Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δένδιας – Τσαβούσογλου: Πρώτο σχόλιο μετά το “επεισόδιο” στην Τουρκία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας – Τσαβούσογλου: Πρώτο σχόλιο μετά το “επεισόδιο” στην Τουρκία

Δένδιας - Τσαβούσογλου: Κοινός παρονομαστής της προσέγγισής μας είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, η προώθηση των σχέσεων της καλής γειτονίας και βεβαίως η ειρηνική επίλυση των διαφορών

Τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στις πρώτες δηλώσεις του μετά την επεισοδιακή χθεσινή συνέντευξή Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. “Κοινός παρονομαστής της προσέγγισής μας είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, η προώθηση των σχέσεων της καλής γειτονίας και βεβαίως η ειρηνική επίλυση των διαφορών”, δήλωσε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Παρασκευής με τον Λιβανέζο ομόλογό του Σάρμπελ Γουάχμπι, μια ημέρα μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα. “Αυτοί είναι οι θεμελιώδεις κανόνες συμπεριφοράς, τους οποίους ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσει το σύνολο των κρατών της περιοχής μας”, πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Δείτε ακόμη: Επικό tweet της Προεδρικής Φρουράς για τον Δένδια

“Θέλω να υπογραμμίσω ότι πρόθεσή μας είναι να προωθήσουμε μια θετική ατζέντα με το σύνολο των κρατών της περιοχής μας, κάτι που τόνισα ιδιαίτερα κατά τη χθεσινή επίσκεψή μου στην Άγκυρα. Επί τη βάσει αυτού σχηματίζουμε τα τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας μας που είναι ευέλικτα και ανοιχτά με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τις κοινές μας αξίες”, ανέφερε ο κ. Δένδιας. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία σε διμερές επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ-Λιβάνου.

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, με τον κ. Γουάχμπι είχαν μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, ενώ τόνισε πως, αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία, η συνάντηση θα είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Λίβανος για την ανόρθωση της χώρας και συμπλήρωσε: “Όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα βρισκόμαστε στο πλευρό των πολιτών και της κοινωνίας του Λιβάνου. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε την υποστήριξή μας με όποιο τρόπο μπορούμε”.

Συρία και Λιβύη στην ατζέντα 

Σημείωσε μάλιστα, πως οι ελληνικές εταιρίες, οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στη Μέση Ανατολή είναι έτοιμες να συντρέξουν στην προσπάθεια, ενώ υπογράμμισε και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση των σχέσεων του Λιβάνου με την ΕΕ. “Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ανάγκη να υπάρξει ρητή αναφορά ότι η νέα χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες από τη Συρία θα καλύπτει όχι μόνο τους πρόσφυγες που είναι στην Τουρκία, αλλά και τον Λίβανο”, υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν ακόμη όλες οι περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και τη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας των δύο χωρών.

Τη βούληση της ελληνικής πλευράς για προώθηση της θετικής ατζέντας σε ό,τι αφορά τόσο τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία όσο και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, «όπως τονίστηκε κατά τις χθεσινές επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας». «Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτόν τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σάββας Καλεντερίδης: Ένιωσα υπερήφανος. Ο κ. Δένδιας έριξε αλλεπάλληλες “σφαλιάρες”.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

Η Ελλάδα, προσηλωμένη πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις ευρωπαϊκές αξίες, έχει συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές. Αναφορικά με το σύνολο των σχέσεων με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας, διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν. Όμως, ταυτόχρονα, όπως τονίστηκε κατά τις χθεσινές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας.

Ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η θετική ατζέντα μπορεί να συνεισφέρει στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων. [Παράλληλα, εξετάσθηκε από τις δύο πλευρές η ενίσχυση των επαφών μεταξύ των δύο λαών, και στο πλαίσιο αυτό αντηλλάγησαν απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά το πέρας της πανδημίας.

Η ελληνική πλευρά διά του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Παράλληλα, η τουρκική πλευρά πρότεινε επίσης από την πλευρά της συγκεκριμένα σημεία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτόν τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις