Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Γυμναστική και κορονοϊός: Πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος για όσους δεν ασκούνται
PLUS

Γυμναστική και κορονοϊός: Πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος για όσους δεν ασκούνται

Γυμναστική και κορονοϊός: Οι ασθενείς ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό σωματικής δραστηριότητας τους

Την ώρα που οι Έλληνες αναμένουν να τρέξουν πάλι στα γυμναστήρια – που παραμένουν κλειστά παρά το άνοιγμα των άλλων, πιο επικίνδυνων δραστηριοτήτων, όλο και περισσότερες έρευνες για την αναγκαιότητα της άσκησης με φόντο την πανδημία, έρχονται στο φως.  Η για καιρό έλλειψη σωματικής άσκησης και γενικότερα η σωματική αδράνεια σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης Covid-19 και αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό. Αυτό σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική μελέτη. Είναι η πρώτη έρευνα που κάνει αυτή τη συσχέτιση με ιδιαίτερη μάλιστα έμφαση, αναδεικνύοντας ένα παραγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου.

Κάν’ το όπως ο Τζόνσον

Άνοιγμα γυμναστηρίων: Ηχηρή επιστολή ΣΥΠΦΑΑ στην κυβέρνηση

Είναι αλήθεια: Δωρεάν συνδρομή σε όσους ΔΕΝ κάνουν το εμβόλιο!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Σάλις του Ιατρικού Κέντρου Kaiser Permanente της Καλιφόρνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής British Journal of Sports Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για 48.440 άτομα με διαγνωσμένη Covid-19 με μέση ηλικία 47 ετών. Σχεδόν τα δύο τρίτα ήταν γυναίκες και ο μέσος δείκτης μάζας σώματος ήταν 31 (παχυσαρκία). Οι μισοί δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα, το 18% είχε ένα χρόνιο νόσημα, ενώ το 32% δύο ή περισσότερα.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με άθλημα, αθλητικά είδη, αθλητικά ρούχα

Κορωνοϊός και σωματική δραστηριότητα

Οι ασθενείς ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό σωματικής δραστηριότητας τους κατά την προηγούμενη διετία πριν την πανδημία: αδρανείς (0-10 λεπτά την εβδομάδα), μέτρια (11-149 λεπτά) και αρκετή (πάνω από 150 λεπτά την εβδομάδα). Το 15% θεωρήθηκαν αδρανείς, το 7% αρκετά δραστήριοι σωματικά, ενώ οι υπόλοιποι ανήκαν στην ενδιάμεση κατηγορία.

Από το σύνολο των ασθενών, σχεδόν ένας στους δέκα (9%) χρειάσθηκε εισαγωγή σε νοσοκομείο, το 3% εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και το 2% πέθανε. Διαπιστώθηκε ότι όσοι προηγουμένως ασκούνταν αρκετά, είχαν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα να αρρωστήσουν βαριά και να πεθάνουν από Covid-19. Οι πιο αδρανείς σωματικά είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο, σε σχέση με όσους ασκούνταν για περισσότερα από 150 λεπτά εβδομαδιαίως, ενώ είχαν επίσης 73% μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ και 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με activewearwear, lifestyle, pilates

Η συστηματική σωματική αδράνεια αποτελεί ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για σοβαρή Covid-19

Αλλά και σε σχέση με τους ασθενείς που προηγουμένως ασκούνταν σε μέτριο βαθμό, οι συστηματικά αδρανείς σωματικά ασθενείς είχαν 20% μεγαλύτερο πιθανότητα νοσηλείας, 10% μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ και 32% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου από λοίμωξη Covid-19. «Είναι αξιοσημείωτο ότι η συστηματική σωματική αδράνεια αποτελεί ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για σοβαρή Covid-19 από οποιαδήποτε υποκείμενα νοσήματα και παράγοντες κινδύνου, με εξαίρεση την ηλικία άνω των 60 ετών και τη μεταμόσχευση οργάνου στο παρελθόν. Η σωματική αδράνεια είναι ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου από το κάπνισμα, την παχυσαρκία, το διαβήτη, την υπέρταση, την καρδιαγγειακή νόσο και τον καρκίνο», ανέφεραν οι ερευνητές.

«Συνιστούμε στις Αρχές δημόσιας υγείας να πληροφορήσουν τον πληθυσμό ότι, με εξαίρεση τα εμβόλια και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας όπως οι κοινωνικές αποστάσεις και η χρήση μάσκας, η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι πιθανώς το σημαντικότερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να αποφύγουν τη σοβαρή Covid-19 και τις επιπλοκές της. Το μήνυμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό με δεδομένα τα εμπόδια για τακτική σωματική δραστηριότητα στη διάρκεια ενός λοκντάουν και των άλλων περιορισμών λόγω πανδημίας», πρόσθεσαν.

«Η μελέτη αποτελεί καμπανάκι αφύπνισης για τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής και ιδίως της σωματικής δραστηριότητας. Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά, έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να νικήσουν την Covid-19, ενώ οι σωματικά αδρανείς τις λιγότερες. Το περπάτημα 30 λεπτά τη μέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα, με μέτριο ρυθμό, φαίνεται να δίνει σε κάποιον τρομερή προστασία έναντι της Covid-19. Πιστεύω ότι η άσκηση συνιστά φάρμακο που ο καθένας πρέπει να παίρνει, ιδίως στην εποχή της πανδημίας», τόνισε ο δρ Σάλις.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με bodybuilder, bodybuilding, αλτήρας
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις