Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συζυγοκτόνος Τουρκία: Την έσφαξε επειδή του ζήτησε διαζύγιο
ΚΟΣΜΟΣ

Συζυγοκτόνος Τουρκία: Την έσφαξε επειδή του ζήτησε διαζύγιο

Συζυγοκτόνος Τουρκία: Ο 32χρονος Tanju Acar, από την επαρχία της Mugla, επινόησε ένα σατανικό σχέδιο

Σοκ έχει προκαλέσει στην Τουρκία, η είδηση της δολοφονίας μιας 25χρονης από το σύζυγό της, μετά την επιθυμία της να χωρίσουν. Ο 32χρονος Tanju Acar, από την επαρχία της Mugla, επινόησε ένα σατανικό σχέδιο για να καταφέρει να γλυτώσει από τις επιπτώσεις της δολοφονίας της 25χρονης, Selvan. H Selvan λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε ζητήσει διαζύγιο από το σύζυγό της καθώς εκείνος ήταν βίαιος απέναντί της. Ο Tanju την μαχαίρωσε πισώπλατα, με τόσο μίσος, που η λεπίδα έφτασε στην καρδιά της άτυχης γυναίκας. Και κάπου εδώ ξεκίνησε το σατανικό σχέδιο του δολοφόνου, ο οποίος πληροφορήθηκε πριν σκοτώσει την Selvan. πως με βάση έναν τοπικό νόμο, θα μπορούσε να αθωωθεί αν και εφόσον αποδείκνυε πως η σύζυγός του τον απατούσε.

Δείτε ακόμη: Η τουρκική αστυνομία επιτέθηκε σεξουαλικά σε λοχία του ναυτικού και τον απείλησε με βιασμό της κόρης του

Ο Tanju, άρχισε να προσποιείται έναν ξένο και να στέλνει μηνύματα στην ίδια του τη γυναίκα, με ερωτικό περιεχόμενο, ενώ έβαζε και φίλους του να κάνουν το ίδιο. Και μπορεί η δολοφονία να διαπράχτηκε το 2020, ωστόσο ο Tanju ομολόγησε το σχέδιό του σε έναν συγκρατούμενό του, ο οποίος από τη μεριά του δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να το ομολογήσει με τη σειρά τους στις Αρχές. Πλέον ο Tanju είναι αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη.

Αν και το φρικτό έγκλημα σημειώθηκε παλαιότερα- με την υπόθεση να φτάνει στα δικαστήρια σήμερα – είναι άξιο αναφοράς πως την ίδια ημέρα που η Τουρκία αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών, τέσσερις γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού μέσου Duvar.

Συγκεκριμένα, 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ένας άνδρας, ονόματι Erkan Sivrikaya μαχαίρωσε τη 50χρονη σύζυγό του  στο σπίτι της κόρης τους, μπαίνοντας στην κατοικία από το μπαλκόνι.

Ενας άλλος άντρας, αστυνομικός ονόματι Fırat Köksal πυροβόλησε και σκότωσε την αρραβωνιαστικιά του μέσα σε αυτοκίνητο λίγο πριν αυτοκτονήσει.

Ο Cemil Fikirli μαχαίρωσε τη σύζυγό του στο σπίτι του πατέρα της, παρόλο που η γυναίκα είχε εκδώσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του.

Ο Fmer Fidan συνελήφθη ενώ κατηγορείται πως δολοφόνησε τη σύζυγό του, η οποία βρέθηκε νεκρή στην κρεβατοκάμαρά τους.

Σημειώνεται πως μετά την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση, χιλιάδες γυναίκες διαδηλώνουν στους δρόμους της χώρας. Οι διαμαρτυρίες των γυναικών συνεχίζονται στην πλατεία Ταξίμ, αλλά και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, όπως στη Σμύρνη, όπου οι γυναίκες πραγματοποίησαν σιωπηρή διαμαρτυρία. Παράλληλα ο ΟΗΕ καλεί την Τουρκία να πάρει πίσω την απόφασή της και εκφράζει ανησυχία για την κράτηση πολιτικών της τουρκικής αντιπολίτευσης και ακτιβιστών με πρόσχημα την «τρομοκρατική δράση».

Τι προβλέπει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (2011) προέβλεπε ότι οι κυβερνήσεις θα καταρτίζουν νομοθεσία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και παρόμοιων εγκλημάτων, όπως ο βιασμός εντός γάμου ή ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 38% των γυναικών στη χώρα πέφτουν θύμα βίας από σύντροφό τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι περίπου 25%. Την προηγούμενη χρονιά, τουλάχιστον 300 γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Τουρκία, σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide Platform.

Ακσενέρ προς Ερντογάν: Οι γυναίκες θα αποφασίσουν για τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, όχι εσύ

Τουρκία: Οι νόμοι μας πιο ισχυροί για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Στις διεθνείς επικρίσεις για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η Τουρκική Δημοκρατία ως προς την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών είχε πάντα την ευθύνη για τον κοινωνικό ρόλο και την ενίσχυση της προστασίας τους από τη βία. Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας είναι μια σύμβαση που εκπονήθηκε με κύριο στόχο την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Ωστόσο, στοιχεία της Σύμβασης και διάφορες πρακτικές προκάλεσαν την ευαισθησία και επικρίσεις στην κοινή γνώμη. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με τη Σύμβαση σε πολλές χώρες εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης και ορισμένες χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση απέφυγαν να την επικυρώσουν.

Η αποχώρηση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τη Σύμβαση δεν πρέπει να ερμηνευθεί υποχώρηση ως προς την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Τα δικαιώματα των γυναικών στην εθνική νομοθεσία της Δημοκρατίας της Τουρκίας προστατεύονται από πιο προηγμένους κανόνες. Η χώρα μας θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα μαζί με τους σχετικούς θεσμούς και οργανισμούς της, προκειμένου να ενισχύσει τα δικαιώματα των γυναικών και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών πιο αποτελεσματικά».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις