Tα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού παραμένουν ακόμα ψηλά σε όλη την χώρα, όμως αρχίζει να αχνοφαίνεται μια ελπίδα μέσω του δείκτη θετικότητας που δείχνει τάσεις υποχώρησης κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς πολλά είναι τα νοσοκομεία που βρίσκονται στα όριά τους.
Δείτε ακόμη: 1383 κρούσματα στην Αττική – Αναλυτικά ο χάρτης
Το ζητούμενο είναι να ελεγχθεί η πανδημία ειδικά μετά την άρση κάποιων απαγορεύσεων και το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των Λυκείων. Τα στοιχεία συγκλίνουν προς αυτό προκειμένου να πάρει μια ανάσα όλη η χώρα. Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 63.710 διαγνωστικά τεστ με το δείκτη θετικότητας να βρίσκεται στο 4.84, η πιο χαμηλή επίδοση των τελευταίων τεσσάρων ημερών. Χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσπάθεια, αλλά και ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους προκειμένου να επέλθει μια κανονικότητα. Το όριο συναγερμού του ECDC για να είναι μια περιοχή κόκκινη είναι το 4 και στη χώρα ο δείκτης θετικότητας είναι εδώ και πολύ καιρό πολύ ψηλότερα.
Την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.089 νέα κρούσματα κορονοϊού, 81 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους ενώ 809 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Στις ΜΕΘ εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα και όλοι ελπίζουν σε αποκλιμάκωση τις επόμενες ημέρες. Όσον αφορά στις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα η Αττική εξακολουθεί να έχει την αρνητική πρωτιά με 1.383 νέες μολύνσεις και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 475.
Κικίλιας: Σταθεροποίηση με τάση υποχώρησης παρουσιάζει ο δείκτης θετικότητας
Σημάδια σταθεροποίησης παρουσιάζουν τα κρούσματα κορονοϊού σε πολλές περιοχές της χώρας δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την σημερινή ενημέρωση. Ο δείκτης θετικότητας παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες σταθεροποίηση σε επίπεδα κάτω του 6%, ενώ σε μία ημέρα που είχαμε ρεκόρ 75.000 τεστ διαμορφώθηκε στο 5,3.
Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 27.462, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν πάνω από 30.000, παρουσιάζοντας και εδώ σταθεροποίηση ως ελαφρά μείωση, εκτός από την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες έντονα αυξητική τάση. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το αυξημένο φορτίο σε κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη πιέζει τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.
Υπάρχουν επίσης περιφερειακές ενότητες που προβληματίζουν, όπως της Καλύμνου, Θάσου, Λευκάδας, Έβρου, Ροδόπης, Πιερίας, Φωκίδας, Καβάλας, Αρκαδίας και Πρέβεζας. Στην Αττική, ειδικότερα, υπάρχει σταθεροποιητική τάση μετά από πολλές εβδομάδες αύξησης. Το μήνυμα είναι ελπιδοφόρο, όμως έχουμε να κάνουμε με μία εύθραυστη ισορροπία και δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, όπως είπε ο υπουργός Υγείας.