Όσοι χρησιμοποιείτε την κουζίνα σας, θα έχετε καταλάβει ότι, όταν η κεραμική εστία βρωμίσει, δύσκολα φεύγουν οι λεκέδες από το φαγητό και από τα άλατα που μαζεύονται στην επιφάνεια μετά το μαγείρεμα. Ωστόσο υπάρχουν δύο μυστικά συστατικά που έχουν όλες οι νοικοκυρές στο σπίτι τους και μπορούν να την καθαρίσουν εύκολα και γρήγορα. Ποια είναι αυτά; Η σόδα και το λεμόνι.
Δείτε ακόμη: 3 & 1 μυστικά να μυρίζει πάντα υπέροχα το ψυγείο
Κεραμική εστία καθάρισμα: Τι θα χρειαστούμε
- Σόδα μαγειρικής (περίπου μισό φλυτζάνι)
- Τον χυμό από ένα λεμόνι
- Δύο σπογγοπετσέτες (μία στεγνή και μία νωπή)
Κεραμική εστία: Η διαδικασία για το καθάρισμα
Ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού με την σόδα μαγειρικής μέχρι να γίνουν σαν πάστα. Περνάμε το μείγμα αυτό πάνω στην επιφάνεια της κεραμικής εστίας, προσπαθώντας να απλωθεί παντού. Με τη στεγνή σπογγοπετσέτα τρίβουμε σε όλη την επιφάνεια. Στη συνέχεια παίρνουμε τη νωπή σπογγοπετσέτα και συνεχίζουμε το τρίψιμο. Όταν τελειώσουμε, στεγνώνουμε με λίγο χαρτί κουζίνας.
Κεραμική εστία καθάρισμα: Μερικά κόλπα ακόμα
- Με την ειδική ξύστρα που κυκλοφορεί στην αγορά μπορούμε να ξύσουμε τα δύσκολα σημεία στην κεραμική μας εστία και να απομακρύνουμε έτσι βρωμιά και λεκέδες. Για να φύγουν τα υπολείμματα περνάμε στο τέλος με ένα υγρό πανί.
- Καμένα λίπη τα απομακρύνουμε άμεσα με ένα μαλακό σφουγγάρι και όσο το μάτι της κουζίνας είναι ακόμη χλιαρό.
- Αν πέσει γάλα: μαζεύουμε πρώτα όλα τα υγρά με μια βρεγμένη σπογγοπετσέτα και στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο ξύδι. Το ξύδι θα αποτρέψει τους πολύ δύσκολους λεκέδες να κολλήσουν περισσότερο.
- Για να αποφύγουμε γρατζουνιές στην εστία της κουζίνας μας, δεν σέρνουμε τα σκεύη όταν θέλουμε να τα μετακινήσουμε και πάντα καθαρίζουμε άμεσα όταν πέφτουν επικίνδυνα τρόφιμα, όπως π.χ. ζάχαρη, αλάτι, λίπη.
- Καλό είναι να μην ξεκινάμε να μαγειρεύουμε σε κεραμική εστία με λεκέδες, γιατί οι λεκέδες θα χειροτερέψουν.