Όλοι ξέρουμε το ρητό «ένα μήλο την ημέρα… τον γιατρό τον κάνει πέρα», όμως ποια είναι η διατροφική αξία αυτού του ζουμερού φρούτου που αγαπούν να τρώνε μικροί και μεγάλοι; Το μήλο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα φρούτα, αφού είναι φτηνό και μπορούμε να το πάρουμε παντού μαζί μας.
Δείτε ακόμη: Το γλυκό της δίαιτας: Υπέροχη κρέμα καραμελέ χωρίς αυγά
Πόσο παχαίνει το μήλο; Οι θερμίδες ενός μέτριου μήλου φτάνουν τις 95, δεν το προτιμάμε όμως μόνο επειδή δεν μας φορτώνει ενεργειακά. Ένα μέτριο μήλο δίνει 25 γραμμάρια υδατάνθρακες, εκ των οποίων η ζάχαρη είναι 21 γραμμάρια και οι φυτικές ίνες 4 γραμμάρια εφόσον φαγωθεί με τη φλούδα του. Το μήλο έχει μηδενικά λιπαρά και δεν δίνει καθόλου πρωτεΐνες.
Μήλο: Θρεπτικά συστατικά
Ένα μήλο δίνει το 14% της συνιστώμενης από γιατρούς ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α και το 11% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C. Αυτές οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες του μήλου προλαμβάνουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, έχουν αντικαρκινική δράση και προλαμβάνουν τις κρίσεις άσθματος.
Μήλο και ζάχαρη
Τα 21 γραμμάρια ζάχαρης που έχει ακούγονται πολλά, όμως πρόκειται για φυσικά σάκχαρα που ο οργανισμός επεξεργάζεται εντελώς διαφορετικά από τη ζάχαρη που παίρνουμε από ένα κρουασάν ή μια σοκολάτα. Ο συνδυασμός της ζάχαρης και των φυτικών ινών που υπάρχουν στο μήλο, όπως και σε πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, εξασφαλίζει πως δεν θα προκαλέσει απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου και κατ’ επέκταση αυξομείωση στα επίπεδα ενέργειας και πείνας.
Τι πετυχαίνουν οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά μήλα
Όπως αναφέρει μία μελέτη του 2013 από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά μήλα πετυχαίνουν καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματός τους κι έτσι κινδυνεύουν λιγότερο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Ενώ, οι φυτικές ίνες του μήλου δίνουν μια καλή δόση πρεβιοτικών, δηλαδή ινών που δεν μεταβολίζονται και αποτελούν τροφή για τα «καλά» βακτήρια του εντέρου. Τα πρεβιοτικά, όπως και τα προβιοτικά, συμβάλλουν στην καλή γαστρεντερική υγεία και παράλληλα ενισχύουν την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό.