Η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, καθιερώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 130/2008 ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης. Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από τη σχετική πρόταση του τότε Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρη Σιούφα, προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Οι εκδηλώσεις διεξάγονται στις έδρες των νομών και των επαρχείων και περιλαμβάνουν τέλεση δοξολογίας, τέλεση δοξολογιών, εκφώνηση ομιλιών και κατάθεση στεφάνου. Ο ποιητής και φιλέλληνας Λόρδος Βύρων (1788-1824) υπήρξε υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι ένας από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους, κατά της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν. Στην ποίησή του περιέχονται ισχυρά μηνύματα κατά των φυλετικών διακρίσεων, εναντίον κάθε τυραννίας και υπέρ της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.
Η μνήμη του Λόρδου Βύρωνα παραμένει ζωντανή και το μήνυμά του διαχρονικό. Αγωνίσθηκε και θυσιάστηκε για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας, και ταυτόχρονα απέδιδε στον εαυτό του τον τίτλο «πολίτης του κόσμου», συνδυάζοντας τον φιλελληνισμό με την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών. Η φετινή δοξολογία για την Ημέρα Φιλελληνισμού που πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Σακελλαροπούλου διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής. Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης μαζί με την εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Αθανάσιο Μπούρα, τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευρίπου κ. Χρυσόστομο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αντιδήμαρχο Αθηναίων Ελευθέριο Σκιαδά υποδέχθηκαν στην είσοδο της Μητρόπολης την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.
Ευλαβική τήρηση των περιοριστικών μέτρων
Στη Δοξολογία, που πραγματοποιήθηκε με ευλαβική τήρηση όλων των περιοριστικών μέτρων για την προστασία από την πανδημία, παραβρέθηκαν, κατόπιν πρόσκλησης της Περιφέρειας, ο Προϊστάμενος Επιτελείου ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο Α’ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Υποναύαρχος Νικόλαος Ισαάκογλου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Πρέσβης Δημήτριος Καραμήτσος – Τζιράς, ο Πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό Κωνσταντίνος Βελέντζας και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό Πάνος Τριγάζης. Μετά το πέρας της Δοξολογίας ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Αιωνίως ευγνώμονες
Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Φιλελληνισμού, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Σήμερα τιμάμε τη μνήμη των χιλιάδων Φιλελλήνων, των σπουδαίων αυτών ανθρώπων – επωνύμων και ανωνύμων – που έδωσαν τα νιάτα τους, την περιουσία τους και ορισμένοι τη ζωή τους για να αποτινάξει το Ελληνικό Έθνος τα δεσμά της δουλείας. Από τα πρώτα επαναστατικά σκιρτήματα, οι Φιλέλληνες ενίσχυσαν τις κοινότητες και τις μυστικές οργανώσεις των Ελλήνων της Διασποράς, κατάφεραν να τις ενισχύσουν με κάθε δυνατό τρόπο και έκαναν γνωστά τα δίκαια αιτήματα των υπόδουλων σε όλο τον κόσμο.
Μόλις άρχισε ο αγώνας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ελευθερίας και συνέβαλαν τα μέγιστα στην αναγνώριση της Επανάστασης σε όλο τον πλανήτη και στη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού κράτους στα Βαλκάνια. Οι Έλληνες είμαστε αιωνίως ευγνώμονες στους ξένους ήρωές μας. Διακόσια χρόνια μετά, το παράδειγμά τους είναι για πάντα ζωντανό στις καρδιές μας, να μας δείχνει το καθήκον κάθε ελεύθερου ανθρώπου να μάχεται μέχρις εσχάτων για την ελευθερία, το δίκαιο και την αξιοπρέπεια».