Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Άνοια και ύπνος: Πώς μειώνεται ο κίνδυνος για τους μεσήλικες
PLUS

Άνοια και ύπνος: Πώς μειώνεται ο κίνδυνος για τους μεσήλικες

Άνοια και ύπνος: Πότε κινδυνεύουν οι μεσήλικες

Οι συνδέσεις μεταξύ του κακής ποιότητας ύπνου και των συμπτωμάτων άνοιας έχουν μελετηθεί εδώ και χρόνια, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για το πώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλει στη γνωστική εξασθένηση σε καταστάσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Οι μεσήλικες άνθρωποι που κοιμούνται τακτικά λιγότερες από έξι ώρες το βράδυ, κινδυνεύουν περισσότερο να διαγνωσθούν με άνοια στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Ευρωπαίων επιστημόνων, η οποία επιβεβαιώνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου και στην πιθανότητα άνοιας.

Οι ερευνητές από Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία και Φινλανδία, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Σεβερίν Σαμπιά του Πανεπιστημίου του Παρισιού και του γαλλικού ιατρικού Ινστιτούτου Inserm, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 8.000 άτομα σε βάθος 25ετίας. Η έρευνα δείχνει μεγαλύτερο κίνδυνο διάγνωσης άνοιας για τους ανθρώπους 50 έως 60 ετών που συνήθως δεν κοιμούνται περισσότερες από έξι ώρες.

Πόσες ώρες ύπνου προτείνουν οι ειδικοί

Ο κίνδυνος άνοιας είναι κατά 30% αυξημένος για τα άτομα 50 έως 70 ετών που δεν κοιμούνται πολύ, άσχετα με άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνους για άνοια (π.χ. καρδιομεταβολικούς ή ψυχικούς). Σχεδόν δέκα εκατομμύρια νέα περιστατικά άνοιας διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο παγκοσμίως.  Ένα κοινό σύμπτωμα είναι οι διαταραχές του ύπνου και, όπως δείχνει και η νέα έρευνα, συχνά τα προβλήματα έχουν προηγηθεί επί αρκετά χρόνια. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία του εγκεφάλου στη μέση ηλικία. Υπό διερεύνηση βρίσκεται το κατά πόσο η βελτίωση του ύπνου μπορεί να βάλει «φρένο» στην άνοια.

Στην μελέτη, η κανονική διάρκεια του ύπνου ορίστηκε ως επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Ο πολύς ύπνος ορίστηκε ως οκτώ ώρες ή περισσότερο κάθε βράδυ και ο ελλιπής 6 ώρες και κάτω. Διαπιστώθηκαν τα εξής:
Η βραχεία διάρκεια ύπνου ήταν έξι ή λιγότερες ώρες ύπνου κάθε βράδυ, και οι συμμετέχοντες που σταθερά κοιμόντουσαν μόνο τόσες ώρες τη νύχτα είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε όλες τις ηλικίες.
Άτομα που κοιμόντουσαν φυσιολογικά (7 ώρες) εμφάνισαν τη λιγότερη συχνότητα άνοιας. Δεν βρέθηκαν σαφείς ενδείξεις σύνδεσης μεταξύ της μεγάλης διάρκειας ύπνου (8 ώρες και πάνω) και της άνοιας (αν και μερικές άλλες μελέτες έχουν βρει μια τέτοια συσχέτιση).

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις