Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ / Ψήφος αποδήμων νόμος: Το σχέδιο για κατάργηση των περιορισμών
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ψήφος αποδήμων νόμος: Το σχέδιο για κατάργηση των περιορισμών

Ψήφος αποδήμων νόμος: Το νέο νομοσχέδιο καταργεί τις προϋποθέσεις που υφίστανται για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Κατατέθηκε στη Βουλή, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών, το σχέδιο νόμου για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΓΛΚ, με το σχέδιο νόμου επέρχονται επιμέρους τροποποιήσεις στο ν. 4648/2019 αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Δείτε ακόμη: Απόδημος ή ξενιτεμένος;

Οι επερχόμενες μεταβολές εστιάζονται στα εξής κατά βάση σημεία:

α. Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).

β. Η Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

γ. Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.

Προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Πέμπτη

Το νομοσχέδιο, που αποτελείται από δύο άρθρα, επί της ουσίας αίρει τους περιορισμούς της φυσικής παρουσίας στη χώρα μας για τουλάχιστον δύο έτη την τελευταία τριακονταετία, αλλά και την υποβολή φορολογικής δήλωσης (καθώς και τη διακομματική επιτροπή που θα έλεγχε τη διαδικασία), αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την προσεχή Πέμπτη.

Πέρα από την πολιτική κόντρα και τις αντεγκλήσεις που προκάλεσε η συνέντευξη της Θεοδώρας Τζάκρη, που άνοιξε και το ζήτημα, για να περάσουν οι αλλαγές απαιτείται συναίνεση διακομματική και 200 συνολικά θετικές ψήφοι (άρθρο 51, παρ. 4 του Συντάγματος).

Όπως ανέφερε ο υπ. Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη έπειτα από σχετικές δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», η αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι «άδικοι» και «υποτιμητικοί» και πρόσθεσε ότι αν το κόμμα της επανέλθει στην διακυβέρνηση της χώρας θα τους καταργήσει.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να αρνηθεί να συναινέσει -και μάλιστα με την υπογραφή της ίδιας της βουλευτού του κ. Τζάκρη δήλωσε ότι θα καταθέσει δική του τροπολογία. Με το σχέδιο νόμου συμφώνησε το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο άλλωστε είχε προτείνει και τη σχετική λύση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις