Johnson & Johnson εμβόλιο έγκριση: «Ασφαλές, αποτελεσματικό και πρακτικό»

ΕΛΛΑΔΑ

Johnson & Johnson εμβόλιο έγκριση: «Ασφαλές, αποτελεσματικό και πρακτικό»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Johnson & Johnson εμβόλιο έγκριση: Εντός Μαΐου οι εμβολιασμοί με Johnson&Johnson.

19.04.2021 | 20:01

Την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού στη χώρα μας, αλλά και τις εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson παρουσίασαν από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Δείτε ακόμη: Johnson & Johnson: Πολύ πιθανή η επαναχορήγησή του στις ΗΠΑ

Παίρνοντας τον λόγο, η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως το γεγονός των τελευταίων ημερών είναι η αναστολή της χορήγησης των εμβολίων της Johnson & Johnson που θα άρχιζε σήμερα στα εμβολιαστικά κέντρα. Η ίδια επανέλαβε πως ο λόγος είναι η καταγραφή έξι περιπτώσεων θρομβώσεων σε γυναίκες ηλικίας 18-48 ετών, επί συνόλου περισσοτέρων των έξι εκατομμυρίων εμβολίων.

Το εμβόλιο προέρχεται από έρευνες δεκαετιών και έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26. Όπως είπε όμως η πρόεδρος της επιτροπής, το εμβόλιο είναι διαφορετικό ως προς το είδος και τον φορέα στον οποίο προσκολλάται σε σχέση με εκείνο της AstraZeneca.

Τα πλεονεκτήματα του μονοδοσικού εμβολίου

Τα πλεονεκτήματα των εμβολίων της Johnson & Johnson είναι πως είναι ανθεκτικά σε σχέση με τα mRNA εμβόλια και είναι πρακτικότερα, εύκολο να μεταφερθούν. Η κ. Θεοδωρίδου είπε πως κύριο πλεονέκτημα είναι ότι το εμβόλιο γίνεται με μία δόση.

Η προστασία από το εμβόλιο αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου Covid εκδηλώνεται μετά τις 28 μέρες και είναι της τάξεως του 85%. Μετά από 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και από τον θάνατο.

Η διερεύνηση πιθανού προδιαθεσικού παράγοντα για τις σπάνιες μορφές πρόγνωσης είναι σημαντική, γιατί θα διαλευκάνει το επιστημονικό αίνιγμα ως προς την παθογένεια και αυτή θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ασφάλεια έναντι του εμβολίου.

Η Μαρία Θεοδωρίδου κάλεσε να εστιάσουμε στη θετική πλευρά, που είναι ότι υπάρχει σύστημα οργανωμένο, αυστηρής επιτήρησης για την έγκαιρη εντόπιση πολύ σπάνιων, ανεπιθύμητων παρενεργειών. Ας κάνουμε υπομονή λίγες μέρες για τη γνωμοδότηση των αρμόδιων φορέων Αμερικής και Ευρώπης με την ελπίδα ότι θα έχουμε άλλο ένα όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αλλάζει η σύσταση αναφορικά με τον εμβολιασμό των εγκύων

«Καθημερινή διαπίστωση ότι όσο αυξάνει η εμπειρία από τη νόσο Covid τόσο και αλλάζουν οδηγίες και θέσεις για θέματα που αφορούν στη λοίμωξη. Ένα από αυτά, που είναι σημαντικό, είναι το θέμα του εμβολιασμού των εγκύων» είπε στη συνέχεια η Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως εξήγησε, η αρχική θέση παγκόσμια ήταν απαγορευτική, όχι εμβολιασμός κατά την κύηση. «Το γεγονός ότι και η λοίμωξη από τον Covid μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την έγκυο, να την οδηγήσει στην εντατική ή να έχει σαν αποτέλεσμα προεκλαμψία αλλά και επιβάρυνση του εμβρύου και του νεογνού με αυξημένα ποσοστά προωρότητος» ήταν εκείνο που οδήγησε σε αλλαγή σύστασης.

Έτσι, συστήνεται «να γίνεται το εμβόλιο υπό προϋποθέσεις αν το άτομο έχει αυξημένο κίνδυνο. Τα στοιχεία που αναγγέλθηκαν από τις ΗΠΑ στηρίζονται σε μητρώο καταγραφής κυήσεων που αποδεικνύει πως δεν εντοπίστηκε κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων». Όπως είπε, την αντίστοιχη οδηγία υιοθέτησε και η Βρετανία, με τη σύμφωνη γνώμη και του γυναικολόγου ή του θεράποντος γιατρού.

Ασφαλή τα εμβόλια και κατά τον θηλασμό

Έτσι, τα εμβόλια που δεν περιέχουν ζωντανό μικροοργανισμό μπορούν να χορηγηθούν σε εγκύους. Επιπλέον, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού σημείωσε πως το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, δεν χρειάζεται αναβολή των προσπαθειών τεκνοποίησης λόγο του εμβολιασμού.

Τέλος, η σύσταση των ειδικών σημειώνει πως μετά τον εμβολιασμό «ο θηλασμός είναι ασφαλής, δεδομένου ότι ούτε σε περιπτώσεις λοίμωξης της μητέρας βρέθηκε ο ιός στο μητρικό γάλα».

Exit mobile version