Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Αδριάνειο υδραγωγείο: Τηλεδιάσκεψη για την ανάδειξή του
ΕΛΛΑΔΑ

Αδριάνειο υδραγωγείο: Τηλεδιάσκεψη για την ανάδειξή του

Αδριάνειο υδραγωγείο: Η Περιφέρεια Αττικής θα συμβάλει έμπρακτα στον σχεδιασμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης παρέμβασης ανάδειξης.

Στη σημαντική ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντική βαρύτητα του έργου ανάδειξης του Αδριάνειου Υδραγωγείου αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε την Τρίτη 20 Απριλίου. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χ. Σαχίνης, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι των 8 δήμων που διέρχεται το υδραγωγείο και επιστημονικοί συνεργάτες. Μεταξύ άλλων στη συνάντηση αποφασίστηκε οι επενδύσεις για την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του έργου, να προταθούν για ένταξη στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027 προκειμένου να επωφεληθούν όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην προσπάθεια αλλά κυρίως οι δήμοι που βρίσκονται στην διαδρομή του υπόγειου υδραγωγείου από τις πηγές της Πάρνηθας έως το Κολωνάκι, συνολικού μήκους πάνω από 20 χιλιόμετρα.

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο αποτελεί μνημείο μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο λειτουργεί περίπου 1900 χρόνια μετά την κατασκευή του. Η διαχείριση των υδάτων του βρίσκεται στη δικαιοδοσία της ΕΥΔΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οδηγούνται στη θάλασσα ετησίως τουλάχιστον 800.000 κυβικά νερού της πόλης, που προέρχεται από το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Αν αξιοποιηθεί το Υδραγωγείο, το νερό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μη πόσιμες χρήσεις καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες των Δήμων από τους οποίους διέρχεται.

Αδριάνειο υδραγωγείο

Ένα σημαντικό πολιτιστικό, ιστορικό και περιβαλλοντικό έργο.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, αφού χαιρέτισε με ικανοποίηση την σχετική πρωτοβουλία διεξαγωγής της τηλεδιάσκεψης ευχαρίστησε την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, η οποία «αγκάλιασε» αυτή την πρωτοβουλία καθώς και την ΕΥΔΑΠ που διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους για την προετοιμασία των προκαταρκτικών μελετών και του Στρατηγικού Σχεδίου, ενώ υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό πολιτιστικό, ιστορικό και περιβαλλοντικό έργο.

Αδριάνειο υδραγωγείο

 

Η Περιφέρεια Αττικής θα συνδράμει

«Η Περιφέρεια Αττικής είναι απόλυτα προσηλωμένη στο εν λόγω έργο και διαθέσιμη να συνδράμει στο σχεδιασμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση αυτής της ολοκληρωμένης και βιώσιμης παρέμβασης ανάδειξης του Αδριάνειου Υδραγωγείου. Η Διαχειριστική μας Αρχή, η Διεύθυνση Τεχνικών μας Υπηρεσιών και ο νέο συσταθείς Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας Αττικής, θα συνδράμουν, ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στην υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος.

Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις που έκαναν τα πρώτα βήματα εφαρμογής στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, αποτελούν για εμάς στην Περιφέρεια Αττικής, ένα πολύ σημαντικό αλλά ταυτόχρονα και απαιτητικό εργαλείο, το οποίο σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, προς όφελος των Δήμων αλλά και των πολιτών της Περιφέρειας. Η νέα Προγραμματική Περίοδος 2021-2027 βρίσκεται ήδη εδώ! Η Διαχειριστική μας Αρχή και εγώ προσωπικά, έχουμε ξεκινήσει το προκαταρκτικό σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, ενός επιχειρησιακού προγράμματος που φιλοδοξούμε να είναι αντάξιο της ιστορίας της μεγαλύτερης Περιφέρειας της Χώρας».

τηλεδιάσκεψη

 

Σε λειτουργία 2.000 χρόνια μετά

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της επισήμανε μεταξύ άλλων: «Το Αδριάνειο Υδραγωγείο, είναι ίσως το μοναδικό παράδειγμα χρήσης ενός έργου που πραγματοποιήθηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται αδιαλείπτως για περίπου 2.000 χρόνια. Έχει λεχθεί ότι οι επόμενοι πόλεμοι στη γη θα γίνουν για το νερό. Αυτό καθιστά ακόμα πιο σημαντική την πρωτοβουλία της ΕΥΔΑΠ, διότι δεν διασώζουμε απλώς ένα τεχνικό έργο της αρχαιότητας, ένα μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που συνδέεται με την παρουσία του αυτοκράτορα Αδριανού στην Αθήνα, αλλά διασώζουμε και αξιοποιούμε εξαιρετικά μεγάλο όγκο ύδατος. Σε συνεργασία με τους Δήμους μπορούμε να κηρύξουμε –άρα να προστατεύσουμε δυνάμει των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου- νεότερες κατασκευές, έργα μετά το 1830, που κρίνονται σημαντικές και χρήζουν προστασίας και αποκατάστασης.

Ένα σημείο που θα ήθελα να τονίσω είναι η ανάγκη το έργο αυτό να αποκτήσει και ψηφιακά χαρακτηριστικά και να αναδείξει έργα αντίστοιχης τεχνικής και τεχνολογίας που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Το Υδραγωγείο της Νικόπολης, για παράδειγμα, ή της Μυτιλήνης, που χρονολογούνται στην αντίστοιχη εποχή με το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Παράλληλα, υπάρχουν όλα τα δεδομένα για να χρησιμοποιηθεί το έργο του Αδριανείου ως εργαλείο εξωστρέφειας, προκειμένου να προβάλλει την Αττική και τους οικείους Δήμους, διασυνδέοντας τους με πόλεις και Περιφέρειες άλλων ευρωπαϊκών χωρών που διαθέτουν ανάλογα μνημεία και μάλιστα αντίστοιχης ιστορικής περιόδου. Έτσι το εγχείρημα θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία».

Ένας αγωγός ανάπτυξης, πράσινου και οξυγόνου

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χ. Σαχίνης δήλωσε: «Η υπόγεια υδάτινη διαδρομή από την Πάρνηθα έως το κέντρο της Αθήνας μπορεί να εξελιχθεί σε έναν αγωγό ανάπτυξης, πράσινου και οξυγόνου για όλους τους δήμους από τους οποίος διέρχεται. Η ΕΥΔΑΠ είναι έτοιμη να προσφέρει όσα χρειάζονται για την επιτυχία της κοινής προσπάθειας». Το σύνολο των συμμετεχόντων συμφώνησαν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα το οποίο θα συμβάλει στην ανάδειξη ενός μνημείου το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για τη χρήση ενός πολύτιμου αγαθού όπως είναι το νερό. Για την καλύτερη οργάνωση και το συντονισμό των φορέων θα οριστούν εκπρόσωποι οι οποίοι και θα προετοιμάσουν τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Κεντρικοί στόχοι

Η ολοκληρωμένη αξιοποίηση υδάτινου πόρου και μνημείου σύμφωνα με τις προτάσεις που έγιναν σχετίζονται με τους παρακάτω στόχους:

  • Την προστασία του μνημείου.
  • Την ανάπλαση της ζώνης που διανύει το Αδριάνειο Υδραγωγείο με στόχο τη μείωση της μέσης θερμοκρασίας στην πόλη.
  • Την αξιοποίηση του νερού για τις τοπικές ανάγκες άρδευσης και η διασύνδεση του μνημείου με έργα πνοής των περιοχών που διανύει.
  • Την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από τη διασύνδεση του έργου με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης κλπ.
Αδριάνειο υδραγωγείο

Διαβάστε ακόμη

ΚΕΔΕ: Ευχαριστίες του δήμου Ελασσόνας για την άμεση βοήθεια τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό του Μαρτίου

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις