Ρωσία – Ουκρανία 2021: Απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων αξιώνει το ΝΑΤΟ

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία – Ουκρανία 2021: Απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων αξιώνει το ΝΑΤΟ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Ρωσία - Ουκρανία 2021: Ο κ. Στόλτενμπεργκ ζήτησε από τη Μόσχα να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις.

13.04.2021 | 16:53

Την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα ουκρανικά εδάφη αξίωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την Τρίτη, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη συσσώρευση στρατιωτών και πολεμικού εξοπλισμού στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Μιλώντας μετά την έκτακτη συνάντησή του με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στις Βρυξέλλες, ο κ. Στόλτενμπεργκ ζήτησε από τη Μόσχα να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις τονίζοντας ότι «τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία έχει μετακινήσει χιλιάδες στρατιώτες έτοιμους για μάχη στα σύνορα της Ουκρανίας».

Χαρακτήρισε μάλιστα τη στρατιωτική προετοιμασία των Ρώσων στην περιοχή «τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014». «Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αυτή τη στρατιωτική συγκέντρωση εντός και πέριξ της Ουκρανίας, να πάψει τις προκλήσεις της και να αποκλιμακώσει την κατάσταση άμεσα», είπε ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε συνέντευξη Τύπου πλάι στον κ. Κουλέμπα.

Μπορεί η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ;

Σε ερώτηση εάν η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από τις αποφάσεις των χωρών-μελών και σίγουρα όχι από τη Ρωσία. «Αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσουν οι 30 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, το πότε θα είναι έτοιμη για ένταξη η Ουκρανία. Κανείς άλλος δεν έχει το δικαίωμα να εμπλακεί ή να αναμιχθεί στη διαδικασία αυτή», είπε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

«Η Ρωσία προσπαθεί τώρα να ανασυστήσει μια μορφή σφαίρας επιρροής, όπου προσπαθεί να αποφασίζει η ίδια για το τι μπορούν να κάνουν οι γειτονικές της χώρες», είπε δηκτικά ο κ. Στόλτενμπεργκ. Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε περισσότερη βοήθεια απο τη Δύση και κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

«Σε επιχειρησιακό επίπεδο χρειαζόμαστε μέτρα που θα αποτρέψουν τη Ρωσία και θα περιορίσουν τις επιθετικές προθέσεις της. Αυτό θα μπορούσε να συνίσταται σε νέο γύρο κυρώσεων που θα αυξήσουν το κόστος της ρωσικής επιθετικότητας», δήλωσε ο κ. Κουλέμπα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «παλεύει σκληρά να υπονομεύσει τις αμυντικές μας δυνατότητες».

Πληροφορίες του πρακτορείου Reuters κάνουν λόγο για έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ την Τετάρτη για να συζητηθούν τα θέματα της Ουκρανίας και του Αφγανιστάν.

Exit mobile version