Στις μέρες μας, αν ένας άντρας ανοίξει την πόρτα για μια κυρία, είναι πιθανότατα ο πορτιέρης, έχει πει η αξέχαστη Μαίη Γουέστ
Από την Ευτυχία Παπούλια
Κοινωνιολόγος
Όσο κι αν η ευγένεια και οι καλοί τρόποι είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν την συμπεριφορά των πολιτισμένων λαών, όπως των ευρωπαϊκών, χρειάζεται να συντηρούμε μέσα μας έναν πολύ μικρό ‘αγροίκο’, έναν απαίδευτο, παρορμητικό, σχεδόν κτηνώδες κομμάτι του εαυτού μας, που παραβλέποντας κανόνες και πρωτόκολλα, θα μας βοηθήσει κάποιες στιγμές να αντιμετωπίσουμε αυτούς οι οποίοι μας προσβάλλουν κατάμουτρα κι εκλαμβάνουν την ανοχή μας και τους περιορισμούς της ευγένειάς μας στην βίαιη συμπεριφορά τους, ως αδυναμία και ως διάθεση ενδοτικότητας.
Είναι άγνωστο αν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επισκέφτηκαν τον Τούρκο Πρόεδρο στο Παλάτι του, είχαν γνώση της ‘έκπληξης’ που τους επεφύλαξε ο “Σουλτάνος”, αν γνώριζαν το πρωτόκολλο και το αποδέχτηκαν, ωστόσο η συμπεριφορά αυτή της τούρκικης πλευράς, ήταν μια ταπείνωση ολόκληρης της Ευρώπης αλλά και όλων των γυναικών του Δυτικού Κόσμου, στο πρόσωπο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Πολλοί αναρωτιούνται πώς έπρεπε να αντιδράσει η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν αιφνιδιάστηκε μπροστά στο σκηνικό που έστησε ο Τούρκος Πρόεδρος. Η ίδια δεν μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτα. Ίσως ακόμη και αυτή η έκφραση δυσφορίας, εκείνο το αμήχανο… εεεμ που βγήκε απ’ τα χείλη της να μην ήταν πρέπον, γιατί έδειξε στον Τούρκο Πρόεδρο πως πήρε το μήνυμα που εκείνος έστειλε στις απανταχού γυναίκες. Κυρίως όμως σε εκείνες της δικής του χώρας, που λίγες ημέρες πριν είχε “χαστουκίσει” με τον πιο βάρβαρο τρόπο, αποσύροντας τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Ο… άλλος;
Μπορούσε όμως, και είχε υποχρέωση να κάνει, αυτός που τυπικά την ‘συνόδευε’, ο Σάρλ Μισέλ. Να κάνει ότι θα έκανε ένας μεσογειακός αστός που διαθέτει λίγο ‘τσαγανό’ και διατηρεί κι’ έναν ‘αγροίκο’ μέσα του, όταν ως φιλοξενούμενο, ο οικοδεσπότης προσβάλλει την γυναίκα που συνοδεύει. Έπρεπε να παραμείνει όρθιος κι αν δεν υπήρχε ανάλογη καρέκλα για την Ούρσουλα φον ντέρ Λάιεν να της παραχωρήσει την δική του και να καθίσει στον καναπέ.
Επιστρέφοντας έτσι το μήνυμα στον Ερντογάν, πως η ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτει τον σεβασμό στις δικές της αρχές και αξίες και όχι το αντίστροφο. Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου. Κι αν εκείνος επέμενε σώνει και καλά στο δικό του πρωτόκολλο… Ε, τότε μια αποχώρηση, θα ήταν πράγματι ηρωική.
Σίγουρα μια τέτοια συμπεριφορά δεν εκφράζει το ήθος ενός Ευρωπαίου πολίτη, εκφράζει όμως την συμπεριφορά ενός ‘αγροίκου’ που χρειάζεται να συντηρούμε μέσα μας για να λειτουργήσουν ‘ κατ’ εντολήν του’ τ’ ανάλογα αντανακλαστικά σε μια τέτοια περίπτωση. Ο Σάρλ Μισέλ, δεν τα διέθετε.
Τι φοβήθηκε;
Μήπως πως επιστρέφοντας, ο Ντράγκι θα του τραβήξει το αυτί γιατί μπορεί να χάσουν τον Ερντογάν από… πελάτη; Ευτυχώς βέβαια αυτό το έλλειμμα αναπλήρωσε ο μετριοπαθής Σούπερ Μάριο, ο οποίος δεν μάσησε τα λόγια του κι αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις των, έβαλε τον Τούρκο Πρόεδρο στην θέση του και τον αφόπλισε από αυτό που γνωρίζει καλά να χειρίζεται ο Ερντογάν, τον εκβιασμό. Ο Μάριο Ντράνκι αντέδρασε γρήγορα, έσωσε την τιμή της αποστολής και της Ευρώπης κι έτσι το πάγωμα της παραγγελίας των ελικοπτέρων σαν αντίδραση, πέφτει στο κενό.
Μπορεί αυτή η συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου να έφερε σε δύσκολη θέση την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέδειξε όμως και το χάσμα πολιτισμών ανάμεσα στην Ευρώπη κι ενός λαού που φιλοδοξεί να ενταχθεί στους κόλπους της. Ανέδειξε όμως και την αδυναμία ενός εκπροσώπου της Ε.Ε. να υπερασπιστεί το φεμινιστικό κίνημα μέσα απ’ το Λευκό Παλάτι, με μια θαρραλέα αντίδραση στέλνοντας το μήνυμα στις γυναίκες της γειτονικής χώρας πως η Ευρώπη επικροτεί τον αγώνα τους ενάντια στην βία κατά των γυναικών.
Η επικίνδυνη ισότητα…
Ο “Σουλτάνος”, επικαλέστηκε την μητρότητα και την ανατροφή των παιδιών, μιλώντας στο Συνέδριο των γυναικών στην Κωνσταντινούπολη ως την κύρια αποστολή τους, ταυτόχρονα όμως και τους φυσικούς νόμους με τους οποίους έρχεται σε δυσαρμονία η ισότητα των δυο φύλων. Πρόσθεσε δε, πως αναγνωρίζει επιείκεια στον άνδρα που διαπράττει βία κατά γυναίκας, όταν ο λόγος γι’ αυτό το αδίκημα είναι μια προκλητική εμφάνιση.
Αντιθέτως μια τέτοια εμφάνιση είναι καταδικαστέα και πρέπει να τιμωρείται!.. Όμως στην φύση είναι νόμος το θηλυκό να ‘προκαλεί’ το αρσενικό κοντά του για να τελεστεί η λειτουργία της μητρότητας και να φέρει η γυναίκα στον κόσμο τουλάχιστον τα τρία παιδιά που επιθυμεί ο Τούρκος Πρόεδρος… Εκτός αν ο Ερντογάν θεωρεί, και μάλλον έτσι είναι, πως η γυναίκα είναι ένα εργαστήριο παραγωγής παιδιών που το χειρίζεται ο άνδρας κατά βούλησή του.
Ωστόσο, η αναγκαία προκλητικότητα, ενα απ’ τα ισχυρά ‘όπλα’ της γυναίκας στο ‘ερωτικό παιχνίδι, που προηγείται της μητρότητας, είναι κάτι που την καθιστά οχι μόνο ίση με τον άνδρα αλλά και λίγο πιο ίση απ’ αυτόν… Είναι αυτή ακριβώς η “επικίνδυνη” για τους… “άνδρες παλιάς κοπής” ισότητα, που φαντάζει ο μεγαλύτερος εχθρός σε κάποια ειδικά καθεστώτα.