Δήμος Χαλανδρίου: Αίτημα οικονομικής στήριξης στην προσπάθειά του να ολοκληρώσει τη διάλυση του καταυλισμού και την κοινωνική ένταξη των Ρομά.
Έκκληση προς την Πολιτεία να κάνει επιτέλους αυτό που οφείλει –εδώ και 40 χρόνια- για την οριστική επίλυση του θέματος των Ρομά Χαλανδρίου και να στηρίξει οικονομικά το Δήμο στην προσπάθειά του να ολοκληρώσει τη διάλυση του καταυλισμού και την ένταξη των Ρομά στο κοινωνικό σύνολο, απευθύνει με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου, η οποία ελήφθη κατά την έκτακτη συνεδρίαση του σώματος στις 13 Απριλίου 2021, με αφορμή τα κρούσματα κορονοϊού που ανιχνεύτηκαν στον καταυλισμό και τη συνακόλουθη καραντίνα. Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία συνοδεύεται από αναλυτικό αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου από το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνονται τα εξής:
Το Δ.Σ. του Δήμου Χαλανδρίου επαναβεβαιώνει την ομόθυμη θέση του για οριστική επίλυση του στεγαστικού θέματος των Ρομά που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου και της τριπλής ομηρίας Ρομά, περιοίκων και ιδιοκτητών, στη βάση των ΟΜΟΦΩΝΩΝ αποφάσεων υπ. Αριθ. 525/2019, 526/2019 και 45/2020, με τις οποίες προκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου στο Πιλοτικό σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά του Δήμου Χαλανδρίου» στον άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και των Διακρίσεων- Διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής», το οποίο ενέκρινε η Περιφέρεια Αττικής στις 9/12/2019. Και συνακόλουθα ζητά από την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να προχωρήσει άμεσα στην εκταμίευση των πόρων του παραπάνω προγράμματος και από το υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει σε μια γενναία χρηματοδότηση του Δήμου, προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα εκκένωσης του καταυλισμού, το οποίο όπως αναλυτικά αναφέρεται παρακάτω έχει αποδώσει ήδη καρπούς.
Οι αναλογούσες ευθύνες
Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου καλεί την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, δεδομένου ότι η επίλυση του χρόνιου αυτού ζητήματος δεν μπορεί να μετακυλίεται στο Δήμο Χαλανδρίου, ο οποίος ήδη και καθ΄ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων και των οικονομικών δυνατοτήτων του έχει υλοποιήσει σειρά δράσεων για την μετεγκατάσταση των Ρομά και τη συνολική κοινωνική τους ένταξη στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της απασχόλησης. Με την πρόβλεψη η ομόφωνη αυτή απόφαση να γνωστοποιηθεί στα εμπλεκόμενα υπουργεία, στα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου και στην Περιφέρεια Αττικής, το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου δηλώνει ότι θα επανεκτιμήσει την κατάσταση, με βάση τις απαντήσεις που θα λάβει το αίτημά του από τους αρμόδιους φορείς.
«Στο θέμα των Ρομά κρίνεται η αξιοπιστία όλων μας»
Σχολιάζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος επισήμανε: «Για μια ακόμη φορά, σε συνέχεια των τριών προηγούμενων ομόφωνων αποφάσεων του σώματος, το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου έλαβε με τεράστια αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες και την πόλη μια απόφαση που δηλώνει ξεκάθαρα την ομοθυμία του να δοθεί επιτέλους οριστική λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Χαλάνδρι εδώ και 40 χρόνια. Δυστυχώς, λόγω της διαιώνισης του προβλήματος -δύο χρόνια μετά την έγκριση από την Περιφέρεια Αττικής της χρηματοδότησης για το πιλοτικό σχέδιο κοινωνικής ένταξης των Ρομά και ενάμιση χρόνο μετά την απόφαση του Δ.Σ. να συμμετέχει ο Δήμος στο παραπάνω πρόγραμμα με ίδιους πόρους- διακυβεύεται η αξιοπιστία του πολιτικού προσωπικού.
Ο Δήμος Χαλανδρίου έχει κάνει ήδη αυτό που του αναλογούσε, με αποτέλεσμα 81 άτομα (17 οικογένειες) από τον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου καθώς και 24 άτομα (5 οικογένειες) από τον καταυλισμό του Πατήματος -που καταργήθηκε- να μένουν πλέον σε σπίτια εκτός καταυλισμού. Δεν φτάνουν όμως η ισχυρή βούληση και τα μέσα του Δήμου, πρέπει επιτέλους να αναλάβει η Πολιτεία το βάρος της ευθύνης που της αναλογεί. Η τριπλή ομηρία των Ρομά – που ζουν σε άθλιες συνθήκες- των περιοίκων και των ιδιοκτητών πρέπει να τελειώσει. Στο θέμα των Ρομά κρίνεται η αξιοπιστία όλων μας», κατέληξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.