Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

20

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μάνια Τέκου Facebook: “Πέθανε” από καρκίνο ένα… ψεύτικο προφίλ
ΕΛΛΑΔΑ

Μάνια Τέκου Facebook: “Πέθανε” από καρκίνο ένα… ψεύτικο προφίλ

Μάνια Τέκου Facebook: Το ψεύτικο προφίλ στο facebook της Μάνιας Τέκου- Ένα πρόσωπο που δεν υπήρξε ποτέ

Πολλοί την ήξεραν μέσα από τις αναρτήσεις της στο facebook. Περισσότεροι όμως την έμαθαν από τον θάνατό της, την ημέρα που η οικογένειά της ανακοίνωσε ότι δυστυχώς η Μάνια Τέκου πέθανε από μακροχρόνια ασθένεια. Oι χρήστες έγραψαν συλλυπητήρια, το προφίλ κατέβηκε από την πλατφόρμα και λίγο αργότερα οι φίλοι της, που θρηνούσαν τον χαμό της συνειδητοποίησαν ότι η Μάνια Τέκου που χάθηκε στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ.

Η Mania Tekou είχε δήθεν λαμπρές σπουδές στη Σορβόννη, ήταν οικονομολόγος, εγκατεστημένη στην Ελβετία λόγω των υποχρεώσεών της ως υψηλού στελέχους μιας μυστηριώδους τράπεζας. Επρόκειτο να νυμφευθεί έναν Κενυάτη πρίγκηπα εκείνος όμως σκοτώθηκε σε ατύχημα. Οπότε, με την καρδιά της ραγισμένη, η Mania Tekou παντρεύτηκε τον Μπρουνό, άλλον έναν ευπατρίδη, ο οποίος εργάζεται στα Ηνωμένα Έθνη.

Μάνια Τέκου: Και… μητέρα

Η Mania Tekou ήταν και μητέρα δύο παιδιών. Οι γιοι της σπούδαζαν στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ο ένας στη μία ακτή και ο άλλος στην άλλη -ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη της Βορείου Αμερικής από το πνεύμα των Tekou. Οι καθημερινές αναρτήσεις της Mania Tekou έδειχναν αν μη τι άλλο, πως ο φαρσέρ που επινόησε τη Mania Tekou, διαθέτει αξιόλογη παιδεία.

Ένα δείγμα του ύφους γραφής, από τα ατέρμονα απομνημονεύματα της Mania Tekou

«14 Φεβρουαρίου 1997, αργά το απόγευμα, στο Παρίσι. Γεννήθηκε μία εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ο πατέρας του, χαριτολογώντας, λέει ότι ανέπτυξε το σπάνιο ταλέντο του στα μαθηματικά διότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παιδευόμουν με δύο papers, στα οποία επιχειρούσα να προτείνω εναλλακτικούς τρόπους υπολογισμού του ακαθάριστου προϊόντος, δηλαδή μοντέλα σα οποία προσμετρώνται και μεγέθη όπως η ποιότητα του περιβάλλοντος και η αλλαγή της ή το επίπεδο εκπαίδευσης και υγείας, καθώς και το προσδόκιμο ζωής. Ως μητέρα, έχοντας αντιληφθεί πολύ νωρίς, ήδη πριν συμπληρώσει τα τρία χρόνια του, το χάρισμα αυτού του πλάσματος, θεώρησα κύρια υποχρέωσή μου να φροντίσω για την ισορροπημένη ανάπτυξη του χαρακτήρα του, καθώς και για τη στέρεη γενική παιδεία του. Έχοντας ως γονεϊκό αντιπαράδειγμα τον Leopold Mozart, όπως το είχα εκλάβει από τη σχετική μονογραφία του Maynard Solomon…».

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με αλέθω, άλεσμα, αφαίρεση

Μάνια Τέκου: Ποιος την εμπνεύστηκε;

Κανείς δεν ξέρει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το δημιούργημά του δεν πέρασε απαρατήρητο, γράφει η Μυρτώ Λιαλιούτη στα Νέα. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν, μέχρι και την τελευταία στιγμή πως το πρόσωπο πίσω από το πληκτρολόγια που υπέγραφε ως Μάνια Τέκου ήταν πραγματικό. Ξαφνιάστηκαν ακόμα και ενοχλήθηκαν που έπεσαν στην παγίδα. Μα είναι δυνατόν να μην είχαν πάρει χαμπάρι τι συνέβαινε; Η διαδικτυακή παρουσία της Μάνιας Τέκου ήταν πολύ τέλεια για να είναι αληθινή.

Το ψηφιακό της αποτύπωμα ωστόσο δεν είχε κανένα ψεγάδι από αυτά που συνήθως σου επιτρέπουν να διακρίνεις έναν αληθινό λογαριασμό από ένα ψεύτικο. Η Μάνια Τέκου έκανε αυτά που κάνει κάθε κανονικός άνθρωπος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απαντούσε στα προσωπικά μηνύματα, ξεκινούσε η ίδια συζητήσεις, αντιδρούσε με like στις αναρτήσεις των φίλων της και είχε φροντίσει να αναπτύξει έναν διαδικτυακό κύκλο τέτοιο- γεμάτο εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών- που ταίριαζε απόλυτα με την αστική τάξη που εκπροσωπούσε, αλλά και με την οικογενειακή της παράδοση.

Μάνια Τέκου: Μυθιστορηματική ηρωίδα

Πολύ προσεκτικά, συνεχίζει η Μυρτώ Λιαλιούτη στην εφημερίδα τα Νέα που αναδεικνύουν το θέμα, ο εμπνευστής της είχε στήσει μια μυθιστορηματική ηρωίδα που κυκλοφορούσε διαδικτυακά, αλλά αναμεσά μας. Μια γυναίκα άνω των 50, παντρεμένη με τον υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Bruno, φιλελεύθερη οικονομολόγο που ταξίδευε ανά τον κόσμο. Καταγόταν από οικογένεια με διαδρομή στην ανανεωτική αριστερά, έτρεχε πολλά χιλιόμετρα κάθε μέρα και δεν δίσταζε να σχολιάσει την επικαιρότητα, είτε αυτή αφορούσε την καραντίνα είτε τους άνδρες παλαιάς κοπής.

Το έκανε πάντα μέσα από μια βιωματική ιστορία. Μιλούσε για παράδειγμα για τον θαυμασμό των νεαρών συνεργατών της στο Γιοχάνεσμπουργκ για την αρχαία ελληνική κουλτούρα για τις μαγειρικές δεξιότητες του συζύγου της, για την πατέρα της που εμβολιάστηκε από τους πρώτους και έτρεξε να του αγοράσει νέα παπούτσια. Αν ήταν πραγματικό πρόσωπο θα ήταν από εκείνους που τίποτα δεν τους ξαφνιάζει γιατί το έχουν περάσει και οι ίδιοι, στην καλύτερη και φοβερότερή του εκδοχή. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ο θανατός της ήρθε σχεδόν ξαφνικά, απότομα, παρότι στο παρελθόν είχε αναφέρει πως διαγνώστηκε με καρκίνο και έγραφε από το νοσοκομείο. Η ανακοίνωση ήταν γραμμένη σε τέλεια αγγλικά, ,όπως θα την έγραφε ο Bruno για τη σύζυγό του.

Λίγο πιο έξυπνο να ήταν το τέλος έγραψε κάποιος από όσους την ακολουθούσαν και θα ήμουν βέβαιος πώς πίσω κρύβεται ένας εξαιρετικός συγγραφέας…

Η Μάνια Τέκου δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία

Και η Μυρτώ Λιαλιούτη καταλήγει: Η Μάνια Τέκου δεν είναι προφανώς παγκόσμια πρωτοτυπία. Τέτοιου είδους διαδικτυακά προφίλ έχουν φτιαχτεί μπόλικα, είτε για πολιτικούς λόγους είτε για προσωπικούς. Είναι όμως η ελληνική βερσιόν της πραγματικότητας που μπορεί να δημιουργήσει το Ιντερνέτ στο οποίο το μοναδικό χαρακτηριστικό που δεν απαιτείται είναι η ειλικρίνεια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις