Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς συντηρώ το τυρί: Φέτα, τριμμένο, κασέρια – Όλα τα μυστικά
PLUS

Πώς συντηρώ το τυρί: Φέτα, τριμμένο, κασέρια – Όλα τα μυστικά

Πώς συντηρώ το τυρί: Οι Έλληνες έρχονται πρώτοι σε κατανάλωση τυριού στην Ευρώπη

Πρόκειται για ένα τρόφιμο άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελληνική γαστρονομία, κυριαρχεί στην Ελληνική διατροφή και διατηρεί ως σήμερα αναλλοίωτα πολλά στοιχεία από την παράδοση. Οι Έλληνες έρχονται πρώτοι σε κατανάλωση τυριού στην Ευρώπη χάρη στην μακρά και διαρκώς εξελίξιμη πορεία της χώρας μας στην τυροκομία.

Η ποικιλία των τυριών στον Ελληνικό χώρο είναι εντυπωσιακή, σχεδόν κάθε περιοχή παρασκευάζει τα δικά της τυριά, τα περισσότερα εκ των οποίων διατηρούν έναν ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα. Πώς όμως το συντηρούμε; Στο vita.gr βρήκαμε τα κόλπα!

Ο κανόνας είναι ότι τα τυριά συντηρούνται στο ψυγείο σε θερμοκρασία 2-4 βαθμούς Κελσίου και έως την ημερομηνία λήξεως εφ’ όσον δεν ανοιχτεί η συσκευασία.

closeup photo of tofu and tomato slices

Αν τα ανοίξουμε μπορούμε να τα διατηρήσουμε:

*Τα κρεμώδη τυριά πρέπει να βρίσκονται κλεισμένα σε αεροστεγή δοχεία. Τα υπόλοιπα μπορούν να μπουν σε τάπερ, κατά προτίμηση γυάλινα (αν χρησιμοποιήσουμε πλαστικό τάπερ θα πρέπει να βάλουμε στον πάτο χαρτί κουζίνας που είναι καλό να αλλάζουμε κάθε 1 ή 2 μέρες), και είναι σκόπιμο να βρίσκονται στα ψηλά ράφια του ψυγείου, κυρίως τα λευκά που είναι και πιο ευπαθή και χρειάζονται χαμηλότερες θερμοκρασίες.

*Τα τυριά δεν πρέπει να ανακατεύονται στα τάπερ, αν για παράδειγμα βάλουμε το ροκφόρ μαζί με την γκούντα είναι πιθανό να αποκτήσει σύντομα και η γκούντα τη μούχλα του ροκφόρ. Ούτε όμως πρέπει να φυλάμε μαζί τα μαλακά τυριά (π.χ. φέτα) που έχουν υψηλή οξύτητα με τα σκληρά τυριά αφού το πιθανότερο είναι πως θα χαλάσουν ή θα αλλοιωθεί η γεύση όλων νωρίτερα από ότι θα περιμέναμε.

*Τα τυριά που έχουν εξωτερικό περίβλημα ή κόρα δεν πρέπει να τα καθαρίζουμε όσο τα φυλάμε στο ψυγείο μας παρά μόνο όταν πρόκειται να τα φάμε, αν η κόρα δεν τρώγεται βέβαια μαζί με το εσωτερικό. Επίσης δεν είναι σκόπιμο να βγάζουμε τα τυριά που πωλούνται σε ειδικές συσκευασίες από αυτές παρά μόνο όταν έχουμε σκοπό να τα καταναλώσουμε.

sliced fruit on white ceramic plate

Το ειδικό χαρτί

*Όταν αγοράζουμε τυριά μας τα τυλίγουν μέσα σε ένα ειδικό χαρτί. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να τα βγάζουμε από αυτό όταν μπαίνουν στο ψυγείο, γιατί αλλιώς η ψύξη δεν διαπερνά εύκολα το χαρτί και υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθούν γρηγορότερα αλλά και να αποκτήσουν πολύ δυνατή γεύση και μυρωδιά. Αν θέλουμε να τα τυλίξουμε με κάτι για όσο διάστημα είναι στο ψυγείο μπορούμε να επιλέξουμε αλουμινόχαρτο ή διάφανη μεμβράνη για τρόφιμα.

*Τα λευκά τυριά, που είναι και αλμυρά, μπορούμε να τα ξαλμυρίζουμε σε νερό ή γάλα πριν τα βάλουμε στο ψυγείο. Μπορούμε όμως και να τα διατηρούμε μέσα σε γάλα ώστε να παρατείνουμε τη διάρκεια «ζωής» τους. Επίσης, τη φέτα μπορούμε να τη διατηρήσουμε μέσα σε άλμη που φτιάχνουμε μόνοι μας ως εξής: Βράζουμε 80 γραμμάρια αλάτι μαζί με 1 λίτρο νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν το τοποθετούμε στο ψυγείο σε καθαρό δοχείο και όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 2 με 4 βαθμούς Κελσίου τοποθετούμε μέσα τη φέτα.

Προσοχή: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταναλώνουμε αυτά τα τυριά αν έχουν «μυρίσει» ή κιτρινίσει.

*Το τυρί που έχουμε σκοπό να τρίψουμε, π.χ. για να το προσθέσουμε στα μακαρόνια, καλό είναι το διατηρούμε ολόκληρο γιατί έτσι συντηρείται για περισσότερο διάστημα και σε καλύτερη κατάσταση και να το τρίβουμε όταν έχουμε σκοπό να το καταναλώσουμε.

*Το τριμμένο τυρί μπορούμε να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη και να βγάζουμε κάθε φορά όσο θέλουμε να καταναλώσουμε.

say cheese neon signage
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις