Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ / 1821 Επανάσταση: Μοναδική έκθεση για τον εορτασμό των 200 χρόνων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

1821 Επανάσταση: Μοναδική έκθεση για τον εορτασμό των 200 χρόνων

1821 Επανάσταση: Πρόκειται για την κεντρική επετειακή εκδήλωση της Βουλής, η οποία αναδεικνύει καίρια στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά γεγονότα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας

Συνέντευξη Τύπου την αίθουσα Γερουσίας της Βουλής πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Απριλίου από τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, την καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της έκθεσης, Μαρία Ευθυμίου και την προϊσταμένη του Τμήματος Κοινοβουλευτικής Βιβλιοθήκης και επιμελήτρια της έκθεσης, Μαρία Καμηλάκη σχετικά με τον πανηγυρικό εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση στη Βουλή των Ελλήνων ενόψει των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά». Πρόκειται για την κεντρική επετειακή εκδήλωση της Βουλής, η οποία αναδεικνύει καίρια στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά γεγονότα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, ανασυνθέτοντας παράλληλα το συμβολικό και εκφραστικό φορτίο που φέρει αυτή η κορυφαία για τον ελληνικό λαό επέτειος.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο σημεία στο Μέγαρο της Βουλής, στο Περιστύλιο της Ολομέλειας και στην Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος», πρώην Αίθουσα Τροπαίων και Υπασπιστών. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 19 Απριλίου και θα λειτουργήσει για χρονικό διάστημα και μετά το τέλος του 2021, ενώ θα είναι επισκέψιμη και διαδικτυακά με τρισδιάστατη εικονική περιήγηση σε όλους τους χώρους και τα εκθέματά της. Η έκθεση, της οποίας Μέγας χορηγός είναι το Ίδρυμα Ωνάση, θα ανοίξει τις πόρτες της μόλις επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα επισκέψεων στη Βουλή, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Παράλληλα θα υπάρξουν ένας κατάλογος, 456 σελίδων, πλήρως εικονογραφημένος, μεγάλου σχήματος, με ολοκληρωμένη τεκμηρίωση (αναπαραγωγή όλων των εκθεμάτων με επεξήγηση και με συνοδευτικά κείμενα και δοκίμια) καθώς και ένας μικρότερος οδηγός (με όλα τα εκθέματα και επεξήγηση μόνον των βασικών ενοτήτων της έκθεσης). Οι παραπάνω εκδόσεις θα κυκλοφορήσουν αυτοτελώς στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

Βουλή

1821 Επανάσταση: «Μια από τις πιο παραστατικές απεικονίσεις της πορείας μας τα 200 αυτά χρόνια»

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, στην ομιλία του τόνισε ότι παρά τα εμπόδια και τους περιορισμούς που υπάρχουν λόγω της πανδημίας η Βουλή θα τιμήσει τα 200 χρόνια από την εθνική επανάσταση και «…θα τιμούμε και θα περιμένουμε τις επισκέψεις των μαθητών, των νέων και όλων των Ελλήνων στο Κοινοβούλιο μόλις κοπάσει αυτή η δαιμονική περίοδος την οποία διανύουμε. Δεν πρόκειται ποτέ να φύγουν αυτά τα εκθέματα, εάν δεν τα χαρούν ζωντανά εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνίδες, Έλληνες και ελληνόπουλα». Ο κ. Τασούλας τόνισε ότι η έκθεση αυτή θα αποτελέσει κατά τη γνώμη του «…μια από τις πιο παραστατικές, τις πιο αξιομνημόνευτες, τις πιο κολακευμένες από την κριτική -και το προεξοφλώ αυτό- απεικονίσεις της πορείας μας τα 200 αυτά χρόνια και κυρίως του πώς ξεκίνησε αυτή η πορεία μας».

Επιπρόσθετα ο κ. Τασουλας υπογράμμισε ότι λόγω της ποιότητας και της ποσότητας του υλικού που έχει η Βουλή, το πρόβλημα που παρουσιάστηκε όταν ετοιμαζόταν η έκθεση ήταν ποιο έκθεμα να αφαιρεθεί και όχι να προστεθεί. Παράλληλα ο κ. Τασούλας τόνισε ότι: «Είμαστε, λοιπόν, εδώ έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο καθήκον μας ως Βουλή των Ελλήνων και να τιμήσουμε με τον δικό μας τρόπο το ξέσπασμα της Επαναστάσεως, τους δύο αιώνες που μεσολάβησαν, αλλά και να δώσουμε το στίγμα της αισιοδοξίας για την προοπτική που μας περιμένει. Είμαστε εδώ, συνεργαζόμενοι με την «Επιτροπή 2021», που έχει αναλάβει θεσμοθετημένα τον συντονισμό όλων αυτών των δράσεων, να αναδείξουμε το πώς ξεκινήσαμε, πώς πορευτήκαμε, άρα και πώς αισιόδοξα μπορούμε να πορευτούμε στο μέλλον».

Βουλή

«Η συναρπαστική αφετηρία της διαδρομής της σύγχρονης Ελλάδας»

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στην ομιλία της σημείωσε ότι η έκθεση της Βουλής «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, διακόσια χρόνια μετά» είναι αναμφισβήτητα μια ιδιαίτερη στιγμή, γιατί «…η έκθεση αναδεικνύει με έναν μοναδικό τρόπο αυτή την πολυσύνθετη, τη συναρπαστική αφετηρία της διαδρομής της σύγχρονης Ελλάδας, δίνοντας τώρα σε εμάς όλους και σε όλους αυτούς τους τυχερούς που θα τη δουν, την ευκαιρία να αντικρίσουμε αυτή την ιδρυτική μας στιγμή στην πολυμορφία της, να κοιτάξουμε στα μάτια την Ελληνική Επανάσταση σε όλες τις πτυχές και τις παραμέτρους της και να αναστοχαστούμε πάνω σε αυτές». Όπως σημείωσε η κ. Αγγελόπουλου ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στην προεπαναστατική περίοδο, να παρακολουθήσει την έκρηξη της Επανάστασης, να γνωρίσει τις Εθνοσυνελεύσεις, να γνωρίσει τα πρώτα Συντάγματα, που έμειναν στην ιστορία για το προοδευτικό τους πνεύμα.

Μπορεί, επίσης, να εστιάσει και στα γεγονότα που σφράγισαν την εδραίωση του Αγώνα, αλλά και στις καμπές, στις αναταράξεις, στα πισωγυρίσματα, να εξετάσει τις διπλωματικές παρεμβάσεις των Ξένων Δυνάμεων, να εκτιμήσει τη συνεισφορά του φιλελληνικού κινήματος, να μάθει για τα πρώτα βήματα του ελληνικού κράτους. Επιπρόσθετά η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι η ένταξη, της έκθεσης της Βουλής στο επίσημο ημερολόγιο δράσεων και εκδηλώσεων του εθνικού εορτασμού αποτελεί μεγάλη τιμή για την Επιτροπή «Ελλάδα 2021». «Από τη μεριά μας, θέλω να σας διαβεβαιώσω – και κρατάω τις υποσχέσεις μου, όπως ξέρετε, πάντα – ότι η Επιτροπή θα προβάλει, θα στηρίξει, θα αναδείξει την έκθεση με κάθε δυνατό τρόπο, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στους Έλληνες εκτός Ελλάδας» δήλωσε η κ. Αγγελοπούλου.

Βουλή

Ψηφιακή εκδοχή της έκθεσης

Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές που φρόντισαν να δημιουργήσουν μια ψηφιακή εκδοχή της έκθεσης, που θα περιλαμβάνει το σύνολο του περιεχομένου της, καθώς, όπως τόνισε, οι ψηφιακές εκπαιδευτικές εφαρμογές είναι ο τρόπος που οι νέοι μαθαίνουν για τα πρόσωπα, για τα γεγονότα, για τις εικόνες, για τον συμβολισμό της Επανάστασης. Μάλιστα, όπως είπε, πολλές από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή αφορούν ψηφιοποίηση εκθέσεων, προσθέτωντας ότι αρκετές από αυτές τις προτάσεις βρίσκονται στο στάδιο υποβολής στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και μέσω της συνεργασίας της Επιτροπής με το Υπουργείο Εσωτερικών, θα λάβουν χρηματοδότηση και θα υλοποιηθούν. «Ήδη έχουν εγκριθεί αυτή τη βδομάδα και την άλλη βδομάδα θα είναι πολύ περισσότερες» κατέληξε η κ. Αγγελοπούλου.

Μια σπουδαία παρακαταθήκη

Η καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της έκθεσης, Μαρία Ευθυμίου αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία των Εθνοσυνελεύσεων καθώς εκεί όπως τόνισε: «Πήραν πολύ μεγάλες αποφάσεις που μας ακολουθούν μέχρι σήμερα, αποφάσεις όπως το ότι θα δικαιούμαστε κατά το δυτικό τρόπο, ότι οι εξουσίες θα είναι ξεχωριστές, του Βουλευτικού, του Εκτελεστικού, τέθηκαν δηλαδή βάσεις Δημοκρατίας θεσμοθετημένες και όχι απλοί κανόνες Δημοκρατίας – θα έλεγε κανείς πρωτόγονης Δημοκρατίας – οι οποίες ακολουθούνταν χωρίς να είναι θεσμοθετημένες σε προηγούμενους αγώνες. Αποφασίστηκε η ταύτισή μας με τη Δύση. Συντάχθηκαν Συντάγματα που ακολουθούσαν το δυτικό πρότυπο».

Αυτή η παρακαταθήκη που άφησαν οι πρώτες εθνοσυνελεύσεις οδήγησε στην απόφαση, όπως είπε η κ. Ευθυμίου, η Βουλή να έχει τον κύριο λόγο στην παρουσίαση. «Το θέμα δεν ήταν να παρουσιαστούν μόνο κάποια εκθέματα, αλλά έπρεπε να παρουσιαστούν κατά κάποιο τρόπο μετά προβληματισμού τα όσα κύλησαν και τα όσα μας γέννησαν» σημείωσε η κ. Ευθυμίου και συμπλήρωσε ότι «…στην έκθεση της Βουλής δεν εκτίθενται μόνο αντικείμενα. Εκτίθεται το ίδιο το άρωμα της προσπάθειας ενός λαού 200 χρόνων στον χώρο που έπρεπε να είναι, δηλαδή αυτό τον χώρο που τον γέννησε η Βουλή. Ήταν άλλου τύπου Βουλές, αλλά τούτη εδώ είναι η Βουλή που σήμερα μας τιμά και τιμά και εκείνους 200 χρόνια πριν, με τον τρόπο σύνθεσης, τον τρόπο έκθεσης και τα αντικείμενα τα οποία αντλήθηκαν από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων».

Βουλή

 

«Ελευθερία, υπέρτατη αξία και πολύτιμη κατάκτηση της Επανάστασης»

Τέλος η κ. Καμηλάκη, προϊστάμενη του Τμήματος Κοινοβουλευτικής Βιβλιοθήκης και Επιμελήτρια της έκθεσης, τόνισε ότι η ελευθερία, υπέρτατη αξία και πολύτιμη κατάκτηση της Επανάστασης του 1821, αποτελεί τον νοηματικό πυρήνα της έκθεσής της ενώ σημείωσε ότι η έκθεση ανασυνθέτει το συμβολικό και εκφραστικό υπόβαθρο του αγώνα της ανεξαρτησίας. Όπως είπε η κ. Καμηλάκη ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τριακόσια εξήντα επτά (367) αυθεντικά φορητά εκθέματα – στην έκθεση δεν υπάρχουν αναπαραγωγές – διαφόρων κατηγοριών, όπως βιβλία, έγγραφα από τα αρχεία της Εθνικής Παλιγγενεσίας και όχι μόνο, πίνακες, χαρακτικά, μετάλλια, φιλελληνικά καλλιτεχνήματα και πολλά άλλα. Τα εκθέματα αυτά στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής, από τη συλλογή έργων τέχνης του Κοινοβουλίου και βεβαίως από ιδιωτικές συλλογές, όπως η Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη, η Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο και άλλες ιδιωτικές συλλογές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις