Covid free νησιά Ελλάδα: Ύμνοι της Handelsblatt, «να γίνει μοντέλο για όλη τη Μεσόγειο»

ΕΛΛΑΔΑ

Covid free νησιά Ελλάδα: Ύμνοι της Handelsblatt, «να γίνει μοντέλο για όλη τη Μεσόγειο»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Covid free νησιά Ελλάδα: Όπως επισημαίνει ο αναλυτής, η πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα της εκστρατείας ανοσοποίησης του πληθυσμού.

22.04.2021 | 21:02

Την ανάδειξη του συστήματος οριζόντιου εμβολιασμού των κατοίκων των μικρών νησιών που εφαρμόζει η Ελλάδα, ως μοντέλου για ολόκληρη τη Μεσόγειο, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εισηγείται ο οικονομικός αναλυτής Αντρέα Μοντανίνο, με άρθρο του στη «Handelsblatt».

Δείτε ακόμη: Η Telegraph προτείνει 15 ελληνικά νησιά για κάθε περίσταση

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής, η πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα της εκστρατείας ανοσοποίησης του πληθυσμού, από τη διάθεση των εμβολιασμένων να ταξιδέψουν και πάλι και από την προθυμία των χωρών υποδοχής να ανοίξουν και πάλι για τουρίστες από το εξωτερικό. «Και οι τρεις προϋποθέσεις είναι απαραίτητες για την ανάκαμψη ενός τομέα που παράγει το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ και στον οποίο καταγράφονται οι μεγαλύτερες απώλειες λόγω κορονοϊού».

Τουριστικές ζώνες χωρίς Covid

Προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη οι ταξιδιώτες, αλλά και όσοι θα τους υποδεχτούν, μια επιλογή είναι η δημιουργία τουριστικών ζωνών χωρίς Covid, σημειώνει ο ίδιος. «Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, το Καστελλόριζο έγινε το πρώτο νησί της Ελλάδας χωρίς Covid. Μέχρι το τέλος Απριλίου η Ελλάδα θέλει να έχει 70 νησιά χωρίς Covid, όλα με λιγότερους από 3.000 κατοίκους», γράφει ο κ. Μοντανίνο και συνεχίζει: «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εκστρατείας της ελληνικής κυβέρνησης, που δίνει προτεραιότητα στην ανοσοποίηση μικρών νησιών, τυπικών τουριστικών προορισμών, προκειμένου να είναι έτοιμα για τη θερινή περίοδο και να αναβιώσουν τον τουρισμό χωρίς κίνδυνο για τον τοπικό πληθυσμό. Αυτό το μοντέλο θα μπορούσε να λειτουργήσει καλά και για άλλα νησιά στη Μεσόγειο, που είναι πιο εύκολο να απομονωθούν: σκεφτείτε τις Βαλεαρίδες Νήσους, τις Αιολίδες Νήσους ή άλλους δημοφιλείς προορισμούς για Ευρωπαίους και Αμερικανούς».

Μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε, εξηγεί, να έχει διπλή θετική επίδραση: να επαναφέρει ορισμένους τομείς της ΕΕ στο φυσιολογικό, γεγονός που θα μειώσει και την πίεση για την αναγκαία οικονομική στήριξη και θα δημιουργήσει φορολογικά έσοδα, ταυτόχρονα με την ανάκαμψη αυτών των περιοχών. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να στηρίξει ένα ”κλαμπ των νησιών χωρίς κορονοϊό”, θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τα μέλη του», καταλήγει ο κ. Μοντανίνο.

Handelsblatt για τουρισμό: «H Ελλάδα προχωρά μόνη μπροστά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού»

«Την αναβίωση του τουρισμού υπόσχεται το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, με το οποίο διευκολύνονται τα ταξίδια. Την ώρα όμως που η ΕΕ συζητά ακόμα την μορφή του πιστοποιητικού η Ελλάδα δημιουργεί τετελεσμένα», γράφει η Handelsblatt με τίτλο «Η Ευρώπη παλεύει για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού».

Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί: «Τη στιγμή που η Ευρώπη δίνει μάχη για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας οι 27 σχεδιάζουν το άνοιγμα του τουρισμού την καλοκαιρινή περίοδο με τη βοήθεια ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Όπως όμως συμβαίνει συχνά στην ΕΕ, απέχουμε ακόμα πολύ από μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση. Μερικές χώρες όμως επείγονται και δημιουργούν τετελεσμένα.

Από τη Δευτέρα η Ελλάδα επιτρέπει πλέον την είσοδο τουριστών από την ΕΕ και αρκετές άλλες χώρες υπό τη προϋπόθεση ότι έχουν εμβολιαστεί ή προσκομίζουν αρνητικό τεστ PCR καταργώντας παράλληλα την επταήμερη καραντίνα. Το νέο μέτρο ισχύει για τουρίστες από ΕΕ, Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Σερβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ισραήλ.

Ήδη από τις αρχές του χρόνου ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες, ο οποίος σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν τάσσονταν υπέρ ενός πιστοποιητικού αποστέλλοντας στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ακόμα και δείγμα ενδεχόμενου πιστοποιητικού. Και επειδή ακόμα αναμένουμε το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η Ελλάδα αποφάσισε και προχωρά μόνη μπροστά».

Exit mobile version