε το Πάσχα, είναι πολύ εκνευριστικό».
Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό; Τι απάντησαν Χαρδαλιάς και Μαγιορκίνης
Δεν μπορούσε να απουσιάζουν οι ερωτήσεις για το Πάσχα από τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, τέθηκε η ερώτηση εάν έχει συζητηθεί στην επιτροπή υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσαν οι πολίτες να μεταβούν στις εξοχικές κατοικίες και τις ιδιαίτερες πατρίδες τους για το Πάσχα, εάν τα τα self test θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως εργαλείο και εάν ο εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις αποτελεί μια παράμετρο.
“Απέχουμε τρεις εβδομάδες από το Πάσχα, ως εκ τούτου ας κάνουμε λίγη υπομονή” απάντησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε το ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας είναι δυναμικό φαινόμενο. “Και μείς θα θέλαμε να ήταν ανοιχτά τα πάντα. Αλλά είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόζουμε μια συγκεκριμένοι στρατηγική. Κάποιες φορές να είμαστε ανοιχτοί , κάποιες κλειστοί διότι αυτό επιβάλλουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία καθημερινά παρατηρούμε σε όλη τη χώρα. Ας κάνουμε λίγο υπομονή, όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Μεγάλες χώρες σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν και τέταρτο κύμα, εμείς παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για το κομμάτι που αφορά στο τρίτο κύμα” τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Το θέμα έχει συζητηθεί στην Επιτροπή
Ανάλογη ήταν η απάντηση του κ. Χαρδαλιά όταν ρωτήθηκε εάν θα ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες μέχρι τις 14 Μαϊου, λόγω τουρισμού, ακόμη κι αν έχουμε υψηλό επιδημιολογικό φορτίου. “Απέχουμε αρκετές εβδομάδες και για εμάς το πρωτεύον είναι να παρακολουθούμε καθημερινά την εξέλιξη και να παίρνουμε τις αναγκαίες αποφάσεις” είπε.
Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στο Πάσχα, είπε: “Είναι κάτι που το έχουμε στο μυαλό μας στην επιτροπή απλά είναι ακόμα νωρίς για οποιαδήποτε απόφαση. Μην ξεχνάμε την επιδημία από εβδομάδα σε εβδομάδα αλλάζει. Είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει, όχι όμως σε επίπεδο επίσημης συζήτησης, για ψηφοφορία ή κάτι τέτοιο. Είναι κάτι που το συζητάμε μεταξύ μας. Θα θέλαμε, αλλά προτεραιότητα έχει πάντα η υγεία οπότε αυτό που αντανακλάται αυτή τη στιγμή είναι μια αβεβαιότητα στο πώς θα κινηθεί η επιδημία τις επόμενες εβδομάδες. Και θα πρέπει να το δούμε πιο κοντά στο Πάσχα”.