Δεν υπάρχει λαός και πολιτισμός που να μην έχει προκαταλήψεις, γούρια και σημάδια κακοτυχίας. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τον μύθο που ακολουθεί τις «μαύρες γάτες», όπως επίσης και τη δυναμική της ημερομηνίας «Τρίτη και 13». Σχεδόν κάθε λαϊκή μυθολογία, από τη μία άκρη της Γης ως την άλλη, έχει δημιουργήσει τα δικά της προληπτικά μέτρα για να προστατευθεί από τις καταστροφικές συνέπειες, αριθμών, ζώων ή φυσικών φαινομένων.
Δείτε ακόμη: Η στιγμή που το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου φτάνει στην Αθήνα
Τα αεροπλάνα, έχουν μειώσει τις αποστάσεις και έχουν αλλάξει την εικόνα του σύγχρονου κόσμου, αλλά μια πτήση για πολλούς είναι η μεγαλύτερη φοβία τους. Φαίνεται λοιπόν πως το «πρωτόκολλο» των αεροπορικών εταιριών έχει προβλέψει για την καλύτερη ψυχολογία των ταξιδιωτών και οι αρμόδιοι έχουν λάβει τα ανάλογα μέτρα.
Τα προληπτικά μέτρα κάθε εταιρίας διαφέρουν
Στα αεροσκάφη της εταιρείας Continental δεν υπάρχει η σειρά 13. Το ίδιο συμβαίνει και στην Iberia, την KLM, την Air France και πολλές άλλες. Πώς γίνεται λοιπόν από τη σειρά 12 οι αεροπορικές να πηγαίνουν κατευθείαν στην σειρά 14; Η απάντηση είναι απλή. Εκατομμύρια επιβάτες ανά τον κόσμο είναι ιδιαίτερα προληπτικοί. Έτσι, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα επέλεγαν να καθίσουν στη σειρά 13 κατά τη διάρκεια μιας πτήσης.
Στις ιαπωνικές αεροπορικές εταιρείες, δύσκολα θα βρείτε τους αριθμούς 4, 9 και 13 στα αεροσκάφη. Το νούμερο 4 θεωρείται γρουσούζικο για τους Ιάπωνες. Και αυτό επειδή στη γλώσσα τους το 4 ηχεί όπως η λέξη «θάνατος», ενώ το 9 στα ιαπωνικά προφέρεται όπως το «μαρτύριο»… Το 13 δεν αποτελεί γρουσούζικο νούμερο, αλλά πολλοί δυτικοί που ταξιδεύουν με τις εταιρείες τους, προτιμούν να μην υπάρχει μέσα στο αεροπλάνο η «καταραμένη» σειρά 13.
Η απόδειξη…
Oι απαγορευμένοι αριθμοί
Αλλά και οι γείτονες Ιταλοί δεν πάνε πίσω στις προλήψεις. Για αυτούς, γρουσούζικο θεωρείται το νούμερο 17. Και αυτό γιατί στη λατινική αρίθμηση το 17 γράφεται ως «VΧΙΙ» και αναγραμματίζεται ως «VIXI», που στα λατινικά σημαίνει «υπήρξα, έζησα». Εδώ, ωστόσο, συμβαίνει το εξής παράδοξο. Ενώ θα περιμέναμε η Alitalia, ως ο εθνικός αερομεταφορέας των Ιταλών να μη διαθέτει τη σειρά 17, αυτό συμβαίνει στη γερμανική Lufthansa! Ούτε καν αριθμός πτήσης με τον αριθμό 13!
Όσο για τον αριθμό των πτήσεων;
Και εδώ, παρατηρούμε, πως πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν πραγματοποιούν καν την πτήση με τον αριθμό 13. Και στο υπερσύγχρονο αεροδρόμιο Ίντσεον της Σεούλ, δεν υπάρχουν οι πύλες 4, 13 και 44! Για τους Κινέζους, «τυχερό» νούμερο, θεωρείται το 8. Και αυτό γιατί το 8 προφέρεται όπως η λέξη που σημαίνει: «να αποκτήσω ευημερία και πλούτη». Έτσι, αρκετές αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες γνωρίζοντας την «αδυναμία» των Κινέζων στο νούμερο 8, πραγματοποιούν συχνά πτήσεις με το νούμερο 88 ή χρεώνουν τα εισιτήρια τους 888 δολάρια για ταξίδια μεταξύ Αμερικής και Κίνας-και οι Κινέζοι πληρώνουν με…προθυμία!..
Ο αριθμός 13 και τα κρυμμένα μυστικά του!
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο εκτιμάται ότι υποφέρουν από τη φοβία του αριθμού 13. Τον αποφεύγουν, όπου κι αν τον συναντήσουν, ενώ συχνά θεωρούν ότι φέρνει «γρουσουζιά». Πώς, όμως, ξεκίνησε, όλη αυτή η αντίληψη γύρω από τον αριθμό 13; Όλα φαίνεται να ξεκίνησαν από την κοντινή μας Νορβηγία. Σύμφωνα με το μύθο, στη Valhalla ο θεός Odin είχε οργανώσει ένα δείπνο προς τιμήν 11 θεών, των πιο στενών του φίλων από το νορβηγικό πάνθεον. Όμως ο κακός και άτακτος θεός Loki, οργισμένος που δεν τον είχαν προσκαλέσει, αποφάσισε να εμφανιστεί απρόσκλητος, ως ο 13ος καλεσμένος.
Ο Loki ξεγέλασε τον τυφλό θεό του χειμώνα Höðr, ο οποίος σκότωσε τον αδελφό του Badler, τον αγαπημένο θεό του καλοκαιριού και γιο του θεού Odin. Έτσι, ο αριθμός δεκατρία χαρακτηρίστηκε ως άτυχος , λόγω της δυσοίωνης περιόδου πένθους μετά την απώλεια των ισχυρών θεών από τον ανεπιθύμητο 13ο επισκέπτη.
Για κάποιο λόγο, ο αριθμός «12» εμφανίζεται σε πολλούς πολιτισμούς ως ένας «πλήρης» αριθμός: Ένα έτος έχει 12 μήνες, στην αστρολογία, ο ζωδιακός κύκλος χωρίζεται σε 12 ίσα τμήματα, στα γνωστά ως ζώδια, οι θεοί του Ολύμπου ήταν 12, ο Odin στην νορβηγική μυθολογία είχε 12 γιους, 12 ήταν και οι άθλοι του Ηρακλή και 12 ήταν οι φυλές του Ισραήλ.
Στο Χριστιανισμό, ο Ιησούς προδόθηκε από έναν από τους δώδεκα Αποστόλους του, τον Ιούδα, που ήταν και εκείνος ο 13ος επισκέπτης που έφτασε στο Μυστικό Δείπνο. Έτσι, ο αριθμός «13» αριθμεί το διαμελισμό του τέλειου κύκλου που οδηγεί στην ασυμμετρία και το χάος. Φέρει το στίγμα της ατυχίας και της κακής τύχης που γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα.
Γιατί Παρασκευή;
Η Παρασκευή από μόνη της θεωρείται αρνητική ημέρα καθώς η Εύα πρόσφερε το μήλο στον Αδάμ, ενώ ξεκίνησε και η μεγάλη πλημμύρα από την οποία σώθηκε μονάχα ο Νώε και η οικογένειά του. Στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα κρεμούσαν τους θανατοποινίτες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η επικρατέστερη άποψη είναι ότι η δεισιδαιμονία για την Παρασκευή και 13 προήλθε από την εντολή για τη σύλληψη των ιπποτών του Τάγματος των Ναϊτών, που έγινε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307.
Οι προκαταλήψεις και οι φόβοι γνωστοί: Στην Αμερική οι περισσότεροι ουρανοξύστες και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν δέκατο τρίτο όροφο. Με εξαίρεση, ωστόσο, το Empire State Building και το Waldorf-Astoria Hotel στη Νέα Υόρκη που διαθέτουν 13ο όροφο. Μόνο Έλληνες και Ισπανοί, πάντως, έχουν ως γρουσούζικη μέρα την Τρίτη και 13, ενώ οι υπόλοιποι δυτικοί έχουν την Παρασκευή και 13. Στην Ελλάδα έγινε γνωστή με την γνωστή και ομώνυμη ταινία τρόμου «Παρασκευή και 13».
Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες η Παρασκευή και 13, είναι η μέρα συνυφασμένη με τους χειρότερους αστικούς μύθους και τη δεισιδαιμονία, ειδικότερα στις αγγλοσαξωνικές χώρες, τις ισπανόφωνες και τη Γερμανία.